fbpx

Ανεργία – Arbetslöshet i Grekland

Det här är första delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

A. Ανεργία (Anergia), som betyder arbetslöshet, är ett ord vi hör nästan varje dag i Grekland. Landet har högst arbetslöshet i hela EU och det har varit mycket värre. Nu (hösten 2020) ligger den runt 17 procent, när krisen var som djupast 2013 var den skyhöga 27,5 procent. I Sverige ligger den runt 8 procent.


Hårdast drabbade är ungdomarna. Som värst, i februari 2013, saknade mer än sex av tio unga greker arbete, fortfarande är fyra av tio drabbade. Ändå har tiotusentals unga lämnat landet. Bara under 2016 lämnade 34 000 personer i åldern 20-29 år Grekland för att söka lyckan utomlands. Det bor i dag fler greker i Sverige än det gjorde efter flyktingvågen under juntatiden. Jag hör grekiska talas överallt i Stockholm, förr var det mycket sällsynt.

Många av de som lämnar landet är välutbildade, uppåt 17 000 läkare och ingenjörer om året har flytt Grekland sedan krisen startade 2008. Det kommer att bli svårt att få tillbaka dem.

Sommar i Chania. Full fart i turistindustrin. Foto: John Göransson.

Turistsäsongen innebär att den grekiska arbetslöshetsstatistiken normalt har en vågrörelse, med toppar på vintern och dalar på sommaren. Många av mina vänner arbetar i turistindustrin och är arbetslösa på vintern. Deras arbetsgivare ska betala in till deras arbetslöshetsförsäkring, för att de ska ha en liten inkomst även på vintern. Men det är mycket vanligt att arbetsgivare låter de anställda arbeta många fler timmar än de redovisar.

Vinter i Chania. Det mesta är stängt. Foto: John Göransson.

Lurad på A-kassan

Så här berättade en väninna: ”Jag undrade varför jag bara hade fått hälften i A-kassa mot vad jag räknade med så jag gick upp till försäkringskontoret och frågade. Det visade sig att min arbetsgivare bara hade redovisat hälften av min arbetstid. ’Visste du inte det?’ frågade kvinnan på kontoret. Hon tog för givet om att jag hade ställt upp på fusket.”

Även om hon hade känt till fusket så är det mycket möjligt att hon hade gått med på det. Den höga arbetslösheten har skapet en arbetsgivarnas marknad som är helt främmande för oss svenskar. Arbetstryggheten är ofta noll. En god vän blev sjuk och blev omedelbart av med jobbet. En annan berättade att hon tvingades betala tillbaka en del av den lagstadgade lönen kontant till restaurangens ägare. ”Vad skulle jag göra? Jag behövde jobbet”.

När var servitören ledig senast?

Fundera på det nästa gång du äter på restaurangen. När var servitören ledig senast? Hur många timmar arbetade hen i går, hur många blir det i dag? Har hen lagstadgad lön och försäkringar? Tyvärr är svaren ofta förskräckande. Så ser det ut i ett land med skyhög arbetslöshet och fackliga organisationer som hellre ägnar sig åt politiska aktioner och strejker än åt att slå vakt om sina medlemmars rättigheter.

Känslan på två hjul i den grekiska trafiken. Foto: John Göransson.

En dag våren 2019 satt jag i en hotellreception i Ioannina när jag hörde talkörer och tutor utanför. Jag frågade kvinnan i receptionen vad som pågick. ”Det är MC-buden som kör ut mat. De protesterar mot låga löner och dåliga arbetsvillkor”, berättade hon. Jag fick veta att MC-buden kunde jobba för så lite som 2 euro i timmen och att de dagligen riskerade livet i trafiken, plus att de ofta fick böter för att de bröt mot trafikreglerna. ”Om de följde alla regler skulle de tjäna ännu mindre”, förklarade hon. Jag insåg nu varför det är så billigt att få maten hemlevererad i Grekland. I fortsättningen hämtar jag själv min mat.

Massarbetslösheten gör comeback

Det ser lite ljusare ut nu. I juli 2019 hade arbetslösheten minskat till 16,9 procent. Men det är långt kvar. Mina grekiska vänner i Stockholm tycks inte ha några planer på att flytta tillbaka. Jag är kluven inför det. Jag gillar att de är här, men samtidigt är det just unga, ambitiösa människor Grekland behöver för återuppbyggnaden. Människor som inte tror att det går att få tillbaka det gamla Grekland utan att det måste byggas ett nytt Grekland på ruinerna av det gamla. Annars blir det snart kris igen. Det har det alltid blivit. Men denna kris kan väl får vara den första som blir den sista?

Uppdatering: När denna artikel redigeras i september 2020 har Grekland kastats in i en ny ekonomisk kris, denna gång på grund av pandemin. Risken är stor att arbetslösheten åter passerar 20-procentsstrecket.

3 thoughts on “Ανεργία – Arbetslöshet i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: