fbpx

Att inte få fira jul i Grekland

Loading...
Loading...

Vi är alltid i Grekland. När vi inte är där rent fysiskt så är vi där i tankarna. En eller två resor bokade, planer smids för nästa vistelse. Vi diskuterar vad vi vill fixa på huset, om vi ska ordna en fest… För första gången på många år har vi inga sådana planer. Vi har faktiskt ingen aning om när vi kommer till Grekland nästa gång.

Vi har inga moraliska betänkligheter mot att åka till Grekland. Om du undrar varför, läs den här artikeln. Vårt beslut att inte åka grundar sig på tre saker: Risken att själva bli smittade på resan, risken att inte komma hem och risken att få ohyggligt tråkigt, om vi hamnar i ett land som är i lockdown, som Grekland är just nu. Allt stängt, SMS om man ska gå ut, utegångsförbud på natten. Det känns sådär i två rum och kök.

Test är bäst

Däremot är vi inte rädda att smitta andra, eftersom alla som flyger till Grekland måste ha med sig ett negativt Covid-19-test för att bli insläppta. Den nya regeln, som borde gälla alla som över huvud taget ska resa någonstans, innebär att flygplan på väg till Grekland just nu är en av de platser som har minst smittorisk. Var annars har alla testat negativt för Covid-19 de senaste 72 timmarna? Det är tragiskt att inte EU införde denna regel redan i somras, det hade kunnat rädda turistsäsongen utan att öka smittan.

Det går inte att hålla avstånd ombord på ett flygplan. Foto: John Göransson.

Vi kan bli smittade i Sverige också. Men vården är bättre i Sverige och vi behöver veta att reseförsäkringen täcker kostnaderna om vi skulle bli sjuka i Grekland. Vi är däremot inte mer oroliga att smittas i Chania än i Stockholm. Det är fortfarande en av de platser i Grekland som har minst smittspridning.

Visst, Sverige kan också hamna i lockdown. Faktum är restriktionerna är ganska tuffa här hemma nu och vi lämnar sällan huset mer än för att ta en promenad eller handla lite förnödenheter. Men så länge vi har vår permanenta adress i Stockholm vill vi inte lämna landet utan att veta att vi kan ta oss hem.

I Sverige lever vi mest hemma i huset på vintrarna, i Chania lever vi mest utanför huset. Om vi ändå inte får gå ut är det mycket bättre att vara instängd i ett dubbelt så stort hus, där allt vi behöver går att beställa hem på Internet. Härom kvällen åt vi middag (hemlevererad) med vår son, via Zoom-möte. Han studerar i en annan stad och vi har inte setts ”på riktigt” på flera månader. Det var en trevlig kväll, vi fick till och med hänga med honom och hans mobil till Ica för att köpa glass. Bilden frös i hissen, annars funkade det utmärkt.

Sifis växer till sig

I somras började vi mata Sifis, en ung katt som brukade hänga med oss på taket. Han är mycket trevlig och sällskaplig. Det tycker också grannens dotter, vi har numera delad vårdnad om Sifis. Alltså: hon tar han om honom, vi betalar. Han är fullvuxen numera, vi får bilder ibland. Den vänstra bilen ovan visar honom när vi träffades senast i augusti, den högra tog grannfrun 18 november. Vi har en katt här i Stockholm också, vetskapen om att Sifis är i goda händer är lugnande.

Som att sluta röka

Det är ett märkligt tillstånd att vara avskuren från Grekland. Det påminner lite om när jag slutade röka för mer än 20 år sedan. Först tänkte jag hela tiden på att röka. Minsta småsak triggade rökbegäret. Sedan tänkte jag med bävan på alla tillfällen då det var självklart att röka. På festen. Efter en god middag… Nu har vi hade bestämt oss för att inte åka, ändå ser vi en jul i Grekland framför oss. Vi har fortfarande inte planerat hur vi ska fira jul i Sverige. Vi har fortfarande naiva och meningslösa tankar. Kanske blåser myndigheterna faran över om några veckor, kanske finns det fortfarande flygbolag då och kanske finns det plats på ett flyg?

Men vänta nu! Du har slutat röka! Varför planerar du för något som inte kommer att hända? Men vänta nu! Vi ska inte fira jul i Grekland! Varför planerar vi för något som inte kommer att hända?

Nya planer

Ingen jul i Chania i år. Foto och redigering: John Göransson. Låten finns på Spotify också.

Det är skillnad mellan att sluta röka och att inte åka till Grekland. Grekland orsakar inte cancer. Vi får inte hosta, dålig andedräkt och dålig hy av att vara i Grekland. Tvärtom.

Beslutet att inte åka till Grekland över jul togs när Greklands regering beslutade om en andra lockdown. Nu börjar verkligheten sjunka in och vi planerar så smått för vintern i Stockholm (förutom julen alltså). Vi har också för första gången på åratal på allvar börjat fundera på vad vi vill göra med vårt hus här i Stockholm. Byta ut gamla rörledningar? Fixa badrummet? Sälja?

Framför brasan i Chania med glögg och grekiska julkakor. Inte i år. Foto: John Göransson.

Eftersom vi inte kan åka någonstans börjar vi prata om andra platser än Grekland. Rom, vi brukade åka dit varje år, nu var det snart fem år sedan. Vännerna i Holland är det alltid lika trevligt att träffa. Köpenhamn är en härlig stad. Syrakusa, där har i firat jul. Liksom i Las Palmas och Lissabon. Så många fantastiska platser. Vi brukar försöka göra en resa varje år som inte går till Grekland. Mest för att påminna oss om att vi inte måste åka till Grekland så fort vi får chansen.

Det som oroar oss mest är att vi en dag ska sitta vid frukostbordet och säga ”Börjar vi inte bli färdiga med Grekland nu? Är det inte dags för något annat?” Vi är långtifrån där ännu. Men för första gången på 30 år börjar det kännas som en hemsk men tänkbar utveckling. Vi kanske måste gå i familjeterapi med Grekland efter pandemin, för att få tillbaka lusten? Hemska tanke!

Det är nog dags att chatta lite med vännerna där nere, det brukar hjälpa. Ta en slurk av grannens tsikoudia (nästan slut), lyssna på lite grekisk musik och sno ihop några meze. Jag tror jag ska gå ut i köket och göra en frappé så fort jag har avslutat den här meningen.

Tyvärr var den kondenserade mjölken slut, det fick bli Icas mellanmjölk. Som tur är finns det numera kondenserad mjölk på både Ica och Coop. Det och ett par grekiska viner på Systembolaget är de bästa nyheterna de senaste åren. Som vi brukade längta!

För att vara en person som klagar på att han inte tänker tillräckligt mycket på Grekland är jag en person som tänker ganska mycket på Grekland. Jag skriver om Grekland varje dag (utom inför deadline på mitt andra nyhetsbrev). Vi tar engelskalektioner varje vecka. Vi administrerar två Facebookgrupper, en Facebooksida och ett Instagramkonto om Grekland. Vi chattar i stort sett dagligen med vänner i Grekland. Vi har tusentals bilder från Grekland på servern och nu börjar det bli svårt att välja. Därför känns det extra svårt att inte få komma dit. Lite som Hergé, som skickade sin skapelse Tintin till jordens alla hörn – till och med till månen – utan att själv åka någonstans.

This too shall pass

Är du i lockdown i Grekland? Eller är du, som vi, i Sverige och längtar till Grekland? Tänk på det gamla persiska ordspråket: This too shall pass. Så är det. Flera vaccin är på väg, kanske får de första sina sprutor redan till jul? tiotusentals har redan vaccinerats i de fas 3-studier som pågår, i Kina vaccinerar de för fullt. Eller så utvecklar vi flockimmunitet utan hjälp av vaccin. Vi vet att det kommer att gå över och då kommer vi att återvända till Grekland. Tyvärr kommer många fler att dö innan dess.

This too shall pass, skrivet med det vackra persiska alfabetet.

När det är över och vi kan börja leva igen kan vi tänka på den andra betydelsen av ”This too shall pass”: Lev i nuet, de goda tiderna kommer också att passera. Kanske drabbas vi av en ny pandemi eller någon annan katastrof som hindrar oss från att komma till Grekland? Passa på medan du kan!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: