fbpx
Grekland All Exclusive

Hur blir det i Grekland i sommar? Nu börjar det klarna!

Den här artikeln är inte längre aktuell. Här finns den senaste informationen!

På torsdagen intervjuades hälsominister Thanos Plevris av TV-kanalen SKAI och lyckades skapa lite större klarhet i hus sommaren kommer att te sig. Men han var noga med att understryka att det är den epidemiologiska situationen som avgör när restriktionerna kan lyftas.

Den för turister med barn viktigaste frågan, om obligatorisk provtagning vid inresa, kommer av allt att döma att lösas redan 1 maj. Då ska alla inreserestriktioner upphöra, från alla länder, åtminstone fram till 31 augusti. Allt tyder alltså på att det blir så, men vi kan inte vara helt säkra.

Däremot, sade Plevris, kan den tidigare utfästelsen om att munskydden ska avskaffas från 1 juni komma att dras tillbaka. Maskerna blir kvar ”åtminstone i maj, och kanske längre. Vi kommer att fatta beslut om vad som händer i från juni baserat på hälsoläget i landet”, sade Plevris.

Läs om alla regler för inresa och vistelse i Grekland här. Om du reser med barn mellan 5 och 17 års ålder ska du läsa den här artikeln.

Allt hänger på sjukvården

Smittspridningen har minskat långsamt i Grekland de senaste veckorna. Men dödligheten ligger fortfarande på hög nivå i en internationell jämförelse och ligger just nu högst av de 30 länderna i EU/EEA, med 65 döda per miljon invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Det som slutgiltigt avgör saken är belastningen på Greklands hört prövade sjukvårdsresurser. Antalet inlagda på sjukhus och intensivvårdsavdelningar har minskat men är fortfarande på en hög nivå i internationell jämförelse. I Grekland vårdades 27 april 267 patienter med Covid-19 på IVA, i Sverige var 18 Covid-19-patienter inlagda på IVA.

Källa: ECDC. Den senaste siffran är från 17 april.
Källa: ECDC. Den senaste siffran är från 17 april.

6 svar på ”Hur blir det i Grekland i sommar? Nu börjar det klarna!

  • Göran Carlsson

    Tack!
    Som det då verkar så blir det munskydd för alla inne på restauranger. Det betyder att vaccinerade också tvingas att använda munskydd för att ovaccinerade ska släppas in. Verkar inte särskilt logiskt och smittskyddat då även ovaccinerade kommer att finnas inomhus i restaurangen utan munskydd när de äter och dricker och innebär ett försämrat skydd för de vaccinerade jämfört med hur det varit… Om det är så blir det svårt att begripa logiken.

    Svar
    • Munskydd på restauranger avskaffades för länge sedan.

      Svar
    • För gäster, alltså.

      Svar
  • Göran Carlsson

    Ytterligare två frågor (åker till Grekland nästa vecka) som jag tycker är lite oklart
    – Tar man bort de slumpmässiga testerna på flygplatsen vid ankomst nu 1 maj som tänkt?
    – Är kravet på munskydd på allm kommunikationer inkl färjor kvar efter 1 maj?

    Svar
    • Inget besked om testerna. Munskydden inomhus blir kvar till 1 juni, längre på allmäna kommunikationer.

      Svar
    • Fråga 1: inget besked ännu, men högst troligt att testerna tas bort.
      Fråga 2: Ja.

      Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa