fbpx

Hårdare kontroller på båtarna till grekiska övärlden

Den här texten är inte längre aktuell. Läs denna i stället:

Vad gäller om jag vill åka till Grekland?

Smittspridningen på flera populära grekiska öar har fått myndigheterna att sätta in hårdare åtgärder. I helgen genomförde kustbevakningen omfattande kontroller i hamnarna och avvisade 2 500 personer som försökte gå ombord utan giltiga dokument. Samtidigt skärptes reglerna, nu krävs vaccination eller negativt test även när man reser från öarna till fastlandet. På en del öar har festen fått pågå alldeles för länge. Vi har pratat med ett par restaurangägare om saken.


Det är semesterperiod i Grekland. Det innebär att hundratusentals greker vill bege sig från storstäder som Aten och Thessaloniki för att blanda sig med lokalbefolkning och utländska turister på populära turistöar som Mykonos, Naxos, Paros, Zakynthos, Rhodos och Santorini. Och Kreta, förstås. För att inte semestrande storstadsbor ska ta med sig smittan till eller från öarna finns hårda restriktioner. Alla som tar båten eller flyger från fastlandet till öarna måste antingen vara vaccinerade, eller ha haft Covid-19 för 30-180 dagar sedan eller visa upp ett negativt testresultat. För några dagar sedan utökades regeln så att den även gäller i andra riktningen, men då räcker det med ett självtest.

Dessvärre har det visat sig att rederierna inte har skött kontrollen, enligt sjöfartsminister Giannis Plakiotakis. Därför fick Kustbevakningen ta över kontrollerna i helgen, vilket resulterade i att 2 500 personer nekades ombordstigning, för att de saknade nödvändiga dokument.

Personalen orkar inte bråka

Alla som har besökt Grekland (utom möjligen de som bara reser all inclusive eller till chartermål) har sett Grekiska män (alltid) som vägrar att lyda personal som säger ”du får inte röka här inne”, ”du kan inte ställa bilen här”, ”du kan inte möblera om i min restaurang” eller liknande. De argumenterar, gestikulerar och protesterar, eller spelar döva och struntar helt i tillsägelsen, i synnerhet om den framförs av en kvinna. Förra året såg vi en sådan grekisk man på planet från Aten till Chania, som vägrade att sätta på sig munskyddet, trots flygvärdinnans uppmaning. Det var först när andra manliga passagerare sade ifrån som han föll till föga. Tack och lov. Annars hade han blivit avkastad och vi andra minst en halvtimme försenade.

Därför är det inte förvånande att människor kan gå ombord på båtarna trots att lagen säger nej. Personalen orkar inte bråka med alfahannarna, som beordrar sina kuvade familjemedlemmar att bli medbrottslingar. Ovaccinerade och otestade släpps ombord, trängsel uppstår. Många struntar i munskydden, smittan sprids på båten och fortsätter spridas på öarna. När smittan ökar skyller alla på de utländska turisterna, trots att statistiken säger något helt annat. De senaste dagarnas smittostatistik bekräftar bilden och i helgen slog regeringen till. Det blev nattligt utegångsförbud och musikförbud på partyön Mykonos, en av de hårdast drabbade öarna. Rethymnon står näst i tur, om inte situationen förbättras.

Chania i juli 2020. Det är strax efter midnatt, allt nöjesliv har just stängt. Foto: John Göransson.

Förra året slog regeringen till med lokala restriktioner på flera av de populära turistorterna, vilket ledde till att säsongen tog slut efter bara några veckor. Det är inte så kul att semestra på en turistort där allt stänger vid midnatt. I synnerhet inte för greker, som på somrarna oftast inte äter middag före tio på kvällen. Mykonos borgmästare har protesterat mot regeringens beslut, frågan är vad han gjorde för att stoppa de stora strandfesterna och den väldokumenterade trängseln på barerna.

Indisk airhead-vlogger visar hur covid-19 sprids på Mykonos. Filmen är från 2021.

I år är många vaccinerade, så läget är inte lika dramatiskt. Men många förblir ovaccinerade och det finns ett tydligt samband: Många vaccinerade = få smittade och vice versa. På turistöar som Mykonos, där i princip alla är vaccinerade, hjälper det inte. Besökare från områden med låg vaccinationsgrad smittar varandra och tar med sig smittan hem. Många kommer från andra länder, men i sommar, precis som förra sommaren, är det mest greker på turistorterna. Just nu är besökarna fem gånger fler än lokalbefolkningen på ön.

Visst finns de. Britter, amerikaner, skandinaver och andra som lämnar hjärnan hemma och tror att ett negativt test innan avresan skyddar dem från att själva smittas och smitta andra. En rundtur på Youtube visar att några av dem till och med filmar det hela och sprider det över världen.

Amerikansk vlogger i Rethymnon i juni 2020, just när lockdown hade hävts. Då fanns inget vaccin. Han uttrycker ändå viss oro för trängseln.

Struntar i att öppna inomhus

De nya reglerna för nöjeslokaler annonserades sent på fredagen. Det visade sig att de bara gäller inomhus, så egentligen förändras ingenting. De flesta bar- och restaurangägare struntar i att öppna inomhus, för att slippa kontrollera gästerna. ”Vi och många andra restaurangägare har beslutat att inte öppna alls inomhus. Det behövs inte på sommaren och vi vill slippa argumentera med gästerna, något vi kommer att få göra om vi börjar kontrollera dem”, säger en restaurangägare på Kreta till Grekland All Exclusive.

Vattenpipan går runt i Chania, juli 2020. Foto: John Göransson.

Jag frågar henne varför hon tror att smittan sprids så snabbt på Kreta nu. ”För att det var ganska lite smitta tills nu, människor har haft garden nere, jämfört med resten av Grekland. Det i kombination med inflödet av turister…”

Varför tror du att så få på Kreta vaccinerar sig?

”Det handlar om förmågan att filtrera informationen vi läser på internet, relativt den vi ser på TV och läser i tidningarna. När internet har blivit mer tillgängligt är det många som inte klarar att skilja pålitliga källor från osäkra. Jag fick lära mig det i High School, men jag tror inte att det ingår i läroplanen här”, säger restaurangägaren, som är från Kreta men har vuxit up i Nordamerika och sedan flyttat tillbaka.

”Vaccinationerna kommer igång i höst”

Jag pratar med en annan restaurangägare, som bekräftar bilden. ”Jag tror att många kommer att vaccinera sig när det blir kallt ute. Det gäller också många av de anställda. Jag tjatar på min personal, men jag kan inte tvinga dem. De kommer att få det väldigt svårt när hösten kommer, eftersom ingen kommer att vilja anställa dem”, säger han.

Även han har låtit bli att öppna inomhus. ”Det är ändå ingen som vill sitta där nu”, säger han. Han berättar att hans stambar har valt att bli Covidfri inomhus, för att kunna släppa in fler gäster. ”Jag vet inte om de kontrollerar någon”, säger han med ett skratt. Han har själv bara fått första dosen, så han är inte välkommen. En annan bar vi brukar gå till tillsammans har valt att vara blandad inomhus.

Jag frågar om kretensarna följer bestämmelserna om avstånd och munskydd. ”Kanske 30-50 procent, absolut inte fler” , säger han. ”Folk är helt enkelt inte särskilt rädda för den nya deltavarianten av viruset. Jag tror att alla ovaccinerade kommer att smittas av delta, men inga kommer att dö”.

Han tror inte på en ny lockdown i höst. Jag har stort förtroende för honom, eftersom han redan i augusti förra året varnade för en lockdown i november. ”Nya lockdowns kommer bara att drabba ovaccinerade. Regeringen har inte råd med fler nedstängningar”, säger han.

Vi pratar lite om hur han tror att grekerna ska kunna övertygas om att vaccinera sig. ”Vi greker bryr oss inte så mycket förrän vi får se saker med egna ögon. De kanske skulle visa upp liken av alla som har dött av Covid-19 i TV varje kväll, i stället för att berätta om de enstaka som har dött av biverkningarna?” säger han. Han menar förstås inte allvar. Bara lite.

Vi hoppas att vi får träffa våra vänner restaurangägarna i september. De gör strålande affärer, till och med bättre än innan coronavirus ET drabbade världen. Deras restauranger ligger inte i turistförorterna utan inne i Chania, så de behöver inte charterturisterna. God mat, bra vin, bra personal och bra läge är mycket viktigare.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: