fbpx

Nedräkning till Grekland: 26 dagar kvar

Loading...

En tradition inför Greklandsresor är att göra en nedräkning. Som en slags adventskalender, om ni så vill. Bakom varje lucka döljer sig denna gång ett eller flera minnen från tidigare år den här dagen. Här är lucka 26.


2014: Till Sverige

Transit i Aten 22 juni 2014. Foto: John Göransson.

Den här dagen för sex år sedan var det midsommardag och jag flög hem till Sverige för att jobba. Jag har skrivit om den resan här. Vi hade haft folk hemma på midsommarfest kvällen innan, så jag var ganska trött. Det finns inte så mer att säga, jag åt frukost i Chania, lunch på flyget och middag i Stockholm.

2015: Sillunch i gränden

Sillunch med Maximus. Foto: John Göransson.

Midsommarhelgen har passerat. Nu är det dags att ta taberaset sillen vi släpat ner från Sverige, tillsammans med västerbottenost och knäckebröd från Söderbergs. Grannarna hade åkt till byn, så vi hade bara grändens djur som sällskap. Katten Maximus, förstås och grannens lilla nyfikna hund. De är båda borta sedan länge. Vi visste inte vilken dramatik vi hade framför oss när vi satt där i gränden.

2016: Slutet närmar sig

Kväll i Chania. Nu börjar det bli mycket turister i gränderna. Foto: John Göransson.

Det här året kom vi till Kreta redan i slutet av maj, eftersom vi hade en bröllopsdag att fira. Nu började vi närma oss resans slut och nu började det bli rejält med turister i gränderna. Vi har vänner från Holland på besök och de privata bilderna i mitt album skvallrar om en sen kväll på nattklubben Monastiraki. Det var kul!

2019: Högt ovanför stan

Vi tar bussen från torget, upp till Venizelous gravmonument på Soudahalvön. Vi ska besöka Carte Postale, som vännerna Mihailis, Dimitris och Stavros öppnade i vintras. Det är ett fantastiskt ställe, med god mat, roliga cocktails och fantastiska viner. När vi kommer upp pågår ett dopkalas, med en massa uppklädda människor. En liten pojke med en tennisboll fångar min uppmärksamhet.

Efter besöket går vi ner till stan i solnedgången, genom stadsdelen Chalepa, där en man står och målar sitt tak. Det blev en bra bild. Vi äter middag hos vännerna på Colombo. Miltos rekommenderar Paros, ett utmärkt rött vin från Moraitis Winery. Lustigt nog ligger vingården i Naoussa, som alltså inte är den berömda vinstaden i Makedonien utan en by nära stranden på ön Paros. Det är lite förvirrande att så många ställen i Grekland har samma namn.

Utsikt från Kristusstatyn i Rio de Janeiro, 22 juni 2009. Foto: John Göransson.

Off topic, som det heter, kan nämnas att vi 22 juni 2009 befann oss i Rio de Janeiro. Då hade vi ingen aning om att vi bara fyra år senare skulle äga ett hus i Chania. Vi hade visserligen varit på Kreta flera gånger och till och med firat jul där, men ännu hade inte tankarna på att köpa något slagit rot i våra hjärnor.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: