fbpx

Coronaviruset visar upp ett helt nytt Grekland

Loading...

Om coronakrisen hade följt det ”normala” i Grekland hade många greker reagerat så här: Först hade de konstaterat att viruset kom från utlandet och letat efter syndabockar. Är det tyskarna, judarna, CIA, muslimerna eller turkarna? Sedan hade de ropat på restriktioner som många hade struntat i att följa, eftersom de hellre satte sin lit till böner, amuletter och naturmedicin.

Den här gången är det inte så. Grekerna har förändrats i grunden på bara ett par år och med coronaviruset har detta blivit tydligt. Vad är det som har hänt? Det ska jag försöka reda ut i den här långa krönikan. Jag har lagt in en del länkar till avsnitt ur den här artikeln, som jag skrev för två år sedan och uppdaterade förra året. Den känns ganska gammal nu. Det är viktigt att inte bygga sina åsikter på hur det var förr, även om ”förr” bara var tio månader sedan.

Observera att detta är en personligt skriven artikel, som speglar min analys av utvecklingen i Grekland. Objektiva nyheter om Greklands kamp mot coronaviruset kan du hitta på här.

Greklands långa period av ekonomisk kris kulminerade med folkomröstningen 2015. Efter den insåg de flesta grekerna att de själva måste lösa sina problem, att det var meningslöst att placera vare sig problemet eller dess lösning utanför landets gränser. När folket i valet 2019 röstade ut vänsterpopulistiska Syriza ur regeringen och nazisterna ur parlamentet var det ett tydligt tecken på att det hade lärt sig något av krisen. De röstade på den som presenterade den mest realistiska och hållbara planen för landets framtid, i stället för den som lovade just dem, personligen, mest utdelning för rösten. Eller som bekräftade deras egen snedvridna världsbild. Nu var det inte längre politiker som köpte röster med fagra löften, det var väljarna som anställde politiker med en bra plan för AB Grekland.

Konspirationsteorier

Om viruset hade brutit ut före 2015 hade många greker haft fantastiska teorier och åsikter om det. Frimurare, judar, CIA, och Turkiet hade pekats ut som spridare av viruset. Samt 5G-nät, läkemedelsföretag och ”storfinansen”. Här finns några av de mest spridda i världen.

Fake news och livsfarliga hälsoråd hade delats kors och tvärs i sociala medier. Landet hade så småningom delats i två läger: Det ena gruppen hade tyckt att allt var överdrivet och att man kunde strunta i reglera, att det rentav var ett utslag av kamp mot överhetens förtryck att göra det. Den andra gruppen hade tyckt att alla borde stanna hemma, att de som bröt mot reglerna borde kastas i fängelse och att varje sparat människoliv var värt att rasera landets ekonomi för. De flesta hade dessutom varit livrädda för att själva smittas, de hade trott att alla som smittades blev dödssjuka och att de flesta dog. Jag överdriver förstås, men bara lite.

Det finns förstås konspirationsteorier överallt i världen. Det speciella med Grekland är att det flera gånger har varit landets egen regering som har hittat på eller underblåst dem, för att rikta blicken från de egna misslyckandena. Här är tre exempel, hämtade från avhandlingen ”Conspiracy theories before and after the Greek crisis: Discursive patterns and political use of the ’enemy’ theme” Den publicerades 2018 av Athena Skourlariki, som är PhD i medie- och kommunikationsvetenskap vid University of Crete:

Skogsbränderna 2008 var anlagda av främmande makt

När det 2007 bröt ut flera förödande skogsbränder i Grekland uppstod en konspirationsteori som byggde på att bränderna var anlagda av ”främmande makt” för att ”destabilisera” Grekland. Huvudmisstänkta ”främmande makter” var Turkiet, USA och grannlandet i norr, som numera heter Nordmakedonien. En av de som ivrigast spred dessa teorier var Greklands konservative premiärminister Kostas Karamanlis. Några bevis presenterades aldrig, allt byggde på antaganden. ”Hur kan det börja brinna på flea ställen samtidigt? Det måste vara en koordinerad attack!” Det måste det naturligtvis inte vara och trots flera utredningar, där man till och med pekade ut en gärningsman (från Nordmakedonien) lades ner utan att några substantiella bevis hittades.

CIA och Israel skulle mörda premiärministern

En annan konspiration handlade om en mordkomplott (denna gång var det USA och Israel som låg bakom) mot den dåvarande premiärministern (2004-2009) Kostas Karamanlis. Den hade många turer och varade länge. Han tyckets själv tro på den.

Skälet till att Karamanlis skulle röjas ut vägen var att han ville knyta starkare band mellan Grekland och det ortodoxa Ryssland. En omtvistad oljeledning från Ryssland genom Bulgarien och Grekland fanns också med i bilden. Man behöver inte ha Sherlock Holmes geniala slutledningsförmåga för att misstänka att Ryssland hjälpte till med konspirationsteorierna, som utgick från en ”läckt” rapport framtagen av den ryska säkerhetstjänsten. Några konkreta bevis på att det skull ha funnits en komplott kom aldrig fram, trots att omfattande utredningar gjordes. Karamanlis lever fortfarande i högönsklig välmåga, är 63 år gammal och sitter fortfarande i det grekiska parlamentet.

Upploppen 2008 var arrangerade av USA

Greklands extremvänster behöver ingen hjälp från utlandet. Bilden är från Exarchia i Aten. Foto: John Göransson.

En teori handlade om att upploppen i Aten 2008 var arrangerade av USA, för att misskreditera den grekiska vänstern och få den att framstå som våldsam, något den sannerligen inte behövde hjälp med. Eller så var det för att destabilisera Grekland, beroende på vem du frågar. I själva verket berodde upploppen på att grekiska vänsterradikaler ville slåss med högervridna poliser, som gärna slog tillbaka.

Kostats Karamanlis var fortfarande premiärminister. När Syriza sju år senare drabbades av upplopp efter fiaskot med folkomröstningen användes samma retorik. Bland demonstranterna fanns utländska provokatörer. Det var säkert sant, men knappast ett led i en konspiration. Extremistiska upplopp har alltid lockat till sig våldsbenägna extremister från andra länder och de vill inte ha rest till Grekland förgäves.

Skuldkrisen var tyskarnas fel

När krisen pågick som värst tog konspirationsteorierna fart igen. Den vanligaste, som väldigt många greker trodde på, var att krisen var konstruerad av Tyskland. Detta var tyskarnas nya metod för att ta makten i Europa, med början i de skuldtyngda medelhavsländerna Spanien, Italien och Grekland. Vänstern kallade Grekland för Tysklands ”skuldkoloni” och denna demagogi skulle så småningom ge dem regeringsmakten. Tysklands president Angela Merkel och finansminister Schäuble karikerades ofta med Hitlermustasch eller naziuniform. Tyskarna var inte roade av anklagelserna och deras arga motreaktioner bekräftade konspirationsteorin. Att tyskarna blev förbannade när de först lånade ut miljarder till de skuldtyngda grekerna, för att tackas med att utmålas som nazister, ingick inte i teoribygget.

Chemtrails och 5G

Vd denna tid visade en undersökning att en dryg fjärdedel av Greklands befolkning trodde att de vita strimmorna bakom jetplanen var ”chemtrails”, gaser som användes för att göra befolkningen passiv och foglig. Flera medlemmar i parlamentet och en högernationalistisk partiledare, Kamenos, som satt i Syrizas regering med sitt parti ANEL, hörde till de troende.

Detta beteende av närmast reflexmässig misstro mot ”främmande makt” har intresserat forskarna. Det har till och med talats om att grekerna har det inbyggt i sitt DNA, efter alla år av ockupation under främmande makter, som Turkar, italienare och nazister.

Sådant här förekommer förstås fortfarande, men nu i betydligt mindre skala. I sociala medier pekas ”judarna” och ”5G-näten” (också judarna, eftersom det är de som ligger bakom dem) ut som ansvariga för viruset. Men den här gången är den typer av dumheter lika vanliga över hela världen, grekerna utmärker sig inte, tvärtom. De har gått från att producera konspirationsteorier till att konsumera andras och de flesta skrattar åt dem och har slutat sprida dem.

Jag har nästan helt slutat ta upp de här sakerna med mina grekiska vänner, eftersom de skäms. Det är nästa läxa att lära sig: när utlänningar säger elaka saker om greker handlar det inte om alla greker. Meddelande till mina grekiska vänner: Det är inte ert fel! Ni behöver inte ta på er allt som sägs och görs av greker! Fortsätt att var stolta över det Grekland ni är med och bygger!

Givetvis måste vi utlänningar också lära loss att enskilda greker bara representerar sig själva. Om en grek säger till dig att det är Bill Gates som har släppt ut coronaviruset är det han som är idiot, inte ”grekerna”. Dra dig till minnes nr du senast träffade på en landsman som hade knäppa idéer.

Snabbt tillfrisknande

Tillfrisknandet har gått fort. För bara ett par år sedan såg jag ofta dumheter i sociala medier, i dag är de alltmer sällsynta. Det var med bävan jag såg Grekland gå in i coronavirusets grepp. Nu är det kört igen, tänkte jag.

Det hände inte. Grekernas respons är betydligt mer sansad och, framför allt, enad, än svenskarnas. Medan vi tjatar om vad vi får och inte får göra, vad vi bör och inte bör göra, vad politikerna gör rätt och fel, så håller sig de allra flesta i Grekland lugna och gör som de blir tillsagda. Denna gång är det i Sverige tonläget är konfrontativt och upphetsat, i Grekland är det tvärtom.

Problemet med Greklands vurm för konspirationsteorier är att den historiskt har utgått från eller understötts av den politiska makten. Ministrar, parlamentsledamöter och partiledare har spritt dem, lydiga medier har blåst upp dem och medborgarna har trott på dem. När jag en gång frågade en vän hur hon kunde stötta Tsipras, trots han uppenbart hade ljugit för grekerna när han påstod att han skulle kunna sluta med åtstramningspolitiken, svarade hon ”Alla politiker ljuger. Men jag gillar hans lögner mer än de andras. Han gav oss hopp och även om det byggde på en lögn så behövde vi få hoppas ett tag, efter alla år av misströstan.”

Visst finns de fortfarande, de där grekerna som dansade på gatorna i påskas och gick till kyrkan i skydd av mörkret. Men i dag blir de inte hyllade utan utskrattade eller utskällda av sina landsmän,

Vad hände?

Hur blev det så här? Hur blev grekerna ett förnuftigt folk som har förtroende för vetenskapen och regeringen? Jag tror att den sansade tonen har tre orsaker. Det handlar dels om ett förändrat politiskt debattklimat, dels om en generationsväxling och dels om en helt omritad mediekarta.

Ett val utan lögner och demagogi

För det första att den här regeringen inte gick till val på lögner, som så många hade gjort före den. Den sade: Detta måste göras för att vi ska nå hit. Det finns inga genvägar. Den utlovade inte skattesänkningar för att köpa röster. Den ville sänka skatterna för att få fart på investeringarna, sätta fart på tillväxten och öka skatteintäkterna. Grekerna hade nyss lärt sig att genvägar kan sluta vid ett stup, så de valde denna gång den smala vägen. Regeringen levererade det de hade lovat, så när coronakrisen kom belönades den an grekerna med förtroende och nationell uppslutning bakom de hårda åtgärderna.

När Kyriakos Mitsotakis blev premiärminister började han med att berömma sin företrädare Alexis Tsipras för att han hade tagit Grekland ur den ekonomiska krisen. Ddet var inget skitsnack i stil med ”Frihetens timme är slagen” utan mer ”Tack för förtroendet”. Han tonade ner motsättningarna och pratade om det gemensamma projektet för alla greker, oavsett partifärg. Kampen moot coronaviruset blev också ett nationellt projekt.

Fienden är inte längre de politiska motståndarna utan de kriminella, vare sig de är knarkhandlare, skattesmitare eller vänsterterrorister. Medan Tsipras lät husockupanter, klottrare samt maskerade och beväpnade upprorsmakare hållas, slår Mitsotakis och hans systerson, som är borgmästare i Aten, tillbaka med polisen och lagen. Hela retoriken, att stackars fattiga och arbetslösa ungdomar är förtryckta av en fascistisk poliskår, har bytts mot bilden av hur staten och staden befriar gator, torg och byggnader från kriminella och ger tillbaka dem till medborgarna. Bilderna från bombfabriken i källaren till Atens handelshögskola blev en väckarklocka för många. De som nu struntar i coronareglerna är vare sig rebeller eller hjältar. De är helt enkelt lagbrytare.

Nationalism byts mot patriotism

Skylt på bar i Chania. Ägarna är greker. Foto: John Göransson.

Grekerna i gemen har slutat tro på konspirationsteorier, som utgår från att det finns yttre fiender som vill skada Grekland. Medan nationalismen är exkluderande och bygger på att greker är bättre och andra är sämre bygger patriotismen på kärlek till hembygden, hemlandet och kanske rentav hela Europa. Den behöver inte gödas av tron på konspirationer från yttre fiender.

Greklands unga, har ofta bättre språkkunskaper och är mer beresta än sina föräldrar. De har en mer internationell utblick och är inte lika anfrätta av den nationalism som utgår från att allt bra finns i Grekland och att allt dåligt kommer från utlandet. De som har lärt känna några berlinare har rätt svårt att tänka sig att tyskarna vill förslava grekerna. Föräldrarna däremot kanske bara har träffat arroganta chartertyskar och generationen innan minns ockupationen. Ingen av dem har kunnat prata så mycket med utlänningar, eftersom milleniegenerationen, i såväl Grekland som i länder som Tyskland, Italien och Spanien är den första som har utbredda kunskaper i Engelska.

Hatet mot Turkiet har däremot hållit sig relativt konstant och Erdoğans manövrer har snarast förstärkt motsättningarna. Han använder nationalism för att ena sitt eget folk och turkarna har uppenbart en lång väg att vandra, eftersom de fortsätter att rösta på en galen despot som bygger sin makt på aggression, främlingsfientlighet och andra obehagligheter. Turkiet har åtta gånger fler invånare än Grekland och är militärt överlägset, så detta är en oro med verklighetsförankring. Däremot vore det nog bättre att bjuda över turkarna på semester och prata med dem, så kanske de förstår att de har fel regering. Thessalonikis förra borgmästare Yannis Boutaris kallade det ”folkets diplomati”. Greker och turkar är faktiskt ganska lika på många sätt.

När det gäller Nordmakedonien lär landets medlemskap i Nato få grekerna att inse att de knappast har ambitionen att invadera grekiska Makedonien. Visst finns det nationalistiska krafter i Nordmakedonien, men ett land med få egna tillgångar och drygt 2 miljoner invånare utgör knappast ett hot mot Grekland.

Grekerna har lärt sig att det är de själva som måste ta ansvar för sin egen och sitt lands framtid. Om det innebär att vara instängd i sitt hem en månad så är det så det måste bli. Jag är själv osäker på att Grekland har valt rätt väg. Men det är deras väg och vem som valde rätt vet vi inte förrän detta är över.

Grekerna har lärt sig använda sociala medier

Inlägget handlar om coronavirus, 5G, frimurare och en del annat. Upplagt i den privata gruppen ”Vi som är emot vaccin mot Covid-19” Gruppen har nästan 3 000 medlemmar. Upplagt i en annan grupp, av någon som vill ge oss något att skratta åt.

Grekerna har, efter en skakig start, lärt sig att använda sociala medier som en positiv kraft. Att de, till skillnad mot landets gamla medier, kan användas för att avslöja lögner och sprida sanningar. Den internationella organisationen Reportrar utan gränser har rankat pressfriheten i olika länder och senast hamnade Grekland på 65:e plats. Det är en enorm uppryckning sedan 2014, då landet lång på plats 99. Etta är Norge, tvåa är Finland, trea är Danmark och fyra är Sverige. I ett land där pressfriheten är låg kan sociala medier fungera som ett viktigt verktyg för att sprida de nyheter som andra medier väljer bort och för att avslöja lögner.

När boomen kom för sociala medier var det ganska få greker som hade en dator eller en smartphone. Mycket innehåll som spreds där var producerat av trollfabriker och knäppgökar. Grekerna lärde sig snabbt (mycket snabbare än svenskarna, som snarast går i motsatt riktning) att skilja agnarna från vetet. Förr delade mina grekiska vänner ofta konspirationsteorier, det kulminerade 2015 och numera kommer dumheterna oftare från svenskar. De värsta i mitt flöde är britter bosatta i Grekland. En del av dem verkar gå på vad som helst.

På Facebook, Youtube, Instagram och Twitter blir diskussionen global och när Google Translate slog igenom för ett par år sedan kunde omvärlden översätta och läsa vad grekerna pratade om. Efter 2015 blev omvärlden uppmärksam på att Grekland hittade på en massa lögner om andra länder och började bemöta anklagelserna. Spridarna av konspirationsteorier och lögner blev motsagda med fakta, falska nyheter blev dementerade med bevis. Det fungerade. Det är pinsamt att få byxorna nerdragna offentligt.

Ett tag försökte spridarna slippa insyn när de spred sina konspirationsteorier genom att lägga ut bilder med text, ”memes”, på grekiska, som inte gick att översätta med Google Translate. I dag har de flesta möjlighet att översätta bilder i sina smartphones, nu är den vägen också stängd. De grekiska Trollen kan inte längre använda sitt språk och alfabet för att skylla på ”främmande makt” och skapa sin egen version av verkligheten.

Nordmakedonien den sista striden

Ombytta roller. Ungdomar intervjuar mig i Skopje 2018. Foto: John Göransson.

Den sista striden (hittills, åtminstone) handlade om Nordmakedonien. Det finns fortfarande länder som anser att det var landsförräderi att låta grannlandet byta namn. Givetvis var det George Soros, Bill Gates, Frimurare och andra skumma typer som låg bakom. Detta propagandakrig kunde äga rum ganska obehindrat, eftersom medierna i resten av världen till en början gav saken väldigt lite uppmärksamhet. Det ändrades sedan och nu fick de nationalistiska grekerna knappast något stöd i medierna. När det först avslöjades att Ryska spioner hade försökt stoppa avtalet och sedan kulmen, när nationalister attackerade och misshandlade Thessalonikis borgmästare på öppen gata undrade omvärlden om grekerna hade blivit galna. Tjatet om Alexander den stores Makedoniska imperium för mer än 2 000 år sedan och frihetskriget för 200 år sedan hjälpte inte ett dugg. Till slut tröttnade grekerna på att bli utskämda av nationalisterna och nu var stridslinjen bruten.

I dag heter Nordmakedionen just så, även på de grekiska vägskyltarna och röken har lagt sig. Många i grekiska Makedonien vägrade att lägga sin röst på Tsipras för att han hade lett förhandlingarna. Men ännu fler greker röstade på Mitsotakis för att han lovade att inte riva upp avtalet. Tsipras löste en 30 år gammal konflikt med ett grannland, Mitsotakis lade den till handlingarna. Nu är Nordmakedonien ett Natoland. Alla greker vet att det inte hade hänt utan påtryckningar från Nato och EU. Alla greker vet att Ryssland försökte stoppa avtalet. Det här gången var det inte konspirationsteorier utan obestridliga fakta. Det blev ett slags vaccin mot politiskt planterade konspirationsteorier. Förtroendet för Ryssland fick en rejäl törn. Många i grekiska Makedonien har nu börjat acceptera att deras grannland i norr heter Nordmakedonien. En god vän i grekiska Makedonien råkade kalla landet för just det. ”Jag börjar tydligen mjukna”, sade hon och skrattade. Det är en klok kvinna.

Grekerna som lever kvar i det gamla Grekland

Många av dem som lever kvar i det gamla Grekland bor i andra länder. De är fast i samma föreställningar om Grekland som gällde när de lämnade landet. De blir rasande om någon kallar ”FYROM” för Nordmakedonien, de tror på konspirationsteorierna, de anser att Grekland borde gå tillbaka till drachman och att Cypern borde tillhöra Grekland. De håller hårt i sina Sverigefödda döttrar och hoppas att de ska hitta en trevlig grek att gifta sig med. Jag har träffat greker som har bott många år i USA, men som ändå pratar dålig engelska; de har hållit sig till sin grupp och bevarat sina traditioner. Det är för övrigt likadant med svenskar, som ofta har kvar samma bild av Sverige som de hade när de lämnade landet och aldrig lär sig språket i det nya landet.

Det finns många orsaker till detta, men den viktigaste tror jag är att greker ofta har kyrkan som nav i sin gemenskap och att de grekisk-ortodoxa prästerna ofta är starkt reaktionära, med nationalism, sexism, homofobi och allmän bakåtsträvan högt upp på dagordningen. I Grekland börjar kyrkans makt brytas, tydligast blev det när regeringen stängde kyrkorna som ett led i kampen mot coronaviruset, sedan kyrkans ledning vägrat att göra det. I de grekiska enklaverna utomlands är kyrkans makt ohotad, det är den som står för sammanhållningen och banden till det gamla landet.

Turisterna som lever kvar i det gamla Grekland

I massturismens förorter har inte mycket hänt sedan 80-talet. Foto: John Göransson.

De är samma sak med många av oss, som åker till Grekland på semester. Många tror att Grekland är ett land som knappt längre existerar i verkligheten. Som ofta bara är en kuliss för turisterna, där man bara dricker Mythos, ouzo och retsina, dansar ”Zorba”, och äter moussaka på restaurang. Där man inte får hudcancer av UV-strålning. Det är som att tro att Skansen är det riktiga Sverige. Att vi lever på våfflor med hjortronsylt, Nävgröt, Sibyllakorv med Pucko och pyttipanna. Att vi vallar kor, pressar byxor och går på Posten. Att vi dansar logdans och sjunger allsång på fredagskvällarna. Den här gruppen, som finns i hela norra Europa, gläds nog åt att det finns något här i världen som är som det alltid har varit.

Turismen kräver samarbete

När Greklands regering nu börjar prata om att lätta på restriktionerna och kanske släppa in turister redan i juli, vet alla greker att det inte är Grekland som har taktpinnen. Den finns lika mycket i de länder som turisterna kommer från. De vet att det krävs samarbete över gränserna för att kunna öppna gränserna. Det är inte Grekland som ska öppna, det är först EU och sedan resten av världen. Det är inte ens säkert att vi är välkomna till Grekland. Den här gången är det grekerna som har hyllats i omvärlden för sina resoluta åtgärder, sin initiativförmåga, sin disciplin och för den effektiva kommunikationen. Vem hade trott det 2015?

I ett Europa som bygger på samarbete över gränserna finns inte plats för konspirationsteorier. De som sprider dem möts av ilska eller tystnad. Det är kanske det som kallas ”det vuxna samtalet.” Grekerna har vuxit upp fort. Gud vad jag längtar dit!

I min nästa krönika tänkte jag försöka förutspå hur turismen i Grekland kommer att förändras efter Coronakrisen.

3 thoughts on “Coronaviruset visar upp ett helt nytt Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: