fbpx

Rekordmånga fall av Covid-19 i Grekland – hur kommer det sig?

Loading...

På onsdagen rapporterade Greklands regering 293 nya fall av Covid-19. Det är det största antalet nya fall hittills under en 24-timmarsperiod. Toppen, som kommer efter några dagar av sjunkande siffror, ökar farhågorna om en ny nedstängning. Fem nya dödsfall rapporterades också. Varför ökar smittan?


Medier och politiker lyckas tyvärr inte särskilt väl med att förklara för sina medborgare vad som pågår och varför de tar till olika åtgärder, som att tvinga alla att bära munskydd utomhus och att stänga alla uteställen vid midnatt. Faktum är att en del av åtgärderna känns mer som kollektiva bestraffningar än som effektiva åtgärder mot smittspridningen.

Det finns bättre statistik än den som medierna redovisar. Att fler smittade upptäcks kan väl bero på att det är fler som testas? Ja, men bara delvis. Jag har plockat fram lite statistik från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Den visar att andelen smittade bland de testade har ökat stort de senaste veckorna.

Av dem som testades vecka 30 var 0,4 procent positiva. Fem veckor senare var det 2,2 procent. Källa: ECDC.

I ert land för medier och politiker ett vuxet samtal om de här sakerna med medborgarna. Här är det bara obegripliga åtgärder, samtidigt som många tror på alla möjliga konspirationsteorier och struntar i alla fakta”, säger en vän som är långtifrån sitt vanliga positiva jag. Hon pratar med tårar i ögonen om vad som händer. ”Å ena sidan en massa människor som vägrar att ta till sig fakta om hur vi ska skydda oss själva och vår omgivning, å andra sidan en regering som verkar mer intresserad av att visa handlingskraft än att lösa problemen”, säger hon.

Nu får man en lapp i mataffären, för att det inte ska vara för många samtidigt i butiken. Foto: John Göransson.

Jag frågar om hon tror att det blir en ny nedstängning nu. Det tror hon inte. ”Många tyckte att det var skönt att kunna få pengar av regeringen utan att behöva gå till jobbet och de hoppas att det ska upprepas. Men det kommer inte att hända, pengarna är slut nu. I stället skapar regeringen regler som gör människor arbetslösa och den här gången blir det ingen lön från staten”.

Ingen ny lockdown

Det är en känslig fråga hon snuddar vid. Kan det vara så att regeringen köpte popularitet genom att betala ”medborgarlön” till en stor del av befolkningen? Var det ett högt spel som regeringen är på väg att förlora nu när smittspridningen i samhället ökar? Regeringen har flera gånger upprepat att det inte kommer att bli någon ny ”lockdown”.

I början av pandemin berömde jag grekerna för att de inte hade hemfallit till det vanliga: konspirationsteorier och flytt av skulden utanför landets gränser. Nu har bilden förändrats. Konspirationsteoretikerna blir fler och de tror inte att coronaviruset är på riktigt. De tror att det är ett påhitt, för att kunna tvinga på medborgarna en massa nya pålagor och öka kontrollen. Många andra tror, trots att statistiken visar något annat, att ökningen beror på alla utländska turister som har vällt in i landet. Det har det alltså inte. Antalet utländska turister i år är en bråkdel mot det normala. Däremot har regeringen haft en stor kampanj för att få greker att turista i Grekland.

”Det är greker som smittar greker. Men samma greker sitter på caféet och pratar om att det är utlänningarna som smittar oss. Ständigt dessa utlänningar”, säger min vän med ett glädjelöst skratt.

20 procent bar munskydd

De utbrott av Covid-19 som medierna rapporterar om bekräftar detta. Ett hotell på Kreta där elva anställda blivit smittade fick fortsätta att ta emot gäster. De smittades inte av en hotellgäst. Ett äldreboende, ett sjukhus, en fabrik, ett bröllop… Smittan sprids där människor delar utrymmen inomhus under flera dagar eller trängs på samma plats under flera timmar. Studier från andra länder stödjer också detta. Det är när människor låter bli att hålla avståndet under lång tid som smittan sprids, knappast när vi passerar varandra på gatan. Att vi nu tvingas bära munskydd utomhus, även om det är tio meter till närmaste människa, är bara signalpolitik.

Det är fullt begripligt att folk, såväl lokalbefolkning som turister, struntar i regeln. Vi följer den hittills men jag medger att jag ser fram emot den dag när jag slipper. Jag roade mig på lunchen med att rökna hur stor andel av de förbipasserande som bar munskydd. Ungefär 20 procent, om jag räknade dem som lämnade näsan bar.

Den smittsamma machokulturen

Parkeringsregler är till för att brytas mot. Foto: John Göransson.

En orsak till smittspridningen som många utlänningar inte förstår handlar om den grekiska machokulturen. Många grekiska män anser att de ska få göra hur de vill och reagerar instinktivt mot alla försök att få dem att foga sig efter reglerna. Tillbringa en dag i den grekiska trafiken, så förstår du vad jag menar. Minns rökförbudet inomhus, som alla bröt mot i tio år, innan regeringen tog i med hårdhandskarna. De här männen bär inte munskydd och håller avstånden bara för att de blir tillsagda att göra det. Först när risken att åka fast och straffas blir tillräckligt stor rättar de sig efter reglerna. Det låter förstås oerhört egoistiskt och det är det också. Empatin tar slut där familjen slutar, helt enkelt. ”Jag har inte hört talas om ett enda fall där någon har dött av passiv rökning”, sade en vän till mig härom året när vi diskuterade det grekiska rökförbudet. Det hade jag. En undersökning från 2010 kom fram till att passiv rökning dödade 600 000 människor varje år.

Grekland har år efter år utsetts till EU:s minst jämställda land. De som tycker att det inte spelar någon roll kan fundera på hur många som dör i trafiken på grund av machokulturen. Eller hur många som smittas av Covid-19 när machomännen vägrar att följa reglerna.

De busiga skolpojkarna

Medelåldern bland de smittade har sjunkit stadigt och är nu 39 år. De flesta som dör är däremot äldre, medianåldern är 67 år. Det påminner om i Sverige, men i Sverige är de som dör ännu äldre, över 80 år.

Det är här sprickan blir tydlig mellan verkligheten och regeringens åtgärder. De flesta i det grekiska samhället är djupt oroade för att smittas och än mer oroade för att de ska smitta andra. Det är den gruppen som nu drabbas av de nya reglerna. De som har struntat i de gamla reglerna struntar förstås även i de nya. När jag i söndags såg grabbarna på caféet skicka runt vattenpipan undrade jag hur det ens var möjligt. Nu är det inte möjligt längre, eftersom de var fler än fyra runt bordet.

Det är en annan sida av machokulturen. Familjens söner har lärt sig att de kan göra som de vill och att de helst ska bete sig som busiga skolpojkar långt upp i vuxen ålder. En av de stora klubbarna har stängts av polisen i två veckor på grund av trängsel. Klubben bredvid körde på mellan 22 och midnatt, tills de nya reglerna infördes. Hur de gör nu vet vi inte, men vår närmaste klubb hade livemusik i går kväll. Vi lyssnade från taket.

Vi håller oss hemma på kvällarna. Lagar mat på taket, ser på Netflix, tvättar munskydd och häpnar över hur tyst det blir efter midnatt. Vi trivs fortfarande, men nu är vi inne på vår sista vecka. Frågan är när vi kommer tillbaka till Grekland och vilket Grekland vi kommer tillbaka till. Många nordbor tror också att det är utländska turister som ligger bakom ökningen, trots att all statistik säger något annat. De sitter hemma och moraliserar över dem som reser till Grekland och spyr galla över oss i sociala medier. Vi har rest hit för att se med egna ögon vad som händer i landet och berätta det för dem som inte är här.

2 reaktioner till “Rekordmånga fall av Covid-19 i Grekland – hur kommer det sig?

 • 28 augusti, 2020 kl. 08:28
  Permalink

  Tack för en intressant artikel.

  Svar
  • 29 augusti, 2020 kl. 17:57
   Permalink

   Tack för trevlig återkoppling!

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: