fbpx

Dagens uppdatering: Fällda av grekisk turistfälla

Ingress

Planen för kvällen var enkel: Middag och ett besök på Θρι. En god vän har blivit pappa och hans kusin jobbar i baren. En Astrid Lindgren-relaterad present har följt med från Sverige, nu skulle den överlämnas. Så blev det inte. Det får bli ett nytt försök en annan kväll.

Vi bestämde oss för att äta tidig middag på lite grekisk plockmat och dricka ouzo nere i hamnen. En god vän jobbar i köket på en av turistfällorna. Tyvärr visade det sig att hon var ledig. Maten var fullt ätbar, men sedan var kvällen slut. Låt oss bara konstatera att vi är glada att ha två badrum. Det blev inget besök på baren, Herr Nilsson är kvar hemma. Coca cola i TV-soffan fick duga. Man blir väldigt trött av magsjuka.

Det är något sjukt på den här tallriken. Foto: John Göransson.

Mitsotakis begravning

Dagen efter gick vi ut på stan och ramlade rakt in i Mikis Theodorakis begravningsfölje. Det blev några bilder och en text. Vi bestämde oss för att skaffa hem musslor till middag, så det blev ett besök i saluhallen. På vägen dit sprang vi på Michalis, ägaren till vårt hemliga ställe i centrum. Vi var förbi honom redan första kvällen, men konstaterade besviket att stället var stängt och öde. Vi trodde att han hade fallit offer för pandemin. Flera månaders lockdown kan inte ha varit bra för affärerna.

Michails, som var svartklädd efter att ha sagt farväl till Theodorakis, gav oss resans hittills bästa nyhet. ”Jag har ett nytt ställe i närheten. Det är större och fräschare”, sade han och pekade ut adressen på min karta i mobilen. Vi gick omedelbart förbi och inspekterade. En gammal frisersalong hade konverterats, det såg väldigt trevligt ut. Vi längtar!

Första doppet i havet

Vi köpte vin Miden Agan, musslor och annat i saluhallen och sedan var det dags att jobba i några timmar. Våra kvarterskatter Sifis och Mavrolakis gjorde oss sällskap i gränden. Lunch på omelett och mizithra, sedan ett bad på den närmaste badplatsen vid vallgraven. Det var vårt premiärdopp i Grekland 2021.

Kvällsdopp nedanför vallgraven. Foto: John Göransson.

Smittläget i Grekland

Smittan fortsatte att minska på torsdagen, till 2 170, jämfört med 2 840 en vecka tidigare. Antalet döda uppgick till 43, jämfört med 33 en vecka tidigare. Dödligheten är nu uppe på samma nivå som i början av juni. Antalet i intensivvård var 384 på torsdagen, 52 fler än föregående vecka men 6 färre än ett dygn tidigare.

Nu har 14 060 personer dött i Covid-19 i Grekland, varav 1 310 under den fjärde vågen.

På torsdagen uppdaterade EU:s hälsomyndighet sin smittkarta och nu är det inte lika många mörkröda områden kvar. Kreta och Aegeiska öarna har bytt till rött, den näst lägsta nivån. Sverige har inga röda områden kvar längre.

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 9 September 2021
Uppdaterad 9 september 2021.

Vaccinationerna ökade något i Grekland den gångna veckan, vilket var glädjande, även om nivån är långt under hur det var i somras. Så är det å andra sidan i hela Europa. All statistik finns här.


En mindre bra nyhet är att det har rullat upp en skandal där kliniker har utfärdat tusentals falska vaccinationsintyg och intyg på genomgången Covid-infektion. Tio kliniker är under utredning och polisen har gripit flera misstänkta. Detta är förstås en stor skandal och regeringen tycker uppenbarligen att det är pinsamt att anti-vaxxarna har lyckats infiltrera vaccinationsklinikerna.

Och ja. Grekland vann över Sverige i VM-kvalet. Vi har hittills inte träffat någon som bryr sig.

2 svar på ”Dagens uppdatering: Fällda av grekisk turistfälla

 • 10 september, 2021 kl. 11:08
  Permalänk

  Hej!!
  Tråkigt att ni blivit magsjuka!!

  Här är ett tips som vi lärde oss i Egypten för många år sedan….

  Köp torkade Hibiskusblommor/Malva, finns i te/kryddbutiker.

  Tag en 500ml flaska med vatten och häll ut lite vatten, fyll på med 8-10st blommor och låt stå och dra en stund till vätskan blir purperröd. Går öven att dicka som varmt te med några blommor i en kopp.

  Dick 1-2 flaskor om dagen vid magsjuka.

  Går att ge till barn som inte kan äta magsjuketabletter.

  Kan även tas i förebyggande syfte inför en resa.

  När vi är ute och reser har vi alltid en påse med Hibiskusblommor med oss utifall att.

  Soliga hälsningar

  Petra

  https://www.naringsfysiolog.se/news-notes/2020/4/22/frdelarna-med-hibiskus

  https://sv.mondozena.com/articles/saude/ch-de-hibisco-18-benefcios-e-como-tomar-4.html

  Svar
  • 10 september, 2021 kl. 11:48
   Permalänk

   Tack för tipset. Men vi ska till att börja med undvika turistfällor 🙂

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: