fbpx

Den grekiska staten säljer ut sin historia

Loading...

En god vän i Chania kontaktade mig och frågade varför jag inte skriver om utrymningen av Rosa Nera. Eftersom jag just hade gjort det, i artikeln om tomma hus, så var jag tveksam. Men stormningen av Rosa Nera har fått en stor del av Chanias invånare att ge sig ut på gatorna och demonstrera. Striden om den historiska byggnadens framtid har blivit en nyhet i hela Grekland. Det fick bli en artikel.


Det är de här symbolerna som är kopplade till artikeln:


Rosa Nera, den svarta rosen, ligger högst upp på Kastelliklippan i Chania. Det stora huset byggdes av turkarna i slutet av 1800-talet och har varit högkvarter åt ockupationsmakter. Sedan 1984 ägs byggnaden av Chanias tekniska högskola.

Högskolan flyttade aldrig in i lokalerna som planerat. Rosa Nera stod tomt fram till 2004, då ett gäng anarkister ockuperade byggnaden och gjorde om den till en ”självstyrande enhet”. Eftersom Chania alltid har varit ett starkt vänsterfäste, kombinerat med en grundmurad misstro mot staten, fick ockupanterna vara i fred och det ockuperade huset blev en del av stadsbilden. Där hölls välbesökta fester, ockupanterna engagerade sig i olika samhällsfrågor och organiserade olika kulturella evenemang.

Framför allt bodde det människor där. En blandning av lokalbefolkning, anarkister och andra från hela Grekland och resten av världen. När huset utrymdes av polis i början av september grep de 16 personer, tio greker och sex utlänningar.

En person jag känner bodde i Rosa Nera och hyrde ut sitt eget hus på Airbnb, det var så hon försörjde sig. Det är ett intressant sätt att både förneka äganderätten och profitera på den. Men jag moraliserar inte, det är helt meningslöst. Hon gjorde sina val för att överleva i krisens Grekland, helt enkelt.

Ska bli hotell

Men nu är det alltså slut. På lördagsmorgonen 5 september stormade en stor styrka med kravallutrustad polis byggnaden och grep alla som befann sig i den. Sexton års ockupation var över, nu skulle byggnaden återtas av den grekiska staten. Eller?

Kravallutrustad polis redo i Chanias gränder. Foto: Privat.

Efter utrymningen gick tusentals människor ut på gatorna för att protestera. Många stödde förstås ockupanterna. Men långtifrån alla. De demonstrerade mot att Chanias Tekniska högskola har hyrt ut byggnaden till ett utländskt företag som tänker öppna ett hotell i den. Att ett universitet kan bestämma över ett historiskt minnesmärke i den historiska kärnan i en av Europas äldsta städer. Det är som om landshövdingen i skulle hyra ut sitt residens Örebro slott till Petter Stordalen och Choice Hotels.

”Staten bryr sig inte”

Det är det saken handlar om. Hur man förvaltar sin historia och sitt arv. ”Staten bryr sig inte om sina historiska byggnader, de har fått dem gratis”, säger min vän uppgivet. Hon har nog rätt, även om det inte är lika illa som när militärjuntan släppte alla spärrar, så att det byggdes fula hotell mitt i de medeltida stadskärnorna, till och med ovanpå Chanias stadsmur.

Låt oss ta en närmare titt på Rosa Nera. Det ligger högst uppe på Kastelliklippan i Chania, som är en av Europas äldsta stadsbebyggelser. Här har det varit stad sedan minoerna byggde palatset Kydonia för 4 000 år sedan. Läs om Chanias historia här.

Huset byggdes av det Ottomanska imperiet på 1870-talet, en stor tvåvåningsbyggnad med en gårdsplan framför. Utsikten över gamla stan, hamnen och havet är magnifik. En gång var vi på fest här, organiserad av ockupanterna. Hundratals människor var på plats, vi kände igen många. Vi satt vid långbord, mat och dryck var ”gratis” (man gav frivilliga bidrag) en rembetikaorkester spelade, många dansade. Det var en speciell kväll på en speciell plats.

Bostad åt två kungahus

Tillbaka till historiens början. Huset användes av ottomanerna fram till självständigheten. När Chania blev ”autonom stat” 1893, flyttade Kung George in i byggnaden. Efter den autonoma perioden tog den grekiska staten över huset och det fungerade som semesterhem åt Greklands kungahus. Ni läser rätt. Rosa Nera var bostad åt två kungahus, nu ska det bli hotell.

När nazisterna ockuperade Kreta 1941 blev det högkvarter för Gestapo. Hit fördes många gripna motståndsmän och judar. Man kan bara föreställa sig vilka ohyggligheter som ägde dum nere i källaren. När militärjuntan grep makten 1967 blev det högkvarter åt den femte armédivisionen, som heter Rosa Nera. Även den använde källarvåningen för att spärra in och tortera människor.

Såldes för en struntsumma

Efter juntatiden blir Grekland republik så inga fler kungar kan bo i huset. 1984 överlåter försvarsministeriet Rosa Nera till utbildningsministeriet, som säljer det till Chanias Tekniska Högskola för en struntsumma. Det ju en statlig högskola, så ägandet stannar ändå i familjen.

Detta skulle långt senare visa sig ha stor betydelse. Tekniska Högskolan flyttar aldrig in utan ser passivt på när anarkisterna flyttar in i Rosa Nera 2004.

Huset har blivit en del av inventarierna i Chania. Själv har jag alltid stört mig på att ett så vackert hus, med så speciell historia och så fantastiskt läge högst uppe på Kastelliklippan, fått vara gratisbostad åt ”anarkister” i så många år. Bostadsbristen, i synnerhet bland stadens tusentals studenter, är akut och här skulle man kunna skapa studentrum. Eller flytta hit högskolans administration och att göra plats för studentbostäder på campus. Eller något annat.

Anarkisterna fick bo kvar i 16 år. Det råder delade meningar om varför. Min teori är att högskolans ledning inte ville utmana den starka vänstern i Chania och Grekland. När det sedan hände något är det ganska uppenbart varför: det handlade om pengar.

Grekiskt TV-inslag om stormningen av Rosa Neera.

Protester och tystnad

En dag år 2017 meddelar Tekniska Högskolan att huset ska hyras ut. Kort därefter står det klart att ett israeliskt företag har skrivit hyresavtal och tänker öppna hotell i Rosa Nera. Beskedet möts av protester från vänstern och tystnad från det övriga samhället. Anarkisterna blir kvar. Men när Nea Demokratia kommer till makten sommaren 2019 börjar det röra på sig. Den konservativa regeringen vill göra slut på den långa perioden av husockupationer runtom i Grekland och börjar tömma ockuperade hus i Aten och Thessaloniki. Ockupanterna i Rosa Nera får ett vräkningsbesked hösten 2019, sedan händer ingenting förrän den legala hyresgästen, det israeliska hotellföretaget, meddelar att det tänker bryta kontraktet med högskolan om det inte får tillträde till sitt hus. Tekniska Högskolan, som behöver pengarna och riskerar att få betala skadestånd, ber myndigheterna om hjälp. I början av september, bara några dagar efter vår hemkomst från Chania, stormar en stor polisstyrka huset och griper dem som befinner sig där. Nu ska här bli hotell.

Stora demonstrationer

Vänsterns och lokalbefolkningens reaktion blev stark. Hundratals, kanske tusentals människor trotsade förbudet mot folksamlingar och demonstrerade mot hotellplanerna. ”Jag tycker inte att huset ska vara ockuperat, men det tillhör Grekland och Tekniska Högskolan har inte rätt att tjäna pengar på det, särskilt inte när de har lämnat det åt sitt öde i över 30 år”, säger en Chananiabo som var där. Hen klandrar inte investerarna. ”Det är inte deras ansvar, för dem är det en affär vilken som helst. Men högskolan ska inte leka fastighetsmäklare med statens egendom”. En ny demonstration ska hållas 12 september.

Nu befinner sig saken i en deadlock. Tekniska högskolan vill slippa problemet och låta hotellföretaget överta ansvaret. Hotellföretaget vill öppna sitt hotell, men det oroar sig förstås för fortsatta protester. Stadens, regionens och statens representanter uttrycker kritik mot hotellplanerna, men tvår sina händer. Ett avtal är ett avtal, även om det aldrig borde ha skrivits. Det israeliska företaget har alla trumf på hand. Om Tekniska Högskolan bryter avtalet lär det få betala en stor summa i skadestånd.

Hotellplanerna känns överspelade

Samtidigt känns hotellplanerna ganska överspelade. Vem vill bo på ett hotell om det står anarkister och upprörda Chaniabor med plakat utanför? Ett hotell som vare sig stadens borgmästare eller statens guvernör vill ha? Dessutom är risken för virusutbrott stor när tusentals människor packar ihop sig på stadens gator för att protestera. De inblandade hoppas förstås att alla snart ska tröttna och glömma bort saken. Det lär nog ta rätt lång tid denna gång. Om det är något kretensare har lärt sig genom åren så är det tålamod.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: