fbpx

Nedräkning till Grekland: 23 dagar kvar

Loading...

Vad hände 25 juni i Grekland? Vi har gjort sju korta nedslag, som sträcker sig från bysantisk historia till ett hemligt café i Chanias centrum. En inflyttningsfest närmar sig. Och en ekonomisk katastrof.


2004: Mot Kos och fotbollsfeber

Vi flyger till Kos, samtidigt som Grekland och Frankrike spelar kvartsfinal i Fotboll-EM i Portugal. Just när vi har landat blåser slutsignalen, Grekland har vunnit och är vidare till semifinal. Det ska bli en mycket annorlunda sommar på Nisyros. Så här bra har grekerna inte mått på många år, om ens någonsin. Vi deltar inte i festen, vi ska upp tidigt och ta båten till vår sommarö.

2013: Festen närmar sig

Från festinbjudan.

Bara fyra dagar kvar till vår inflyttningsfest. Vi har förstås skapat ett Facebookevent. Vi skickar med några bilder från huset för att väcka nyfikenheten och som vanligt är det många som tackar ja, numera vet vi att det inte betyder att de tänker dyka upp. Däremot är det flera som inte har tackat ja som kommer ändå. Att tacka ja till events är en artighetsfråga för många greker, sedan bestämmer man när det är dags. ”Jag/vi är bjudna på den där festen, men vi kan göra något annat.” är en mening vi har hört många gånger nu. Det är rätt skönt. Grekerna går på fest för att ha roligt, inte för att göra värden glad.

2014: i Kartago pratade de grekiska

Familjen har sammanstrålat i Rom för att återuppliva några minnen. Sonen har just tagit studenten, resan är hans studentpresent. Han guidar runt oss i Ostia Antica, Roms gamla hamnstad. Det är svindlade att se Kartagos kajplats. Staden, som låg där Tunis nu ligger, förstördes två gånger. Senast när araberna erövrade staden från det Bysantinska imperiet år 698. Då hade grekiska varit Kartagos officiella språk i ett par hundra år. Chania föll till Saracenarna drygt 100 år senare, men återerövrades av Bysans 961. Här kan du läsa mer om Chanias historia.

Kartagos kajplats för 2000 år sedan. Då var Grekiska stadens officiella språk. Foto: John Göransson.

2015: Spänningarna ökar

Vi äter lunch på Salis, Chanias bästa restaurang. Humöret är inte på topp. Syrizaregeringen är i fullt krig med långivarna och nu är det bara några dagar till deadline. Skriv på åtstramningspaketen, annars blir det inga fler nödlån! säger de i Bryssel. Vi vägrar! säger regeringen. Pengarna forsar ut ur landet, alla har slutat betala skatt. Två dagar tidigare berättade premiärminister Tsipras att det inte fanns pengar till att amortera 1,6 miljarder euro till IMF, något som aldrig tidigare har hänt ett OECD-land. Men regeringen vägrar ge sig. Det är väldigt dålig stämning i Grekland och mycket fientlighet mot framför allt tyskar.

2016: Sista dagen i Chania

Det är midsommardag. I morgon åker vi hem, efter en månad, som avbröts av ett kort jobb i Stockholm. Vi skördar det sista i blomlådorna på taket, köper pajer i shoppen i stadshuset. Sallad och pajer till lunch, alltså. Sedan ett kvällsdopp vid Nea Chora

Kormoranos, vårt vardagsrum i fem år.

Vi avslutar kvällen och semestern på Kormoranos på Theotokopoulo, där husbandet spelar rembetika. Kormoranos finns tyvärr inte längre, så vi har fått hitta ett annat vardagsrum. Mer om det strax.

2017: Värmeböljan närmar sig

Det är vår tredje dag i stan. Vi har börjat komma ner i varv, temperaturen har börjat stiga, så vi går in i nattläge och äter middag (sniglar med rosmarin) klockan 11 på kvällen. En midnattsöl på Plaka, sedan sätter vi oss på taket och njuter av nattbrisen.

2019: Det nya vardagsrummet

En av Michalis fina tsikoudiaflaskor. Foto: John Göransson.

Vi har sedan några år ett nytt vardagsrum i Chania, där äter vi middag i kväll. Det ligger inte i Gamla Stan, vi tänker inte avslöja adressen. Vi är de enda gästerna som inte är greker (förutom några vänner vi har invigt i denna hemlighet). Tre bord utanför, fem bord och en liten bar inomhus. Små, enkla men utsökta rätter till priser som är helt osannolikt låga. Det påminner om hur Kormoranos var off season, men med bättre mat och lägre priser. Sorry Michalis, men vi tänker inte förstöra detta paradis med publicitet! Vi får se hur länge vårt nya vardagsrum består.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: