fbpx

Grekland har lättat på karantänsreglerna

Loading...
Loading...

Uppdaterad 28 juni med den senaste informationen.


Nu har de grekiska myndigheterna lättat på karantänsreglerna även för passagerare som kommer från flygplatser på deras ”svarta lista”. Efter den obligatoriska provtagningen på flygplatsen måste du sitta i karantän till dess svaret kommer. Om det är negativt är du fri att fortsätta din semester.

Är testet negativt så får du ett SMS och saken är klar. Om det är positivt så gäller förstås helt andra rutiner.

Tidigare fick alla sitta i karantän på ett hotell som staten hade valt. Om testet var negativt väntade sju dagar i självkarantän. Nu är det självkarantän som gäller från start. Åk till ditt hotell eller hem på din slutdestination och vänta på provsvaret. Du får alltså fortsätta din resa i Grekland och behöver inte stanna i Aten eller Thessaloniki. Senast 48 timmar innan du landar måste du fylla i ett formulär online.

Ändringen var helt oannonserad. De nya reglerna går att läsa på Atens Internationella flygplats hemsida. Grekland All Exclusive har också pratat med Fraport, som bekräftar att samma regler gäller i Thessaloniki och kommer att gälla alla flygplatser när internationella flyg tillåts i hela Grekland från 1 juli.

 • Sverige, alla flygplatser i Stockholmsregionen (Arlanda, Bromma, Skavsta)
 • Belgien, alla flygplatser
 • Frankrike, alla flygplatser i följande regioner
  • Ile-de-France (Parisområdet)
 • Italien, alla flygplatser i följande regioner:
  • Emilia Romagna
  • Lombardiet
  • Piemonte
 • Nederländerna, dessa flygplatser:
  • Amsterdam Schiphol Airport
  • Eindhoven Airport
  • Maastricht Aachen Airport
  • Rotterdam The Hague Airport
 • Polen: Katowice Airport (EPKT)
 • Portugal, dessa flygplatser:
  • Francisco Sá Carneiro Airport (Porto)
  • Lisbon Portela Airport
 • Spanien, alla flygplatser i följande regioner:
  • Castile och Leon
  • Castilla-La Mancha
  • Katalonien
  • Madrid

Sverige är ett av åtta länder i Europa som har flygplatser med på den lista som Grekland använder för att avgöra vilka flygplatser som är belagda med med särskilda restriktioner från 15 till 30 juni. Listan ska uppdateras vid månadsskiftet juni/juli, men få tvivlar på att Stockholm kommer att vara kvar på listan.

Sammanfattning av läget 28 juni

Observera att denna sammanställning bara säkert gäller svenska medborgare bosatta i Sverige. Övriga hänvisas till Greklands och det egna hemlandets ambassader. Denna information gäller vid publiceringstillfället 3 juni och kan ändras när som helst.

15-30 juni

Internationellt flyg tillåts till Atens och Thessalonikis flygplatser. Om du kommer från en flygplats som inte finns på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s lista över flygplatser i drabbade områden (se ovan) så tillämpas bara slumpvisa tester vi ankomsten.

Det är alltså inte avreselandet som avgör, det är avreseflygplatsen. Det innebär att resenärer från en del flygplatser, exempelvis i Sverige, blir insläppta utan karantän, medan andra inte blir det.

Resor landvägen över gränsen från Albanien, Nordmakedonien och Bulgarien kommer att tillåtas från 15 juni. Besökare kommer att väljas ut för slumpvisa tester.

Om du flyger från en flygplats som finns på EASA:s lista kommer du att testas vid ankomsten och måste sedan sitta i självvald karantän medan du väntar å svaret. Om testet är negativt kan du sedan fortsätta din semester. Det gäller även om du har mellanlandat på vägen, det är ursprungsflygplatsen som avgör.

Personer som inte har bostad i Grekland är skyldiga att, under karantänperioden, stanna i sin tillfälliga bostad, hos släkting eller bekant eller hotell i avvaktan på provsvar. Grekiska myndigheter har rätt att begära adressuppgifter och telefonnummer vid ankomst till landet. EASAs lista uppdateras kontinuerligt.

Om testet är positivt sätts du i övervakad karantän i 14 dagar.

1-15 juli

Greklands ambition är att släppa in alla EU-medborgare utan restriktioner från 1 juli, men det är åter EASA:s bedömning som gäller. För flygplatser i regioner som till dess inte har fått kontroll över smittspridningen kommer reglerna om provtagning och karantän att kvarstå.

Passagerartrafik sjövägen kommer att tillåtas, med slumpvisa tester.

Land- och sjövägen

Med reservation för ändringar, som det brukar heta.

Om du prenumererar så får du mail varje gång vi publicerar en ny artikel!

6 reaktioner till “Grekland har lättat på karantänsreglerna

 • 21 juni, 2020 kl. 18:06
  Permalink

  Hej John, jag har läst artikeln, är som vanligt väldigt informativ och innehållsrik. Var inne på Chanias flygplats och kollade vilka ankommande flyg de har under dagen och kan då se direktflyg från arlanda, norrköping och Katowice. Flygen skall även landa enligt tidtabell. Verkar som om direktflygen från svartalistan-flygplatser får landa i Chania. Får känslan av att reglerna har lättats tidigare än väntat när det gäller internationella flighter till andra flygplatser än Aten och Thessaloniki. Stämmer detta?

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: