fbpx

Nedräkning till Grekland: 24 dagar kvar

Det är 24 juni. Det är 24 dagar kvar till avresa. Eller 25. Det beror på vilket flyg vi tar. Vi har två bokade, för säkerhets skull. Det ena med Aegean via Aten, det andra direkt med Norwegian. Vi hoppas på Aegean, som är billigare och trevligare. Till dess tittar vi på vad som hände denna dag i Grekland.


2004: På väg till Nisyros

Denna dag börjar vi resan till vårt hyrda hus på Nisyros. Det finns inga bilder, men jag har berättat om flygresan här. Jag kan tillägga att vi sammanlagt tillbringade 15 somrar på Nisyros, varav åtta i hyrda hus. Vi bodde i huvudbyn Mandraki, i bergsbyn Emporio och i fiskebyn Pali. Nikea, öns fjärde by, bodde vi aldrig i. Vi tillbringade sammanlagt ett år på den lilla ön i Dodekaneserna, som saknar eget färskvatten, får sin el från Kos och som fick en bankomat först omkring 2005.

2013: Planerar inflyttningsfest

Afshin och Alexandra. Foto: John Göransson.

Vi har just kommit till Chania. Det är första sommaren i vårt hus och vi ska ha inflyttningsfest. Vänner från när och fjärran är på väg och vi har bokat en vinprovning på Manousaki’s för våra långväga vänner. Afshin ringer och frågar om vi har lust att komma på jazzkväll, det har vi. På scenen bland annat John Harrisons kusin, i publiken stadens societet, i glasen Nostos. Det är en bra kväll, men vi bryter upp tidigt. I morgon börjar gästerna komma. Jag hittar bara en bild, men den har för låg kvalitet, så det får bli en bild jag tog hösten 2018.

2014: Sakta på väg till Chania

Kön till säkerhetskontrollen är mordisk. Foto: John Göransson.

Jag börjar återresan till Chania efter mitt arbetsdygn i Stockholm. Först några dagar i Rom, där jag ska möta familjen.

2015: Lugnet före stormen

Black Rooster. Foto: John Göransson.

Jag hittar bara en bild från den här dagen. Den är tagen utanför vår stambar Black Rooster. Det är deras första sommar. Föga anar de hur nära det är att det blir deras sista. Diskussionens vågor går höga där inne. Öppet gräl har brutit ut mellan EU och Greklands regering, nu måste alla välja sida. Det ska bli mycket värre innan det blir bättre.

2016: Midsommarsnaps

Snapsprovning. Foto: John Göransson.

Dags för midsommarlunch. Vi har gjort fyra sorters snaps. receptet är enkelt: Den billigaste vodkan från SYNKA, essenser från PGW på Hornsgatan. Vi har alltid essenser för akvavit, punch och glögg i huset, för att våra vänner från jordens alla hörn ska kunna smaka på Sverige.

2017: Taklagsfest

Dags att lägga trätrallen på taket. Den har legat vintersäkrad under en presenning tillsammans med möblerna, dags att skrida till verket. Jag startar kameran på timelaps, nu kör vi!

2019: Världens bästa frukost!

Raina har bjudit in oss på hotellfrukost igen, på Hanim Lounge & Studios. Vi är på väg till vår grekiskakurs, så det passar bra. Tyvärr har hennes man Sokrates, tillika gourmetfrukostkock, inte fått information om vår ankomst. Men han finner sig snabbt och serverar en utsökt femrätters frukost med chark, ostar, sylt, frukt, omelett… Som en gourmetrestaurant, men klockan åtta på morgonen.

Glöm inte att prenumerera!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: