fbpx

Varannan grek tror att coronaviruset är skapat av människor

Loading...

Hälften av alla greker tror att Coronaviruset skapades av människor. Och även om det skulle komma en ny våg av till Grekland så säger befolkningen klart nej till att åter bli instängda i sina hem. Det visar en ny opinionsmätning som publiceras samma dag som Grekland officiellt öppnar för turism.


På måndagen upphävdes karantänsbestämmelserna för resenärer från stora delar av världens flygplatser och för ankommande landvägen. Här kan du läsa om vilka regler som gäller och se listan över avreseflygplatser med restriktioner:

Glest med flyg

Det var fortfarande gles med internationellt flyg. På Atens flygplats hade det landat några plan från bland annat Tyskland, Österrike, Schweiz vid fyratiden grekisk tid. Thessaloniki, den andra flygplatsen som välkomnar internationellt flyg, hade bara ett plan från Cypern på ankomsttavlan.

Grekerna är förstås oroliga. Utelivet är på sparlåga, eftersom grekerna både är rädda om sin hälsa och sina pengar. Några turister finns knappast. Eftersom många av de länder som nu är välkomna till Grekland förbuds eller avråds från att resa utomlands är underlaget för flygbolagen minst sagt dåligt.

Konspirationsteorier

Undersökningen, som har gjorts av Pulse på uppdrag av dagstidningen Kathimerini, visar att konspirationsteorierna har börjat få starkt fäste grekernas medvetande. Mönstret är tydligt: ju sämre utbildning och ekonomi, desto fler tror att finns en plan bakom coronaviruset.

En tredjedel tror mer eller mindre starkt på att viruset används för att tvinga folk att vaccinera sig, att göra ingrepp i den personliga integriteten eller att helt enkelt skrämma upp befolkningen.

Coronaviruset skapades av människor, tror hälften av grekerna.

Över hälften tror alltså att viruset är skapat av människor. 30 procent tror att viruset skapades för ett bestämt ändamål (förmodligen att kontrollera folkmängden), medan 22 procent tor att det skapades ”av misstag”.

Kathimerini är noga med att påpeka att epidemin av desinformation är lika global som coronaviruset och att till och med Donald Trump är en av de som tror på dem. Det ska också sägas att det troligen hade sätt ännu värre ut för tio år sedan. Det är bara 10 procent av de tillfrågade som ser ett samband mellan 5G-nätet och coronaviruset. Det hade annars legat nära till hands att se det sambandet, eftersom Grekland hittills har varit relativt förskonat från såväl coronavirus som 5G-nät.

Partiskiljande fråga

En stor majoritet, 84 procent, tror att viruset är ett allvarligt hot mot folkhälsan. Som en följd av det tycker 74 procent att den ekonomiska skadan av att bekämpa viruset är motiverad. Här syns en tydlig skillnad i väljarkåren. Hela 90 procent av de som stöder det liberalkonservativa regeringspartiet Nea Demokratia anser att åtgärderna var motiverade, mot 62 procent av dem som stöder vänsterkoalitionen Syriza.

Den ekonomiska och psykoologiskka effekten av nedstängingen är tydlig. Trots att en stor majoritet av grekerna sympatiserade med åtgärderna är det bara 21 procent som anser att de ska upprepas om Grekland drabbas av en andra våg av smittspridning. 65 procent vill ha mer riktade åtgärder (som i Sverige) medan 10 procent tycker att medborgarna själva ska ta ansvar för att skydda sig.

Grekerna har hittills stått bakom regeringspartiet Nea Demokratia, som har stärkt sitt väljarstöd rejält sedan valet i juli 2019. Stödet för Nea Demokratia ligger i dag på runt 50 procent, medan det största oppositionspartiet Syriza får nöja sig med runt 25 procent. Det innebär att Nea Demokratias försprång har ökar från 8,5 till 25 procent på mindre än det halvår.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: