fbpx

Ingen corona till Grekland, ingen till Sverige

Med den här krönikan sätter jag punkt för sommarens mest tröttsamma diskussion. Den om vi får åka till Grekland eller inte. Det går nämligen utmärkt att resa från Sverige till Grekland utan att smitta någon och det går lika utmärkt att resa från Grekland till Sverige utan att smitta någon. Vi vet, för vi har gjort det.

Den här artikeln handlar enbart om hur vi och andra utländska besökare betedde sig i Grekland, inte om hur grekerna själva agerade, det har jag skrivit om förut. Den handlar också om en grupp som inte kom, de som inte nöjde sig med att stanna hemma utan ondgjorde sig över oss som reste.

Veckan innan vi åkte tog vi antikroppstest. Det var negativt, vilket bevisar att vi inte hade haft Covid-19. Det var synd, eftersom det innebar att vi kunde bli smittade. På Atens flygplats testades vi för pågående infektion, det testet var negativt. Eftersom smittspridningen ökade i Chania medan vi var där beslutade vi att testa oss igen när vi kom tillbaka till Sverige. Även denna gång var resultatet negativt. Vi har inte blivit smittade och vi har inte smittat någon, vare sig i Grekland eller i Sverige. Vi vet varför.

Sex sätt att reagera

Det finns i grunden sex sätt att reagera på de lagar och rekommendationer som myndigheterna i olika länder har tagit till för att stoppa pandemin:

  1. Man stänger in sig, livrädd för att bli smittad och kräver hårdare tag mot dem som inte gör likadant, utan att egentligen veta så mycket om hur smittan sprids. Väldigt liten risk.
  2. Man följer alla regler, utan att reflektera så mycket över varför. Väldigt liten risk.
  3. Man struntar i att följa reglerna, utan att reflektera så mycket över varför. Väldigt stor risk att bli smittad
  4. Man följer alla regler, för att man har tagit reda på så mycket som möjligt om viruset och hur det sprids och tycker att åtgärderna är bra. Väldigt liten risk.
  5. Man följer inte alla regler för att man tycker att en del av åtgärderna är meningslösa och dåliga. Lite större risk.
  6. Man följer alla regler, även dem man inte tror på, av respekt för andras rädsla och av ödmjukhet inför det faktum att vi inte vet allt om hur viruset sprids. Väldigt liten risk.

I Sverige lever vi oftast efter metod fyra, I Grekland valde vi metod sex. Vi följde nästan slaviskt alla regler som den grekiska regeringen kastade på oss vartefter smittspridningen ökade. Det enda undantaget var att vi tog av oss maskerna när vi vandrade på folktomma gator och stränder. Vi tror inte ett smack på att munskydd utomhus minskar smittspridningen (om det inte är trångt), men vi respekterar dem som tror det och vi ville inte oroa våra medmänniskor, de var redan tillräckligt oroliga.

Nu kanske du protesterar. Vi riskerade 150 euro i böter, det var väl snarare det som fick oss att följa reglerna? Nej, faktiskt inte. Det stod ganska snart klart att polisen hade instruerats att inte bötfälla turister. Jag har väntat med att skriva om det, för att inte locka läsare att strunta i munskydden. Vi såg ganska många som gjorde det och vi såg hur lokalbefolkningen reagerade. Som sagt, respekt!

Respektlöshet ökar smittan och oron

Sedan vi kom tillbaka till Sverige har det kommit rapporter om brittiska ungdomar som har kommit hem smittade från Korfu och Mykonos. De tillhör uppenbart kategori tre. De åkte till Grekland för att ha kul och det kan man inte ha utan att trängas, hångla och ha sex med främlingar. Covid-19 finns knappt i medvetandet och om det gör det så är det borta efter några drinkar eller extacypiller.

Munskydden

Munskydden var, som ni säkert har förstått, den del av pandemibekämpningen som påverkade oss mest. De skulle på och av, de skulle tvättas, filter skulle bytas. De skulle förvaras någonstans när de inte var på, exempelvis på restaurangen. Ibland glömde vi att ta på dem. Ett par gånger glömde vi att ta av dem när vi skulle stoppa något i munnen. Det kändes bra, eftersom det visade att man faktiskt kan vänja sig vid dem. Ibland, som på bussar och flyg, var vi glada att ha dem.

Respektfulla, ögontjänare och respektlösa

Ingen som kom till Grekland denna sommar (förutom sällskapsdjur och spädbarn) kan ha missat att det pågick en pandemi. Alla hade fått fylla i en särskild blankett, alla hade haft munskydd på planet och flygplatsen. De såg att nästan alla greker bar munskydd. De utländska turister vi stötte på under resan kan delas in i tre kategorier: De respektfulla, ögontjänarna och de respektlösa.

  • De respektfulla kände till reglerna och följde dem. Vi kan kalla dem vuxna människor. Det är vuxet att, innan man åker till ett annat land, informera sig om landets regler och följa dem. Om man inte vill sätta på sig munskydd innan man går in i affären är lösningen enkel: Låt bli att gå in i affärer eller stanna hemma.
  • Ögontjänarna följde bara reglerna när de riskerade att straffas om de bröt mot dem. De kunde reglerna men hade inte lust att följa dem. De hade munskydd när de klev på bussen eller båten och tog av det när de hade kommit ombord. De hade munskyddet på hakan eller runt handleden ute på stan, för att kunna sätta på det om det dök upp en polis.
  • De respektlösa visade öppet förakt mot lokalbefolkningen genom att strunta helt i munskydden, utom när de tvingades sätta på det, oftast för att gå in i en butik. En del kanske inte kände till reglerna utan trodde att alla bar munskydd för att de var fegisar, inte för det var lag. Jag vet inte, jag pratade inte med dem.

Vi var för det mesta respektfulla, men ibland gjorde vi som de flesta kretensarna. När vi inte riskerade att komma nära andra människor tog vi av munskydden. En gång tog vi på dem när en MC-polis närmade sig. Då var vi ögontjänare. Det var över 30 grader varmt och det hade varit oerhört ansträngande att ha dem på hela tiden. De som tror att man andas lika obehindrat med som utan munskydd har nog aldrig provat att gå runt i 34 graders värme (i skuggan) med munskydd. En gång, när vi fortfarande slapp munskydd utomhus, glömde vi att ta på dem när vi skulle gå in i en butik. Då var vi respektlösa och skämdes när den vänliga butiksägaren sade till.

Handspriten

Detta med handhygien skapade förstås problem. Det var många som ville skaka hand med oss. Det var kanske deras sätt att säga ”Välkommen! Jag är inte en av dem som tror att alla utlänningar kommer hit med Covid-19.” Trevligt men feltänkt. Nu var det vi som tänkte: ”Den här personen kanske har skakat en hand för mycket?” Lösningen var enkel: En diskret handspritceremoni direkt efter handslaget. Vi har nu vant oss vid handspriten, den kommer nog att hänga med även i Sverige.

Distansen

Det var svårt att hålla distans i de trånga gränderna. Vi hittar bra i stan så vi använde andra vägar än turisterna, så det blev sällan problematiskt. Efter 25 augusti var problemet borta, då hade de flesta turisterna åkt hem.

Värre var det med trängseln på uteserveringarna. Personalen sade oftast inte ifrån, de vill väl få in så mycket pengar som möjligt, eftersom de tvingades stänga vid midnatt. Vi såg hur lokalbefolkningen ändrade sina vanor. De åt middag tidigare, för att hinna hänga i baren en stund. Greker, särskilt ungdomar, gillar att hänga i grupp och om det dyker upp kompisar så hämtas fler stolar och cirkeln runt bordet vidgas. Ganska snart har avståndet till grannbordet ätits upp och du känner en axel mot din. Du flyttar på stolen, men nu handlar det inte om en meters avstånd utan om en centimeter, i bästa fall. Ett par gånger gav vi upp och gick. En gång, när vi satt med två vänner, hoppades vi att turen var på vår sida. Det var den.

I sådana lägen är turen nästan alltid på din sida. Om det blir lite för  trångt i gränden. Om du hamnar rygg mot rygg med en person på baren. Om någon lägger en hand på din axel under ett samtal (många greker gillar kroppskontakt). De flesta som smittas gör det när de befinner sig nära smittade under lång tid. På jobbet, på en fest, i en säng… Genom att agera på bästa möjliga sätt utifrån de kunskaper du har kan du minska risken att själv bli smittad till nära noll, utan att stänga in dig. På köpet minskar du risken att smitta andra till noll. Det kanske är det som borde kallas sunt förnuft?

Samma virus överallt

Det är samma virus överallt. Det är inte mer smittsamt i Grekland än i Sverige. Alltså är det vårt beteende som styr smittspridningen. Om du beter dig som en vuxen minskar risken dramatiskt, oavsett i vilket land du är och oavsett vad andra gör. Det är som när vi cyklar. Barnen har hjälm för att det är lag och för att föräldrarna kräver det. Vuxna människor har hjälm för att de tar ansvar.

Det finns situationer där smittrisken ökar. Flygplan, bussar, tåg… Det gäller oavsett om du flyger till Grekland eller tar bussen till Hofors. Visserligen finns det ingen lag om munskydd på bussarna i Sverige, men inte heller något förbud. Munskydden vi köpte inför Greklandsresan bär vi numera med oss, för att sätta på när vi tycker att det är en bra idé.

Moralisterna har skadat Grekland

Visst, du kan låsa in dig med datorn och skälla på alla som åker till Grekland. Du smittar inte. Men det skadar ändå. För du är en glädjedödare och du förstör samtalsklimatet i sociala medier. I våra grupper bryter sådana inlägg och kommentarer mot gruppreglerna och tas bort. En efter en av de andra Greklandsgrupperna vi följer började så småningom göra likadant. Vi såg också hur andra gruppmedlemmar tröttnade och började ge moralisterna svar på tal.

30 juni satte vi ner foten.

Redan i maj skrev jag den här krönikan, som först fick skäll och sedan uppskattning. Numera är det svårt att hitta de otrevliga kommentarerna, för några månader sedan var det vanligt med kommentarer som denna:

Jag tror att den moralpanik som uppstod kring coronaviruset fick negativa konsekvenser för Greklands ekonomi. Människor som hade betett sig ansvarsfullt i Grekland stannade hemma, många av dem som åkte hörde i stället till den respektlösa gruppen. Jag är ganska säker på att nästan ingen av de där Facebookmoralisterna har fått Covid-19, så de hade utan problem kunnat åka till Grekland utan att smitta någon och om de hade fortsatt vara lika försiktiga som de är i Sverige hade de kommit hem igen utan att bli smittade. En del lät sig övertygas av deras tjat och stannade hemma, trots att Svenska UD hade hävt avrådan och Greklands regering hälsade oss välkomna.

Om vi inte hade haft ett hus i Chania hade vi kanske inte åkt till Grekland i somras. Jag är glad att vi gjorde det. Och jag är glad att vi inte smittade någon, vare sig i Grekland eller Sverige.

Smittorisken större i Grekland

Samma dag som vi kom hem möttes länderna, smittorisken var då lika stor i både Sverige och Grekland. Nu är smittspridningen högre i Grekland än i Sverige, fler dör och fler får intensivvård. Här är de senaste siffrorna (11 september):

Jämförelse Covid-19SverigeGrekland
Andel döda per 100 000 de senaste 14 dagarna0,20,4
Andel konstaterade fall per 100 000 de senaste 14 dagarna25,727,4
Antal patienter i intensivvård1352
Antal döda totat5843297
Antal smittade totalt8619412734
Statistik från smittskyddsmyndigheterna i Sverige, Grekland och EU.

Hur det har blivit så här? Grekland har betydligt tuffare restriktioner än Sverige i stora delar av landet, med munskydd överallt, förbud mot samlingar på mer än nio personer, stängda restauranger och barer efter midnatt och en mängd andra bestämmelser. Ändå ökar smittan.

Utländsk turism spelar in, men de allra flesta fallen är inte importerade, vilket de grekiska myndigheterna påpekar dagligen. Tack och lov är antalet döda totalt inte i närheten av Sveriges siffror, men flera länder har infört restriktioner för resor till Grekland, som på torsdagen officiellt satte punkt för årets turistsäsong.

Det går några charterplan till, men efter 25 september lär det vara slut. Intäkterna från utländsk turism tros i år landa på drygt 3 miljarder euro, en sjättedel av fjolårets nivå. Det känns skönt att vi bidrog med ett par tusen euro och att inte en enda krona gick till TUI, Ving, Apollo eller något annat utländskt massturistföretag. Lokala restauranger, butiker, barer och transportföretag fick det mesta. Moralisterna bidrog däremot inte med en krona, tvärtom.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: