fbpx
Covid-19EULagar och reglerNyheterResorVaccin

Grekland: Tredje dos kan krävas för inresa

Diskussioner pågår i EU om att sätta en sista giltighetsdag för Covidbeviset och att en tredje vaccindos ska krävas för att få det förnyat. Grekland öppnade nyligen möjligheten för alla att få en tredje vaccindos, sex månader efter den senaste. Enligt Kathimerini har EU:s hälsoministrar redan diskuterat saken vid ett informellt möte och kommer att lyfta upp frågan på dagordningen vid ett officiellt möte i början av december.

I Sverige rekommenderas att alla som är 65 år eller äldre, eller arbetar i äldrevården, ska ta en tredje dos sex månader efter den anda dosen. I Grekland öppnade på fredagen möjligheten för alla från 18 år och uppåt att boka in en tredje vaccindos sex månader efter den senaste, eller två månader om de har tagit endosvaccinet från Johnson & Johnson. I Grekland har redan över 400 000 personer över 80 år fått en tredje dos vaccin.

I Sverige används Covidbevisen enbart som resehandling. De kan innehålla information om vaccinationer, negativa tester eller genomgången infektion. Grekland har, liksom flera andra länder, kopplat rörlighet inom landet till Covidbevisen. Från och med 6 november är den som saknar Covidbevis i Grekland i princip i lockdown.

Ingen släpps in i Grekland utan giltigt Covidbevis. I Sverige var Covidbeviset för ursprungligen giltigt i tre månader, därefter förnyas det med sex månader i taget. Den tredje dosen står med i Covidbeviset för dem som har tagit den.

Den tredje dosen var ursprungligen tänkt som en förstärkning för riskgrupper, eftersom det visade sig att vaccinerna, framför allt bland äldre, inte var lika effektiva mot den nya deltavarianten. Nyare forskning har visat att effekten av vaccinet börjar klinga av för alla efter sex månader, vilket innebär att den tredje dosen behövs för att bibehålla den ursprungliga skyddsnivån. Flera länder, bland dem Grekland, har beslutat att erbjuda alla vuxna en tredje dos. Där är vi ännu inte i Sverige, men det är nog bara en tidsfråga innan vi kommer dit.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa