fbpx

Nyheter från Grekland

Nu närmar sig årets första Greklandsresa, bara nio dagar kvar. Minst tre månader senare än ursprungsplanen och helt säkra är vi inte förrän hjulen slår i marken på Chanias flygplats. Men nu är det dags att planera. En av de viktigaste förberedelserna inför varje resa är att kolla nyhetsflödet och jag tänkte dela med mig av mina fynd. Det blir allt från bråk med Turkiet till inställda helgonfester.

Det är bra att om du har lite koll på läget i ett land när du besöker det. Vad pratar folk om? Om man vet vad premiärministern heter, vilka frågor som är på mediernas agendor och några andra saker så blir det betydligt lättare att komma människor inpå livet. De förstår att du bryr dig, helt enkelt. Här är de senaste nyheterna från Grekland:

Vänstern protesterar

Försvar av demokratin eller terror?

Demonstrationerna kring Black Lives Matter i Sverige härom veckan var som en skolavslutning på mellanstadiet jämfört med de våldsamma protesterna i Aten de senaste veckorna. Det är vänstern och anarkisterna som demonstrerar mot ett lagförslag som ska begränsa rätten att demonstrera, om demonstrationerna stör ordningen. För att visa att den borgerliga regeringen har demonstranter krossat fönster, kastat molotovcocktails och stenar mot polisen och helt enkelt stört ordningen.

Hagia Sofia är nu en moské

Hagia Sofia är nu en Moské.

Den hätska tonen mellan Grekland och Turkiet fortsätter att dominera nyhetsflödet och för den som inte är insatt är det lätt att tro att länderna är på randen av ett krig. Erdoğans beslut nyligen att göra om Hagia Sofia till en moské har ökat spänningarna ytterligare. Samtidigt har ländernas ledare börjat prata med varandra. Förmodligen lät samtalet ungefär så här:

Booking.com

Mitsotakis: ”Du har lyckats ganska bra med att få grekerna att hata Turkiet i stället för att bråka om hur våra åtgärder mot coronaviruset har kört Greklands ekonomi i botten”.

Erdoğan: ”Det turkiska folket älskar att Hagia Sofia blir moské, mest för att det retar upp grekerna och EU. Nu gäller det bara att vi håller grälet på den här nivån, så att det inte blir krig, för det tjänar ingen på”.

Erdoğan har lovat att inte förstöra de bysantiska konstverken i Hagia Sofia, de ska täckas över med draperier när det är gudstjänst. Det gäller att hålla konflikten på gränsen till krig, utan att överträda den.

Inställda firanden

Greklands regering har beslutat att alla festivaler ska ställas in hela juli. Eftersom detta är högsäsong för olika lokala helgonfester är det ett hårt slag på många platser. Oron stiger nu för att den största högtiden näst påsken, Jungfru Marias Himmelsfärd 15 augusti, ska ställas in.

Ikaria 15 augusti 2017.

Coronaviruset

Sjukvården var körd i botten efter tio års kris. Då kom pandemin.

Vi har skrivit så mycket om coronaviruset att vi inte ska ta upp utrymme här. Kort: Viruset har hittills orsakat runt 180 dödsfall i Grekland, en av de lägsta siffrorna i Europa. Däremot är den ekonomiska skadan av åtgärderna för att stoppa viruset omfattande. Budgetunderskottet skenar, ekonomin krymper, arbetslösheten ökar… Den här gången kan inte grekiska ungdomar söka nödhamn i andra EU-länder, eftersom alla har samma problem. Island, kanske?

Politiken

Den sittande regeringen är nu inne på sitt andra år och övertaget över oppositionen har vuxit. Nea Demokratia fick knappt 40 procent av rösterna i valet, nu ligger det nära 50 procent i opinionsmätningarna. Vänsterkoalitionen Syriza fick drygt 30 procent i valet, nu ligger det runt 25 procent. De övriga partierna ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan. Det mesta av detta kan nog spåras i grekernas massiva uppslutning kring åtgärderna mot pandemin.

Mitsotakis berättar om hur Grekland tacklade pandemin.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: