fbpx

Nej, smittan ökar inte på Rhodos – i Chania däremot…

Voiced by Amazon Polly
Loading...

Greklands turistminister Nikos Hardalias gjorde ett utspel i förra veckan som fick större uppmärksamhet internationellt än han nog hade räknat med. Han varnade för ökad smittspridning på flera platser och hotade med nya restriktioner om inte folk började följa de som redan finns. Nu sprider sig oron bland Greklandsresenärerna och turistbranschen. I synnerhet på Rhodos och i Chania, som är helt beroende av turism. Hur illa är det? Vi har tittat på fakta.


Låt oss börja med hotet om nya restriktioner. Det kan mycket väl vara ett innehållslöst hot (med undantag av Chania). Om inte befolkningen följer dagens restriktioner lär de knappast bry sig om nya restriktioner. Det Nikos Hardalias och hans kollegor oroar sig mest för är nog att turisterna ska följa lokalbefolkningens exempel. Det styrks av de många aningslösa rapporterna från turister (inte bara svenskar) i Grekland, i synnerhet på Kreta. ”Här har inga munskydd!” ”Allt är som vanligt, som om Covid-19 aldrig har funnits!”

Vi avgör själva om vi blir smittade eller ej

Respektlösa turister på båt. Munskydden ska vara på överallt! Foto: John Göransson.

När alla struntar i restriktionerna ökar smittan. Så enkelt är det. Betyder det att vi turister riskerar att smittas om vi åker till Grekland? Det beror helt och hållet på oss själva. Om vi tror att vi kan strunta i restriktionerna, bara för att lokalbefolkningen gör det, ökar förstås risken att vi blir smittade och smittar andra. Om vi i stället använder vårt omdöme är risken inte större än i Sverige. Förra sommaren var vi på Kreta i en månad, utan att bli smittade och utan att smitta någon. Vi använde munskydd, tvättade och spritade händerna, undvek trängsel och följde reglerna. Svårare var det inte. Det var inte vår bästa tid i Grekland, men långtifrån den sämsta.

Faktum är att väldigt få turister får Covid-19, jämfört med lokalbefolkningen. Det beror på tre saker: Smittan sprids mest i hemmet och på jobbet. Turister är inte hemma och går inte till jobbet. Slutligen är de som arbetar med turism, som hotell- och restaurangpersonal, ålagda att testa sig minst två gånger i veckan. Många turister kommer att leva i en bubbla, ungefär som deltagarna i dokusåpor i TV.

På med munskydden!

Själva är vi väldigt tveksamma till om munskydd utomhus har någon effekt, i synnerhet som de flesta sätter på dem fel, tar av dem fel eller bär dem fel. Vi har aldrig munskydd utomhus i Sverige. Men i Grekland hade vi det, av respekt för landets befolkning och dess lagar. Vi är faktiskt gäster. Dessutom är vår åsikt om munskydd en åsikt, ingen kan med säkerhet säga om de fungerar eller ej. Det är märkligt att svenskar har så stort motstånd mot att bära munskydd, så farligt är det inte.

Munskydd på. Inte så svårt. Foto: John Göransson.

Vad säger statistiken?

Men nu skulle det bli fakta. i börjar med turistministerns uttalande förra veckan:

Han pratade om fem områden: Rhodos, Mytilini, Trizinia, Chania och Syros. ”Lokala epidemiologiska data visar på en stor eller liten ökning, snarare än en minskning av virusförekomsten”, sade han. På Rhodos hade antalet aktiva fall ökat med 43%, på Syros med 50%. Det är fakta. Men de säger inte så mycket. Ökning från vad? Sedan när? Grekiska politiker har en lång tradition av att använda statistik som det passar dem, i vetskapen att grekiska journalister till och med är sämre än svenska på att läsa och förstå statistik.

Dags att gå till botten med saken. vi har tittat på den officiella statistiken de senaste 14 dagarna för Rhodos, Chania, Kos, Lesbos och Naxos. Trizinia och Syros har vi struntat i, eftersom väldigt få svenskar semestrar där. Siffrorna kommer från EODY, som är den grekiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Smittade de senaste 14 dagarna

DatumRhodosChaniaKosLesbosNaxos
2021-06-031915459
2021-06-021322231
2021-06-0113291164
2021-05-311026064
2021-05-30621053
2021-05-299272131
2021-05-28417077
2021-05-2711310248
2021-05-265230102
2021-05-259484200
2021-05-2410230141
2021-05-23413100
2021-05-22713350
2021-05-216245224
Snitt/dygn9,0023,711,5710,713,14
Per 100 0007,7921,835,249,3315,71
Incidens109,10305,5973,33130,57220,00
Incidens: Antal smittade per 100 000 invånare under 14 dagar. För hela Grekland var incidensen 3 juni 196,9.

Den nedersta raden är viktigast. Den visar hur stor smittspridningen är i förhållande till folkmängden, under en tvåveckorsperiod. Vad vi ser är att det bara är Chania som har högre smittspridning än genomsnittet i Grekland. Ganska mycket högre, dessutom. Titta på kartan nedan. De röda områdena har en incidens över 150, de orange mellan 50 och 150. För några veckor sedan var i stort sett hela kartan röd.

Greklands smittkarta 3 juni 2021

Vad har hänt den senaste tiden? Det ser vi om vi tittar på hur smittkartan såg ut för två veckor sedan, eftersom statistiken den bygger på är 2-4 veckor gammal.

Greklands smittkarta 21 maj 2021

Som ni ser var betydligt fler områden röda för två veckor sedan, bland annat Rhodos. Lesbos lär också byta färg de närmaste dagarna, men knappast Chania.

Ministern har rätt – till hälften

Statistiken ger stöd för Nikos Hardalias utsaga att smittspridningen är stor i Chania. Vad gäller Rhodos är det mer tveksamt, ön har bytt färg från rött till orange, vilket tyder på minskad smittspridning. Om man tittar på tabellen ser det ut som om smittspridningen har minskat även i Chania de senaste dagarna, även om det är alldeles för tidigt att blåsa faran över.

Att han drog in Rhodos berodde nog på att han ville få befolkningen att skärpa sig och börja följa reglerna. För en ö som är så beroende av turister är nya restriktioner ett mycket allvarligt hot. Hans avsikt var knappast att få turister från Sverige att avboka sina resor.

I Chania bor många som inte lever av turism. De njuter av att restaurangerna har öppnat och att man inte längre behöver skicka SMS innan man går ut. Användningen av munskydd står i direkt proportion till risken att få böter. Följaktligen är smittspridningen tre gånger större i Chania än på Rhodos.

Visst finns det orosmoln

Det finns många anledningar att oroa sig för om nästa greklandsresa blir av eller ej. Riskerna, enligt vår bedömning, är följande (med den största risken först och den minsta sist:

 1. Att resan blir inställd på grund av bristande passagerarunderlag. Detta händer dagligen och många som drabbats väljer nu att för säkerhets skull vänta till nästa sommar, vilket skapar en negativ, nedåtgående spiral av avbokningar.
 2. Att det grekiska vaccinationsprogrammet misslyckas, så att landet drabbas av en fjärde våg med en ny lockdown som följd. Det kan mycket väl hända i september, många greker tror det.
 3. Att flygbolag eller flygplatser tvingas stänga på grund av att kassan är tom. Krisen för flygplatserna är en het nyhet i grekiska medier just nu. Enligt uppgift har en del flygplatser, bland annat Chanias Daskalogiannis, inte ens pengar till att köpa toalettpapper och bensin till brandbilarna.
Tomt på Chanias flygplats. Foto: John Göransson.

Vaccinera eller testa dig och åk till Grekland!

Det finns bara två saker som kan rädda Greklands turism: Turisternas och grekernas beteende. Grekerna måste följa reglerna och vaccinera sig, vi måste testa oss eller vaccinera oss och åka till Grekland. Vi måste inse att risken att få Covid-19, eller att smitta någon, inte är större i Grekland än i Sverige. Och vi måste, precis som förra sommaren, låta andra göra sina egna val och inte moralisera över dem. Däremot måste vi moralisera lite över våra vänner i Chania: Snälla, följ reglerna! Annars kanske vi inte kan komma tillbaka till vårt hus i september som planerat.

7 thoughts on “Nej, smittan ökar inte på Rhodos – i Chania däremot…

 • 6 juni, 2021 kl. 07:41
  Permalänk

  Hej, jag måste tacka dig för all info, kanonjobb. Bor på Naxos, i bergen Chalki, Naxos gamla huvudstad. Turisterna har börjat komma, kan väl säga att kanske 80 procent kör utan mask, men många tar på den då de ska in i en affär. Det är bra. Lokalbefolkningen, typ mig, har alltid mask även om vi slarvar otroligt mycket med den, typ samma mask i en månad osv, av o på,,,här är det ju så att smittspridningen kommer oftast genom religiösa möten, typ dop o begravningar osv, då det samlas massor med folk. Jag är lite bekymrad över Naxos, för vaccinationsviljan är låg, de unga verkar vara helt emot och konspirationsteorierna är av typen att jag funderar på att sälja mitt hus och flytta, står inte ut med dumheterna. En enkel koll är ju att läsa hur ortodoxa kyrkan och svenska kyrkan formulerar sitt förhållande till coviden Svenska är rak, vaccinera dig, men den ortodoxa smyger hela tiden in att vaccin är inte riktigt okej och därför finns det unga människor här som tror att man inte kan bli gravid om man vaccinerar sig. Naxos har nu strax över 30 procents vaccination o betvivlar at det blir mer.

  Svar
  • 6 juni, 2021 kl. 18:50
   Permalänk

   De är uppe i över 43% nu.
   REGIONAL UNIT OF NAXOS
   Vaccination coverage with at least. 1 dose: 43.00%
   Test positivity index: 0.40%
   7-day. CMO cases / 100,000 inhabitants: 16.4
   Weekly trend: Upward

   Svar
  • 4 juni, 2021 kl. 13:59
   Permalänk

   Det är svårt, eftersom de ingår i regionen Thessalien som mest består av fastland, bland annat Volos.

   Svar
  • 5 juni, 2021 kl. 12:24
   Permalänk

   Nu har regeringen publicerat en ny karta där Sporaderna finns med. De har ingen smitta alls.

   Svar
 • 4 juni, 2021 kl. 12:11
  Permalänk

  Vi undrar hur läget är på södra Kreta. Vi har hyrt ett hus i närheten av Makrigyalos för 3 veckor i september. Flyger reguljärt till Heraklion och hyr sedan bil där. Vågar vi åka? Vi har besökt Grekland varje vår i 30 års tid så nu läängtar vi!
  Britten Sollinger

  Svar
  • 5 juni, 2021 kl. 21:43
   Permalänk

   Det är klart att ni vågar åka. Risken är bara att resan blir inställd. Vi har hus i Chania och har bokat flyg i september.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: