fbpx

”Inga svenskar i Chania i år”

”Det kom inga svenskar till Chania i somras. Vi skrämde kanske bort dom förra året.” Det säger rumsuthyraren runt hörnet när vi ses för en uppdatering efter ett år. Vi hör faktiskt lite svenska i gränderna, men till 2019 var de nordiska språken dominerande i Chania på sommaren. Nu är vi i minoritet.

I stället är det många tyskar och amerikaner i stan. Eftersom vädret har varit dåligt ett par dagar har de flytt stränderna och flockas inne i stan. Det är trångt som i augusti. Eller var. Vid lunchtid på onsdagen öppnas himlens portar. Innan vi hinner stänga huset har vi fullt med vatten på golvet. Nåja, vi behövde skura.

Dessvärre kom regnet samtidigt som rörmokaren skulle ha kommit för att hjälpa oss att få igång solfångaren på taket. Vi förstår att han ställde in besöket, även om vi längtar efter en varm dusch.

Regn och åska

Strax innan regnet går hustrun för att hämta gyropitas, jag stannar hemma för att jobba och invänta rörmokaren. Hustrun kommer tillbaka dyblöt och får byta kläder innan vi kan äta. Så kan det gå. Regnet vräker ner och åskan går. Vi fick sedan höra att delar av stan blev strömlös, så vi hade tur trots allt. Regnet ska hålla på en dag till, sedan kommer sommaren tillbaka, enligt prognoserna.

Kvällen innan blev lugn men sen. Middag hemma, en carbonara gjord på utmärkt grekisk panzeta och goda ägg från grönsakshandlaren. Sedan gick vi upp till Epea och tog en drink, innan vi återvände hem till TV-soffan.

En stilla drink på Epea. Bartendern vile ha bilden, så jag mailade den till honom. Foto: John Göransson.

”Vi blir mobilantenner”

Rumsuthyraren pratar lite om vaccinvägrarna. Han undrar om vi har sådana i Sverige också, vilket jag bekräftar, även om de är betydligt fler här. Grekland har till dags dato givit drygt 11,5 miljoner doser vaccin medan Sverige, som har något färre invånare, har givit drygt 13 miljoner doser. ”Det är prästerna och Facebook”, säger han. ”På Facebook får folk veta att de som vaccineras förvandlas till mobilantenner för 5G-nätet. Folk är galna!”

Han är förstås vaccinerad själv. Vi också, men något 5G-nät har vi inte fått. Vi måste gå ut för att ringa, eftersom husets tjocka väggar blockerar signalen. Det har sina sidor att bo i ett gammalt hus. Sexhundrafemtio år gammalt, om vi ska vara noga.

Så småningom upphör regnet och molnen skingras. Så är hösten på de här breddgraderna. Det är sällan samma väder hela dagen, så man måste rusta sig för alla eventualiteter.

Dagens Covidrapport

Dagens siffror från den grekiska hälsomyndigheten visar att antalet smittade fortsätter att minska. 2 198 nya smittade registrerades det senaste dygnet, jämfört med 2 871 för en vecka sedan. Smittan har nu minskat 14 dagar i följd. Antalet döda ligger på stabil nivå. Onsdagsdygnet slutade med 37 döda, jämfört med 47 för en vecka sedan. Antalet intuberade i intensivvården fortsatte att öka, till 390, det högsta antalet sedan 6 juni. Det grekerna oroar sig för nu är vad som ska hända när skolorna börjar. Ingen vill ha en femte våg.

Totalt har nu Covid-19 skördat över 14 000 liv i Grekland, varav drygt 1 200 under den fjärde vågen.

Bättre i Chania

Här i Chania har livet börjat återgå till det normala efter den stora chocken i augusti, då uppemot 100 fall av smitta noterades dagligen. Det senaste dygnet var det bara 20. Det gläder oss förstås. Vi hoppas bara att folk fortsätter att hålla avståndet, bara hälften av chanioterna är vaccinerade. Det är fortfarande fullt på sjukhusets covidavdelning, 90 procent av patienterna där är ovaccinerade.

Nu har vi varmvatten! Foto: John Göransson.

Grannen kommer förbi och frågar om vi har sett till rörmokaren. ”Han regnade nog bort”, svarar jag. ”Vi ses på taket om fem minuter”, svarar han. Det gör vi. Han har med sig en polygrip. Han kliver upp på en stol och lossar en mutter på vattentanken. Med trädgårdsslangen fyller vi tanken, ibland sprutar svart vatten som ur en oljekälla. Vi är svarta i ansiktet och på halva kroppen, men till slut är tanken och solfångarna fulla. Vi väntar inte på solen utan startar elpatronen. Nu har vi varmvatten!

2 svar på ””Inga svenskar i Chania i år”

 • 8 september, 2021 kl. 18:51
  Permalänk

  Hej. Vi har hus strax utanför Chania och vi var där under hela julimånad ( med barn i förskoleåldern behöver vi semestra när förskolan är stängd). Vi delar uppfattningen om att det var ganska ont om skandinaver. Men i år var det väldigt mycket ryssar. Våra grekiska vänner förklarade det med att grekerna godkände sputnik som vaccin medan många andra EUländer inte gjorde det. Det resulterade i att ryssarna valde Grekland framför andra semestetländer.

  Svar
  • 10 september, 2021 kl. 11:49
   Permalänk

   Vi har inte sett så många ryssar. Deras semester kanske är slut.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: