fbpx

Bäst och sämst Greklandssommaren 2020

Loading...

Det är kul med listor. Här har vi gjort några ”bäst och sämst” som ser tillbaka på vår sommar på Kreta 2020. Notera att allt på listan är 100 procent egoistiskt.


Bäst totalt

Att vi över huvud taget kom iväg och fick tillbringa drygt fem veckor i vårt hus på Kreta. Det satt långt inne och flera gånger var vi nära att ge upp. Biljetterna bokades om tre gånger.

Sämst totalt

Coronaviruset förstås, som drabbade hela samhället, trots att Grekland är ett av de mest förskonade länderna i världen. När vi kom ner var det helt OK. Att ta på munskyddet i butiken var inget problem, även om vi retade oss på alla (greker och turister) som hade det på hakan, under näsan eller på ena örat. När sedan alla barer och restauranger tvingades stänga vid midnatt flyttade vi upp nattlivet till taket. Sista veckan tvingades vi ha munskydd på även utomhus, ganska ansträngande i 34 graders värme. Men det verkligt tråkiga var att se våra vänner sjunka allt djupare ner i missmod och ilska. Spänningarna ökade mellan dem som ville bekämpa pandemin till varje pris och dem som ville rädda landets och sin egen ekonomi.

Egentligen var det förstås inte särskilt synd om oss. Att träffa vänner som hade blivit av med sin försörjning var däremot drabbande. Att samma dag sitta vid datorn och få skäll av okända människor för att vi hade rest till Grekland var rent surrealistiskt. Coronaviruset har uppenbarligen lyckats locka fram det sämsta ur människorna.

Chania 1 september 2020. Så här brukar det se ut i november. Foto: John Göransson.

Bästa händelserna

Födelsedagskalaset (jag fyllde jämnt) som varade i ett dygn, i tre olika byar. Först i Loutro, där vi, trots de nya reglerna, kunde börja kalaset efter midnatt på en väns privata uteplats. Sedan fortsatte firandet med båtresa till Agia Roumeli, där vi åt lunch. På kvällen middag på Pasifaei i Paleochora och sedan över gatan till Agios bar, där vi fick det sista bordet inomhus och blev kvar tills födelsedagen tog slut.

Nätterna med vänner på taket. När nyheten kom att allt skulle hålla stängt efter midnatt fyllde vi på förrådet för att kunna bjuda hem vännerna och vi fick några bra stunder tillsammans under stjärnorna, med den spöklikt mörka och tysta staden omkring oss. Många nätter satt vi ensamma däruppe, det var magiskt, särskilt när en enorm rovfågel svepte över våra huvuden.

Nätterna på taket. Foto: John Göransson.

Sämsta händelsen

Utsikten från sjukrummet gick inte att klaga på. Foto: John Göransson.

De tre dagarna på visserligen utmärkt sjukhus i Chania med antibiotikadropp, för att häva en infektion orsakad av svensk sjukvård. Hur bra det än var, så är man hellre frisk och fri än sjuk och inlagd på sjukhus. Stort tack till personalen på Therapeutic Medical Center of Chania, vårt försäkringsbolag Moderna och Falck Global Assistance, som visade hur professionell och human sjukvård kan bedrivas!

Bästa vinupplevelserna

Rött: Rapsani Terra Petra, rekommenderat av Salis sommelier Gregoris.

Vitt: Nostos Romeiko, påtvingat av Kleopatra på The Five. Det tackar vi för!

Bubbel: Amalia Rosé hemma i köket och på Parsifaei.

Läs mer om grekiska viner här.

Bästa ölupplevelserna

Noctua Night Vision Black IPA från Aten på Plaka. Den låda med blandade öl från Stala i Ioannina som jag skickade efter och hustrun släpade hem medan jag låg på sjukhus. Fonias från Samothrake på The Five.

Läs mer om grekiskt öl här.

Bästa matupplevelserna

Här går det inte att välja en, så det får bli fem: Ceviche på The Five. Tarama på Salis Det långkokta fläsket på Stratis i Loutro. Paella på skaldjur, tillagad på vår nya utegrill på taket. Pasta med skaldjur och bläckfiskbläck på Pasifaei i Paleochora.

Läs mer om grekisk gourmetmat här.

Sämsta matupplevelserna

Maten på det i övrigt utmärkta sjukhuset i Chania. Mycket kokt kyckling, inget salt, inga kryddor. Maten på flyget och i den slitna Melina Mercouri-loungen på Atens flygplats. Mycket skumgummibröd. På nedvägen satt vi i Aegeans lounge, det var annat, även om coronaviruset hade begränsat utbudet högst väsentligt.

Bästa musikupplevelsen

Det var magert med livemusik den här sommaren. Spotify levererade en del på vårt tak. Roligast hade vi åt Anton Kwantes, holländaren som brukar spela på turistställen i Chanias förorter. Så dåligt att vi och vår holländska gäst höll på att skratta ihjäl oss åt hans ”grekiska” Youtubefilm. Notera hans holländska harklingar när han sjunger ”tria”. En kalkonklassiker!

Bästa nyheterna

Vår nya badplats för morgon- och kvällsdopp. Foto: John Göransson.

Den nya badplatsen nedanför västra vallgraven, som halverade vägen från huset till morgondoppet. Vår nya gasolgrill som vi med möda släpade upp på taket och monterade i middagshettan gör att vi numera har ett fullt utrustat kök däruppe och kan laga fantastisk mat av alla fantastiska råvaror. Att vår kompis från Holland besökte oss några dagar, så att vi fick återse varandra efter ett och ett halvt år. Vi träffades på Nisyros för 25 år sedan och har lyckats hålla kontakten i alla år.

Grillen på taket. Foto: John Göransson.

Sämsta nyheterna

De dagliga nyheterna om ständig ökning av antalet covid-smittade och de eskalerande restriktionerna för att stoppa smittan. Att En Plo, Greklands värsta turistfälla, verkar överleva ett år till. Att vår kompis från Holland inte lyckades få med sig sin man.

Bästa nya bekantskapen

Sifis. Foto: John Göransson.

Sifis, som vi döpte katten till det när han flyttade in på vårt tak. Grå som en pansarbåt med vit svanstipp, som om någon hade hållit i den och doppat honom i en färgburk. Nu har grannens dotter lovat att ta hand om honom, vi får se om han är kvar när vi kommer tillbaka.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: