fbpx

Nedräkning till Grekland: 25 dagar kvar

Vad gjorde vi 23 juni? Jag låter Google Photos berätta, så det blir några luckor. Här kommer några glimtar, mest från Grekland men också från andra håll.

2004: På väg till Nisyros

Vi packar inför avresan. Foto: John Göransson.

Det är fotbolls-EM. Både Sverige och Grekland har gått vidare i gruppspelet, Grekland skulle spela kvartsfinal mot Frankrike 25 juni, samma dag som vi flög till Kos. Men nu var vi hemma och packade inför resan. Vi hade hyrt ett hus i huvudbyn Mandraki. Det skulle bli vår tionde sommar på Nisyros. Vår son skulle fylla nio år innan vi kom hem igen.

2014: Ett dygn i Sverige

Jag hade rest hem på midsommardagen för att jobba en dag i Sverige. Det var lite surrealistiskt att vara ensam i huset, samtidigt som resten av familjen befann sig i vårt andra hus i Chania. Nåja, vi skulle ses dagen efter i Rom.

2016: De sjuka katternas år

Sista bilden på vännerna i gränden. Foto: John Göransson

Vi hade lärt känna Maximus och de andra katterna i gränden i Chania redan när vi flyttade in 2013. Nu var allt annorlunda. Fiv, katternas motsvarighet till Hiv, härjade sedan förra året och nu var många av dem riktigt sjuka. De nyfödda kullarna föddes med sjukdomen och vi såg en av dem dö. Det var fruktansvärt. Innan vi kom tillbaka hade stan skickat ut folk som fångade in och avlivade alla sjuka katter. Jag tog några bilder på vår vän vars namn jag tyvärr har glömt. Hennes unge är den enda som fortfarande lever, men den kommer inte att överleva vintern. Jag har skrivit om grekernas relationer till djur här.

2017: Dagen för ankomst

Vi landade tidigt i Chania den här gången. Vi hann äta lunch på Mikio och ta en promenad i hemkvarteren innan det var dags för en sovstund. På kvällen var vi sannolikt på Black Rooster, innan vi gick hem och fick årets första bild på fyren. Jag minns att vi var väldigt trötta, eftersom vi hade gått upp innan vi brukar gå och lägga oss här.

2019: En typisk dag i Chania

Det blev en ganska typisk dag i Chania. Bad på vår favoritstrand, där parasollerna redan förra året stod lika glest som alla måste stå i sommar. Vi använder dem aldrig, vi badar på den ”fria” delen och sitter mesta tiden med en kaffe eller öl på strandkaféet.

I solnedgången, efter siestan, tog vi resans obligatoriska promenad ut till fyren innan vi började kvällen. Vi var långtifrån ensamma på vägbrytaren. Jag kan nämna att fyrtornet byggdes av Egypten i slutet av 1800-talet. Det Ottomanska imperiet hade hamnat i trångmål och tvingades låna ut Kreta till Egypten i tio år. Vågbrytaren och fundamentet till fyren är venetianska, alltså byggda före 1645. Här kan du läsa mer om Chanias spännande historia.

2009: Vattenfall i Brasilien

Off topic igen. Vi är i Brasilien, närmare bestämt i Foz de Iguazo. Vi flög hit från Rio de Janeiro och direkt från flygplatsen åkte vi iväg till de enorma vattenfallen. Först en sväng i RIB-båt, sedan en tur i nationalparken, där vi träffade näsbjörnarna, som är parkens motsvarighet till Skansens ekorrar. Vi var väldigt långt hemifrån, ettusentvåhundra mil för att vara exakt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: