fbpx

Hur blir Greklands turism efter coronakrisen?

Det finns nu tydliga tecken på att Grekland kommer att börja släppa in turister i landet redan i juli, även om det kommer att dröja längre, kanske till nästa säsong, innan gränserna öppnas helt. Om detta kan du läsa i andra artiklar, jag tänkte i stället försöka förutspå hur coronaviruset kommer att förändra greklandsturismen på lång sikt.


Kriser har ofta förändrat samhällen i grunden, inte sällan till det bättre. Det har Grekland All Exclusive skrivit mycket om senast i den här artikeln. Kommer coronakrisen att göra Greklandsturismen bättre? Jag tror det, åtminstone delvis. Jag tycker om listor, så jag har satt ihop en lista med tio saker som jag tror kommer att tappa mark och tio saker som kommer att öka. En del bra saker kommer att drabbas, en del dåliga saker kommer att gynnas. Men jag tror att det slutar på plus. Vi börjar med flopparna.

Tio saker som kommer att floppa

Förortsturismen kommer att drabbas hårt. Foto: John Göransson.
 1. Lågprischarter. Lågprischarter innebär att människor får stå ut med en massa saker, inte minst trängsel, för att billigt kunna ta sig till solen. Många av de sakerna kommer att att vara förbjudna när gränserna öppnar igen och jag tror att det kommer att innebära slutet för en del av de företag som har levererat de här produkterna. Konceptet har byggt på fullsatt, fullsatt, köer och trängsel, från incheckningen på avreseflygplatsen till bagagebandet efter hemresan. Solstolar som sardiner i burk på stränder och vid pooler, kö till bufféer, trängsel på utflyktsbåtar och bussar, på sevärdheter och trånga shoppinggator.
 2. Lågpris All Inclusive. Som ovan, men värre. Jag tror inte att många All Inclusive-hotell i det lägre prissegmentet (i Grekland är det nästan alla) kommer att öppna alls i år. De kommer inte att kunna uppfylla reglerna.
 3. Förortsturism. Turistområdena i storstäder förorter (som Platanias utanför Chania och Faliraki på Rhodos) kommer att få problem. Hit reser ofta de allra ängsligaste, som inte vill att det ska vara så stor skillnad mot hemma att resa utomlands. Här kan man äta pizza och schnitzel, här kan man se sitt hemlands fotbollsmatcher på TV. Men eftersom de här turistorterna här helt beroende av säsongsbunden lågprischarter kommer de att få problem. Många kommer att tvingas ha stängt eller minska kapaciteten för att klara reglerna.
 4. Kryssningar. Coronakrisen innebar ett dråpslag mot kryssningsbranschen helt i klass med den som drabbade Östersjötrafiken efter Estoniakatastrofen. Det kommer att ta tid för branschen att återhämta sig. Klimatdiskussionen är inte heller bra för dessa flytande hotell med 80-talsliv ombord. I år har den här verksamheten inte en chans att klara reglerna.
 5. Utflykter till turistattraktioner. Även här handlar det om trängsel. Exempel: Balos på Västra Kreta. Först en fullsatt buss, sedan en fullsatt båt, därefter en fullsatt båt, sedan upprepas allt på hemvägen. Sammanlagt sex köer och sex fullsatta transporter för att tillbringa några timmar på en överbefolkad paradisstrand. Det kommer att vara förbjudet den här säsongen, så många av de som arrangerar de här resorna kommer att tvingas hitta på något annat för att överleva. Reglerna i år kommer att ställa in de flesta av de här utflykyterna.
 6. Trängsel i städerna. Jag tar gamla stan i Chania som exempel. Här finns några gator, kanske tio procent, som besöks av 90 procent av alla turister. Där blir det trångt, inte minst smala gränder som ”lädergatan” Skrydlof” och turistgatan Zambeliou. Många butiker här har haft det tufft länge eftersom efterfrågan på krimskrams ha minskat i många år, detta kan bli dödsstöten för många. Nu kommer polisen att se till att ingen trängsel uppstår.
 7. Turistrestauranger och turistcaféer. Turistrestaurangernas koncept bygger på massutfodring av turister. De har ofta många fler bord på uteserveringarna än de har tillstånd till, det kommer att bli tvärstopp för det nu.
 8. Solstolsuthyrning. Frågan är om det ens kommer att bli tillåtet att hyra ut solstolar i år, med de hygienkrav som kommer att ställas. Om det blir tillåtet så kommer kravet på avstånd mellan solstolarna och desinfektion mellan användarna att göra affärskonceptet omöjligt. Detta kanske kommer tillbaka nästa år, men många kommer att försvinna för gott och hitta något annat sätt att försörja sig.
 9. Nattklubbar och turistbarer. Det kommer inte att bli något klubbliv i sommar, åtminstone inte som vi är vana vid. Det här tror jag däremot är en verksamhet som kommer att återhämta sig, eftersom unga människor, inte minst greker kommer att vilja leva klubbliv.
 10. Turistevents. På turistorterna anordnas alltid olika events riktade till turister, med folkmusik, folkdans, massutfordring med ”lokal” mat och dryck. Det här är verksamheter som har fört en tynande tillvaro i många år och som efter säsongens totalstopp kanske kommer att försvinna för alltid.
Fullpackade turistbåtar kommer att floppa. Foto: John Göransson.

Tio saker som kommer att flippa

Individuell stadsturism, en dubbel vinnare. Foto: John Göransson.
 1. Individuell turism. Detta blir den stora vinnaren. Här kan man på ett helt annat sätt undvika trängsel och bygga sin egen semester. Det skulle inte förvåna mig om detta blir det enda möjliga sättet för oss nordbor att komma till Grekland i sommar. Greklands intäkter från individuell turism har redan gått om chartern, nu kommer den att få ytterligare ett uppsving.
 2. Självhushållning. Ett bra sätt att slippa trängsel och restaurangsnusk är att handla och laga sin mat hemma och äta den på balkongen. De flesta turistlägenheter i Grekland är i dag bara anpassade för enkla frukostar och en drink på balkongen, men med små medel kan de kompletteras så att det går att laga riktig mat i dem.
 3. Hämtmat och utkörning. Grekland har en lång tradition av utkörning av mat, som i och med coronakrisen har expanderat ytterligare. Det finns flera appar för den som vill beställa hem mat, nu kommer genombrottet att komma även till turistsektorn. Flera hotell hade redan innan krisen bytt ut room service mot mattransporter.
 4. Biluthyrning. Efterfrågan på hyrbilar kommer att explodera i sommar, eftersom folk vare sig vill eller får trängas på bussar. Många kommer att vilja sätta sig i en hyrbil direkt på flygplatsen. Jag tror att det kommer att det på en del orter kommer att bli mycket svårt att få tag på en hyrbil.
 5. Privata utflykter. Utflykter med taxi eller privata guider kommer att öka, när vi inte längre kan eller vill trängas i bussar och på båtar. Pengarna det kostar kan vi spara in på att laga mat hemma.
 6. Off season-turism. Genom att resa i november i stället för i juli kan man uppleva ”det riktiga Grekland” utan att trängas med andra turister. Om turisterna spreds jämt över året så skulle trängseln i stort sett upphöra. Grekland kommer förmodligen att satsa på att förlänga årets säsong.
 7. Stadsturism. När vi inte längre kan eller vill trängas på stränder söker vi andra upplevelser. I stället för att bo i turistförorterna vid stranden kommer vi att bo på små hotell nära stadens upplevelser.
 8. Airbnb och andra förmedlare av privatbostäder. Här kan vi laga vår egen mat, ha vår egen ingång och slippa trängsel.
 9. Naturturism och andra upplevelser. Samma som ovan. Fler människor kommer att vända stranden ryggen för att få uppleva Greklands fantastiska och varierade natur. Hotell, pensionat och rumsuthyrare ute i byarna kommer att se ett uppsving. Yogakurser, hälsoresor, seglingssemestrar och andra specialiserade aktiviteter kommer också att öka.
 10. Lyxturism. Privata villor med egen pool och privat strand, hyrda yachter och segelbåtar, lyxiga hotell utan trängsel, privatchaufförer… De som har råd kommer att lägga mer pengar än i dag på sina semestrar och de som har mest råd kommer att lägga mest. Tråkigt för oss som inte har råd med sådant, men det kommer att dra in pengar.
Turer med privat guide kommer att öka. Foto: John Göransson.

Allt detta har varit på gång länge, men precis som i Sverige, dit matutkörning, videokonferenser och hemarbete kommer knappast kommer att gå tillbaka till tidigare låga nivåer efter krisen, kommer knappast alla gamla utdaterade koncept för att resa att komma tillbaka. Förortsturism och all inclusive borde ha varit historia för länge sedan, coronaviruset sätter fart på utvecklingen.

Det negativa med en sådan utveckling är förstås att det kommer att bli dyrare att resa, när lågpriskoncepten tappar mark. Det är också tråkigt att Grekland, och alla andra resmål, kommer att vara extremt bilberoende. Men det kanske ändras redan till nästa säsong, för om det är något Grekland inte behöver så är det fler bilar.

Det positiva med detta är förstås at förortscharter och lågpris-AI kommer att tappa mark. Individuellt resande i mellanklass är nästan alltid billigare än motsvarande charterresa. Det kan också ha det goda med sig att de som enbart reser till Grekland för att dricka billig sprit och bättra på solbrännan väljer Systembolaget och solariet i stället. Jag kommer inte att sakna förfulningen, trängseln, den låga kvaliteten och fylleturismen. Framför allt kommer fler turister än hittills att få uppleva det riktiga Grekland.

Visst är det billigt, men med kostnaden för resan blir det inte så billigt. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: