fbpx

Grekland stärker gränserna efter talibanernas intåg i Kabul

Oron för en ny stor flyktingvåg från Afghanistan är stor i Grekland efter talibanernas intåg i Kabul. Nu förstärker Grekland gränsskyddet till lands och sjöss.

Grekland har redan i dag tusentals afghanska flyktingar i landet. sedan EU 2015 strikt började tillämpa principen om första asylland har i princip alla som tagit sig över gränsen från Turkiet och Bulgarien blivit kvar i Grekland. Kulmen inträffade i början av 2020, då Turkiet började bussa stora mängder flyktingar till Greklands gräns.

Landvägen är det 400 mil från Afghanistans gräns till Erdine vid den turkisk-grekiska gränsen. Det var där de värsta scenerna utspelades 2020, när tiotusentals flyktingar, de flesta från Afghanistan, försökte ta sig in i Grekland men stoppades av gränsvakter från EU och Grekland. Nu finns ett 25 km långt staket längs landgränsen och hela gränsen övervakas med kameror och radar.

Hur stor flyktingströmmen blir beror på hur talibanregeringen agerar. Ledningen har visat upp en mjuk sida hittills, men många fruktar att det bara är en fasad som snart kommer att rämna. Extra oroliga är de som har samarbetat med USA:s, Natos och EU:s militär.

Vägen från Afghanistan till EU går via Iran och Turkiet.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: