fbpx

Genombrott för den grekiska HBTQ-rörelsen

Loading...

Det blev ett fasligt liv på Twitter, när Alexis Patelis, chef för premiärminister Kyriakos Mitsotakis finansiella råd, valde att komma ut som gift homosexuell i en intervju i grekiska Kathimerini i söndags. Det var första gången som en så högt uppsatt medlem av den grekiska regeringen kom ut som HBTQ i Grekland.


Premiärministern har träffat min man och jag har träffat hans fru”, sade han i en intervju.

Tabubelagt ämne

Homosexualitet har varit ett tabublagt ämne i Grekland. Vi har berättat om det här:

I år skulle den stora Europridparaden ha hållits i Thessaloniki. Det satte coronaviruset stopp för. Förmodligen gav Alexis Patelis tio ord ”Premiärministern har träffat min man, jag har träffat hans fru” större effekt än tio prideparader. Historien visar att Sådant här har stor betydelse för att bryta tabun kring homosexualitet. Patelis kom visserligen ut som gay redan när han gick på Princeton i USA på 90-talet, men nu är han ute i Grekland också.

Lika känd som Tegnell

Alexis Patelis är superkändis i Grekland. Det är oftast han som är regeringens talesperson i ekonomiska frågor och han förekommer i medierna nästan lika ofta som Anders Tegnell i Sverige. Han är djupt respekterad i det grekiska samhället. När han tar bladet från munnen är det omöjligt att avfärda honom.

Tidigare har det främst varit personer i Greklands kulturliv som har valt att komma ut. Som kulturarbetare är det helt enkelt lättare att vara ”outcast” än som politiker, militär eller polis.

Så var det i Sverige också fram till på 90-talet. Det är svårt att tänka sig att Peter Jöback inte kom ut förrän 2004. Det kan också vara värt att minnas att det bara finns sex som är öppet HBTQ i Sveriges riksdag, bara en mer än vid millennieskiftet. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) är den enda i regeringen som är öppet HBTQ.

Enkönade äktenskap sedan 2016

Enkönade par har kunnat ingå äktenskap på nästan samma villkor som heterosexuella sedan 2016. Lagförslaget från dåvarande regeringspartiet Syriza röstades igenom med knapp majoritet, tack vare att flera ledamöter i Nea Demokratia, bland annat Patelis och Mitsotakis, röstade mot partilinjen. De har båda gått på universitet i USA och lärt sig att stå upp mot den stränga ortodoxa kyrkan. Regeringens uppmärksammade beslut att stänga kyrkorna under coronavirusutbrottet var ett annat hårt slag mot kyrkans inflytande över det grekiska samhället.

Tabubrytaren Boutaris

I den här artikeln berättar vi om de fyra grekiska tabun som kyrkan har vårdat ömt:

Om man tittar noga på den här listan så hittar man Alex Patelis. Han kom ut på sitt universitet Princeton i USA redan 1997. Det tog nästan ett kvartssekel innan han gjorde om det i Grekland.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: