fbpx

Andra nyheter från Grekland

Loading...

Det händer saker i Grekland som inte handlar om coronaviruset. Vi gör några nedslag i den senaste nyhetsfloden. Det handlar om allt från konflikt med Turkiet till sminkade pappor.


Spänt mellan Grekland och Turkiet

Turkiskt oljeprospekteringsfartyg eskorterat av patrullbåtar.

Det är ovanligt spänt mellan Grekland och Turkiet. Turkiets beslut att borra efter olja i vatten som Grekland hävdar är grekiskt territorium har fått relationerna till kokpunkten. Om det inte hade hänt så många gånger förut så hade vi varit säkra på att länderna är på väg in i ett krig. Det kan förstås hända, men senast Grekland och Turkiet hamnade i väpnad konflikt var Cypernkrisen 1974. Såväl EU som USA har kritiserat Turkiet och hotar med sanktioner om inte planerna stoppas.

Syriza tappar brallorna

Nikos Pappas.

Den så kallade Novartisaffären har fått ett nytt tillskott, då ett inspelat samtal som ägde rum 2016 mellan den Syrizaledda regeringens utrikesminister Nikos Pappas och en israelisk affärsman har dykt upp. I samtalet diskuteras mutor, svartmålning av oppositionella och andra grava överträdelser av en annan minister. Syriza lade under sin regeringstid stora resurser på att få politiker från Nea Demokratia åtalade i en muthärva med läkemedelsbolaget Novartis. Numera är det Syrizaministrar som är anklagade för att ha försökt påverka åklagare och domstolar. Bandinspelningen är den rykande pistolen i denna historia. Pappas förnekar inte att samtalet har ägt rum, men hävdar att det var ”privat” och att inspelningen är redigerad. Vi andra funderar på om ”Byxorna nere” eller ”Fingrarna i syltburken” är den bästa liknelsen. Eller kanske, som med PASOK, ”Det före detta partiet”?

Falsk läkare

Doktor Död på polisens bild.

En falsk läkare greps i helgen. Hans onlinepraktik har bland annat skrivit ut narkotika och verkningslösa mediciner till cancerpatienter. Tre av dem, varav en 14-åring och en 16-åring, avled. Nu är den 47-årige kvacksalvaren åtalad för dråp, narkotikabrott och diverse annat. Rimligen dröjer det många år innan han ser utsidan av ett fängelse igen, såvida han inte lyckas lura domstolen med ett falskt läkarintyg.

Storlarm efter kidnappad flicka

Markella fångad av en övervakningskamera.

En stor sökinsats inleddes i mitten på juni då en tioårig flicka fördes bort av en okänd kvinna utanför sin skola. Hon återfanns efter 40 timmar vid en bensinstation, fysiskt oskadd men med märken efter handbojor och med narkotika i blodet. I förra veckan greps en 33-årig kvinna på en badort, efter att flickan hade försett polisen med hennes signalement. Kvinnan har tidigare varit granne med flickans familj. Hon är misstänkt för kidnappning, sexuella övergrepp och för att ha gett flickan narkotika. Hon har gjort en del erkännanden. Kvinnan ska ha haft en stor summa kontanter när hon greps, medierna spekulerar nu i om polisen misstänker att föräldrarna i hemlighet har betalat lösesumma.

Filminspelning på Amorgos

Från filmen ”Det Stora Blå”.

Den lilla ön Amorgos i Kykladerna blir åter skådeplats för en film, drygt 30 år efter Luc Bessons film ”Det Stora Blå” som till stora delar utspelas där. Denna gång är det den tyska förbattaren Lucy Frickes succcéroman Döttrar (Töchter) som ska bli film. Så några år framåt kan man räkna med många tyska turister på ön. Inspelningarna börjar redan i helgen och ska pågå en bra bit in i juli. Den tyska bestsellern är, som med de flesta tyska bestsellers, inte översatt till svenska.

Rambo vs Homofoberna

Rött skynke för grekiska homofober.

En farsdags-kampanj från den grekiska livsmedelskedjan AlfaVita har satt fart på sociala medias talrika grekiska homofober. En far som har låtit sin dotter sminka och fixa håret på honom är tydligen mer än dessa trångsynta människor står ut med. ”Slutshoppat för mig om de inte drar tillbaka kampanjen, säger det före detta fotbollsproffset Vassilis Tsiartas i en tweet. Hans tweet satte fart på motreaktionerna, där pappor har visat upp sig när de leker flicklekar med sina döttrar. En av dem är för övrigt Arnold Schwarzenegger. Det blir allt svårare att vara homofob i Grekland.

2 reaktioner till “Andra nyheter från Grekland

  • 23 juni, 2020 kl. 17:23
    Permalink

    Trevliga o informativa inlägg 🙂

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: