fbpx

Kommer vi till Grekland i sommar?

Tre frågor alla Greklandsälskare ställer just nu: Kommer jag att kunna resa till Grekland i sommar? Kommer jag att vilja resa till Grekland i sommar? Kommer jag att vara välkommen? Grekland All Exclusive har analyserat all tillgänglig information och försöker här svara på frågorna.

Det finns en uppdaterad version av den här artikeln här.

Den här artikeln handlar i första hand om turism. Den handlar inte så mycket om människor som bor i Grekland, som har en bostad i Grekland eller andra som inte reser till Grekland som turister. Det är egentligen ganska självklart, men påpekas ändå, på förekommen anledning, som det brukar heta.

Du vet väl att du kan få dagliga uppdateringar om Covid-19 i Grekland? Smittade, döda, vaccinerade, restriktioner, regler för inresa… Allt på ett ställe.


Kommer jag att kunna resa?

Pfizers vaccin mot Covid-19 framför Akropolis Foto: John Göransson.
Pfizers vaccin mot Covid-19 framför Akropolis Foto: John Göransson.

Just nu talar det mesta för det. Däremot kan det vara svårare att resa förrän tidigast i maj. Om och när EU-gemensamma vaccinationsintyg införs kommer länderna sannolikt att skapa gräddfiler för vaccinerade, så att de (vi, förhoppningsvis) kan resa fritt. Det hänger alltså på när du blir vaccinerad. Risken är stor att du som ovaccinerad tvingas sitta i karantän både på resmålet och vid hemkomsten, samt att du måste ha ett nytaget PCR-test för att bli insläppt. I värsta fall blir du inte ens insläppt.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis sade i en intervju att han tror att turismen kommer att ta fart i sommar, men att det hänger på hur snabbt länderna i omvärlden lyckas vaccinera sina medborgare. Han pekade på Israel, där man räknar med att 70% av medborgarna ska vara vaccinerade redan i mars.

En förutsättning är förstås att det går flyg. Det troliga är att flygbolagen och charterföretagen kommer att anpassa sina verksamheter efter råddande förhållanden. Det lär innebära färre flygplatser både i Sverige och i Grekland, glesare avgångar och färre hotell att välja mellan.

Slutsats

Resandet kan komma igång på allvar framåt juni. Men allt hänger på hur snabbt Sverige lyckas vaccinera sina medborgare. Greklands turistmyndigheter räknar med att det i bästa fall blir hälften så många turister i år som rekordåret 2019.

Kommer jag att vilja resa?

Atens flygplats i september. Foto: John Göransson.

Om du inte har en egen bostad i Grekland lär du inte vilja resa dit så länge alla barer, caféer och restauranger har stängt. Regeringen har deklarerat att de verksamheterna kommer att öppna sist av alla. Visst finns det en del som är beredda att inta all mat och dryck på hotellet eller i lägenheten, men det är inte många. Möjligen kan all Inclusive gynnas av detta, eftersom hotellen har rätt att servera mat och dryck till sina gäster. Just nu råder dessutom utegångsförbud kvällar och nätter i hela landet. Det är en ganska effektiv gränsbom mot massturism.

När utegångsförbudet avskaffas och kroglivet öppnar igen är svårt att säga. Regeringen anger inte längre slutdatum för restriktionerna utan säger bara att det är smittläget, trycket på sjukvården och vaccinationerna som avgör. Det kan också bli som i Sverige, att kroglivet öppnar, men med begränsade öppettider.

Det är väldigt få som vill semestra i ett fängelse, även om solen skiner. Grekland All Exclusive var i Chania augusti-september förra året. Restriktionerna tilltog vecka för vecka och vi tillbringade allt mindre tid ute och allt mer tid hemma. Vi flydde till södra Kreta några dagar för att få lite ombyte, vilket gjorde resan väsentligt dyrare än planerat. Munskyddet skulle på så fort vi lämnade hemmet, vilket kan vara rätt ansträngande när temperaturen kryper över 40-strecket. För den som vill ha ut mer av semestern än att pendla mellan hotellet och närmsta strand kan det bli ganska trist. De mest inbitna Greklandsälskarna kanske biter ihop och åker ner ändå, men räkna inte med några stora turistströmmar innan restriktionerna har släppt.

Vi ser också hur människor har förändrats av leva nästan ett år med pandemin. Saker som vi förr såg som självklara, som att åka till jobbet varje dag, trängas i kollektivtrafik och köpcentra, hänga i restauranger och barer, har vi sakta vant oss vid att klara oss utan. E-handel, hemlevererad mat, videosamtal och tevetittande har delvis ersatt dessa saker. Många som tidigare sett det som självklart att ”resa till solen” varje år lärde sig förra sommaren att det gick att klara sig utan. De kanske köper ett sommarställe, eller bygger en pool på tomten i stället?

Slutsats

De flesta kommer att vänta med att resa till dess utegångsförbudet avskaffas och kroglivet öppnar igen.

Kommer jag att vara välkommen?

The Five i Chania förra sommaren. Foto: John Göransson.

Förra året stannade intäkterna från turism i Grekland på 23% av nivån rekordåret 2019. I år väntas den, i bästa fall, komma upp i 50%. Så givetvis vill Grekland att så många som möjligt ska komma till Grekland i sommar, men inte på bekostnad av nya virusutbrott.

Greklands regering har gång på gång pratat om vaccinationer som nödvändig förutsättning för att sparka igång turismen och landet introducerade elektroniska vaccinationsintyg för Greker redan i januari, en månad innan Sveriges regering annonserade att den hade fattat beslut om saken.

Om du är vaccinerad kommer du således att vara väldigt välkommen till Grekland. Om du inte är det finns risken att du snarast ses som en belastning och ett hot. Du ska testas på flygplatsen, du ska sitta i karantän i en vecka, du kanske blir sjuk och behöver vård. Risken är att sådana turister blir en minusaffär för Grekland och att regeringen väljer att bara släppa in ovaccinerade om de har grekiskt medborgarskap eller är permanent bosatta i landet. Egen bostad i Grekland kommer förmodligen inte att räcka. Under ”första vågen” i mars var inte ens utlandsboende greker välkomna hem.

Ett EU-gemensamt vaccinationsintyg skulle kunna sätta fart på resandet och samtidigt rädda tusentals liv. Det är inte uteslutet att vaccination blir ett EU-gemensamt krav för att kunna resa mellan länderna. Men det är osannolikt, eftersom EU hittills har misslyckats med all koordinering av insatserna mot Covidd-19 (utom upphandling av vaccinet, vilket har placerat oss långt bak i kön).

Redan inför förra säsongen fanns förslag om EU-gemensamma regler för PCR-tester, men så blev det inte. Alla länder valde sina egna strategier och regler, något som sannolikt har kostat många tusen människoliv och enormt mycket pengar. I dag tvivlar nog ingen på att otestade turister och hemvändande greker från EU-länder bidrog till en stor del av den ”andra våg” som hittills har kostat över 5 000 människoliv i Grekland.

Förhoppningen är förstås att vaccinationerna har gått så bra att Grekland uppnår flockimmunitet till sommaren, men inte heller det lär stoppa kravet på vaccinationsintyg, eftersom det annars kan uppstå lokala utbrott bland turisterna. Tänk dig klubbarna på Mykonos och Zakynthos med tusentals ovaccinerade på dansgolven, utflyktsbåtarna, trängseln i Knossos och på Akropolis…

Vi som har en bostad i Grekland tycker naturligtvis synd om oss själva. Men så tänker vi på de hundratusentals svenskar och Greker som har blivit arbetslösa under pandemin. På våra vänner som äger restauranger och hotell i både Sverige och Grekland. På alla gamla som sitter isolerade, hemma eller på äldreboenden. På musiker som gör gratisspelningar för 20 personer på Internet. Det är bara att vänta på sprutorna, helt enkelt. Den dag vi blir inbokade för vaccination kommer vi att boka flyg direkt!

Det finns människor som inte vill vaccinera sig. En del av dem vill resa utomlands ovaccinerade och några av dem anser att det är ”odemokratiskt” att inte få göra det. Det är det givetvis inte. Alla länder har rätt att skydda sina medborgare mot yttre hot, vare sig det handlar om terrorister eller ovaccinerade turister. Redan i dag finns ett dussintal länder som kräver vaccin mot gula febern. Även om de flesta heller reser till Grekland än till Gabon så är den enda skillnaden att den som avstår från att ta vaccin kanske inte får resa någonstans över huvud taget i sommar, kanske inte ens till Säffle.

Slutsats

Du kommer att vara välkommen om du är vaccinerad. Du kanske blir insläppt ändå, men räkna inte med öppna armar.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: