fbpx

Den grekiska turistsäsongen varade i tre veckor

Loading...

Normalt pågår den grekiska turistsäsongen i minst sex månader. I år tog den slut efter bara tre veckor. Nu väntar en tuff vinter för grekerna. Från och med i dag, tisdag, måste alla bära munskydd såväl inomhus som utomhus i hela Chania. Grekland All Exclusive tog en sväng och kollade efterlevnaden.


Vi reser hem från Kretas sydkust efter några dagars resa till Loutro och Paleochora. När vi lämnade Chania 19 augusti var det full fart i stan. När vi återvänder fyra dagar senare känns det snarare som slutet av oktober än slutet av augusti.

Tomt i charterförorterna

På vägen från Paleochora passerar vi förorterna väster om stan. Det är lunchtid och det är glest mellan turisterna. På de restauranger som har öppet sitter ett eller max två sällskap. Många har stängt. Massturismen kom helt enkelt av sig. Obligatorisk karantän vid hemkomsten för norrmännen, obligatoriskt Covid-test före avresan för svenskarna.

Covidbekämpningen kommer att kosta Grekland minst 15 miljarder euro i uteblivna turistintäkter, enligt Greklands Regering. Det är en minskning med fem sjättedelar jämfört med 2019. Lägg därtill de indirekta effekterna. Det är katastrof, helt enkelt. Regeringen försöker nu hindra att BNP minskar med mer än 10 procent i år. den kommer förmodligen att misslyckas, eftersom turismen direkt och indirekt svarar för 20 procent av BNP. Ett rimligt antagande är att BNP i Grekland minskar med runt 15 procent i år.

”Vi låste in oss i våra hem i sex veckor för att vi visste att sjukvården annars inte skulle klara av att ha hand om alla sjuka. Nu låter regeringen folk resa hur de vill, samtidigt som vi straffas med en massa meningslösa förbud” säger en barägare innan hon skyndar in för att slå ut kassan före midnatt.

Tvärstopp för charter

Charterbranschen känner likadant. När kravet på tester senast 72 timmar innan inresa infördes stängde Ving hela Greklandsprogrammet, nu börjar Apollo ställa in resor i september. TUI har stått emot än så länge, vi får se när de kastar in handduken. De som normalt brukar resa sent på säsongen är framför allt äldre par utan barn och de befinner sig i riskgruppen. När Grekland nu har placerat sig i den övre delen av Europas länder när det gäller spridning av Covid-19 har flera länder infört karantänsregler för de som återvänder härifrån. Risken att karantänregler införs i länder som Storbritannien och Tyskland sänker reslusten högst väsentligt.

Nya nödåtgärder i Chania

Det är inte konstigt att smittspridningen ökar i Grekland och nu är större än i Sverige. När Grekland stängde i mars var nästan ingen smittad. Nu närmar sig antalet smittade 300 per dygn. Ändå får alla resa som de vill inom Grekland. Det är fullsatt på bussar och båtar, många slarvar med munskydden, det uppstår ofta trängsel. Vi ser också många turister som struntar i reglerna om munskydd.

På måndagskvällen meddelade regeringen att särskilda regler gäller i Chaniaområdet från tisdag morgon. Nu måste alla ha munskydd både inomhus och utomhus. Folksamlingar med fler än nio personer är förbjudna. Marknader och andra events är stoppade. Högst fyra personer får sitta vid samma restaurangbord, sex om de ingår i samma kärnfamilj. Åtgärderna ska gälla en vecka. Regeringen påpekar att de företag som drabbas har rätt att avsluta anställningar omedelbart. Lokalbefolkningen är förtvivlad. ”Nu kommer folk inte ens att går ut”, säger en restaurangägare.

Vi tog en sväng i gränderna och hamnen. Visst var det fler munskydd än dagen innan, men det var långtifrån alla som följde de nya reglerna. Alla kanske inte kände till dem.

Bröllop med 1 500 gäster

Härom dagen stoppade polisen ett bröllop öster om Chania med 1 500 deltagare (max är 50). I efterhand framgår det att festen fick pågick länge, tots polisiär närvaro.

Flera stora fester och demonstrationer har också stoppats av polis. Det är nu förbjudet att sälja drinkar för avhämtning, eftersom festen tidigare fortsatte på gatan när alla tvingades stänga vid midnatt.

Redan på måndagen märkte vi att den ökade smittspridningen skapade oro. För första gången sedan vi kom hade matbutiken maximerat antalet besökare. Vi fick en nummerlapp när vi gick in i butiken, som vi skulle återlämna när vi gick ut.

Vi gick hem strax efter midnatt på måndagen, det var betydligt mindre folk än bara en vecka tidigare. Plastmuggarna var borta, de flesta verkade vara på väg hem. Vi åt middag på den turkiskinspirerade restaurangen, där vattenpipornas munstycken gick runt bland de unga gästerna. Om en av dem hade Covid-19 så har alla det nu.

På tisdagen var det dags för ett nytt ”nödmellelande” till alla mobiltelefoner:

Meddelande till alla mobiltelefoner i Chania.

Många bryter mot reglerna

Det är många som bryter mot reglerna. Munskydden sitter lika ofta på hakan som på munnen. Näsan är sällan täckt. Folk trängs i gränderna, det gäller såväl turister som lokalbefolkning. Folk trängs på bussar och båtar, de flesta har munskydd på bussarna, betydligt färre på båtarna.

”Tuff vinter”

”Det kommer att bli en väldigt tuff vinter för många greker. Tre veckors säsong räcker inte långt”, säger en hotellägare. Han berättar att avbokningarna för september och oktober har rasat in.

Rykten om en ny nedstängning är i svang. Regeringen har flera gånger upprepat att det inte kommer att hända, men folk har slutat lita på regeringen. ”De säger en sak, sedan gör de något helt annat. Ofta får vi bara något dygn på oss att anpassa oss”, säger barägaren. Många tror att nedstängningen kommer i september. ”Eftersom det inte kommer att vara många turister här i september kommer regeringen att passa på”, säger en restaurangägare. Vi reser hem 2 september. Antingen får vi en sista kväll med öppna barer och restauranger, eller så reser vi hem från ett stängt Grekland.

Vi lärde oss av finanskrisen 2008 att marknaden inte kan lösa alla problem. En sak vi kommer att lära oss av 2020 är att politiken inte heller kan lösa alla problem. Ett virus slutar inte smitta för att regeringen låser in befolkningen. Det finns där och smittan tar fart när befolkningen släpps ut igen. Personligen är jag tacksam att coronaviruset i Sverige hanteras av en myndighet som har ansvar för folkhälsan totalt, inte bara för virusbekämpningen. Som vet vilka enorma hälsoeffekter det får om man låser in en hel befolkning. I Grekland är det politiker som har ansvaret. Det ledde till en snabb nedstängning av samhället. När smittan ökar igen verkar regeringen ta till åtgärder för att visa beslutsamhet, torts att det är högst osäkert om de har någon effekt. Däremot verkar det vara si och så med att kontrollera om reglerna efterlevs. ”Ingen har varit här och kontrollerat om vi har rätt avstånd mellan borden. Däremot var de snabba att kontrollera om vi stängde vid midnatt”, säger barägaren.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: