fbpx

Nedräkning till Grekland: 22 dagar kvar

Loading...
Loading...

Vad hände i Grekland den här dagen? Rom i Regnet och Metaxa i baren dyker upp. Vi gör en resa till Chania och en resa därifrån. Häng med!

2004: Till Nisyros

Vi vaknar på Hotel Rio i Kardamena. Det var svårt att sova denna natt, eftersom hela byn hade fest. Nu var det inte bara de fulla britterna som skränade på stan, de hade fått sällskap av firande greker. Dagen innan hade Grekland slagit Frankrike i kvartsfinalen i fotbolls-EM.

Vi äter frukost och tar utflyktsbåten till Nisyros hamnstad Kardamena. Vi står som vanligt vid relingen hela resan och väntar på att få se vilka vänner som väntar på kajen. Vi är de enda ombord som inte tänker ta båten tillbaka samma eftermiddag.

Jag vet inte hur det är nu, men på den här tiden var det alltid betydligt fler greker än utlänningar på ön. I augusti kom grekamerikanerna och atenarna, men då hade vi redan åkt hem.

2014: Rom i regnet

Utanför Roma Termini. Foto: John Göransson.

Den gamla Lundell-låten ”Rom i Regnet” dyker upp i hjärnan när jag minns hur himlen öppnade sig den där dagen då vi skiljdes från vår son i Rom. Han skulle hem till sommarjobbet i Stockholm, vi skulle hem till Chania. Du kan läsa mer om den resan här.

2015: Grekland närmar sig stupet

Nu börjar det gå upp för grekerna att det kanske kommer att gå åt pipsvängen. Det ryktas att regeringen har beställt sedlar från ett tryckeri i Kanada och alla pratar om vad som händer den dag Grekland lämnar valutasamarbetet EMU. Jag tänker på en annan låt, Eagles gamla hit ”Hotel California”: ”You can check out everytime you want, but you can never leave”. Grekland har sedan länge checkat ut från EMU, men landet har inte råd att lämna. De skulle aldrig ha checkat in, nu är det försent. Tyvärr berättar Syriza en helt annan historia för väljarna.

2016: Hemresa

Hejdå Kreta!

Vi har varit i Chania en månad, men nu är det dags att flyga hem till jobb och katt. Vi flög ner 27 maj, jag flög tillbaka till Stockholm 30 maj och återvände 1 juni. Vi hade en mycket bra månad, med silverbröllop, besökare från när och fjärran… Som det ska vara!

2017: Värmen kommer

Nu når temperaturen 40-strecket och vi tar det väldigt lugnt. Det ska man göra när det är värmebölja. Sova på dagarna och leva på nätterna, det är enda sättet att hålla humöret uppe. Upp vid åttatiden, ett dopp i havet före frukost. Lite aktivitet på förmiddagen, innan hettan har kommit igång, sedan lunch och långa siesta till strax innan solnedgången. Middag vid elvatiden, i säng vid femtiden.

2019: Klassfest och VIP-gäster

Vår grekiskakurs börjar närma sig slutet. Vi blir bjudna på middag av våra lärare på en taverna i Koum Kapi. Eftersom vi bara har två klasskompisar är det roligt att får träffa resten av eleverna och de andra lärarna på den lilla språkskolan. Vi blir sju elever och tre lärare runt bordet.

På kvällen går vi på en helt annan tillställning. Vännerna på Bohème har valts ut av Remý Martin för ett stort lanseringsevent för Metaxa. Två världsberömda bartenders har flugits in för att blanda cocktails. Vi är inbjudna och det är klart att vi tittar in en sväng. Vi gör en tidig kväll, skolan är inte slut ännu.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: