fbpx

Vangelis: Resan från en grekisk by och ut i världsrymden

I tisdags dog den kände grekiske kompositören Vangelis. Han kommer framför allt att bli ihågkommen för sin filmmusik, framför allt musiken till ”Triumfens Ögonblick” (Chariots of Fire) och ”Blade Runner”. Vangelis Blev 79 år gammal. Ingen kunde som han skriva pampig musik till stora händelser.

Enligt uppgifter i medier dog Vangelis av hjärtproblem när han vårdades för Covid-19 på ett sjukhus i Paris, som hade varit hans hem de senaste tio åren.

“För oss greker, som vet att hans andra namn var Odysseus, betyder det att han började sin långa resa på Eldens vägar (Chariots of Fire). Därifrån kommer han alltid att skicka sina meddelanden till oss.” skrev Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i en tweet. Kanske tänkte han på asteroidean 6354 Vangelis, som är uppkallad efter kompositören, vars resa tog honom från en by i Thessalien och ut i världsrymden.

Vangelis, som var döpt till Evángelos Odysséas Papathanassíou, föddes i byn Agria i Thessalien men växte upp i Aten. Han började spela piano redan som barn men, trots att han antogs till en musikskola, lärde han sig aldrig allt läsa eller skriva noter.

Under skoltiden startade han proggbandet The Forminx, men det splittrades efter något år. Det hann bli ett par hits, bland annat Jeronimo Jenka.

Forminx: Geromino Jenka, 1965

Som så många andra grekiska artister lämnade Vangelis tidigt sitt hemland Grekland. Juntans maktövertagande fick den då 25-årige Vangelis att fly landet 1968 och slå sig ner i Paris. Där startade han gruppen Aphrodite’s Child tillsammans med andra greker i exil, bland annat sångaren Demis Roussos, som avled 2015. Deras dubbel-LP “666”, som släpptes 1972 och bygger på Bibelns Uppenbarelsebok, fick kultstatus.

Aphrodite’s Child: The Four Horsemen, från albumet 666, 1972

Vangelis började tidigt skriva musik för film och det var det som skulle leda till hans stora genombrott. Filmmusiken till “Triumfens Ögonblick” (Chariots of Fire) från 1981 skulle bli hans eget ögonblick av triumf, eftersom den gav honom en Oscar för bästa filmmusik och spelades vid invigningen av OS i London 2012. Vangelis spelade själv alla instrument på inspelningen.

Triumfens Ögonblick, 1982

För Vangelis själv blev Triumfens Ögonblick en resa in i hans eget förflutna, eftersom hans far var en framgångsrik löpare. Filmen handlar om de två brittiska löparna Harold Abrahams och Eric Liddell, som tog varsin guldmedalj vid OS i Paris 1924. Har du inte sett den filmen, gör det!

Nästa ögonblick av triumf för Vangelis kom 1982, med filmmusiken till Ridley Scott’s dystopiska Science Fiction-klassiker “Blade Runner”. Den anses idag vara ett av de största elektroniska musikverken. Han gjorde också musiken till Ridley Scotts 1492 – Den stora upptäckten.

Han fortsatte parallellt med popmusiken och släppte tre album med Jon Anderson, sångare i Yes.

John & Vangelis: I’ll Find my Way Home, 1982.

På 2000-talet har Vangelis tonsatt stora ögonblick. Han gjorde musiken till invigningen av Friidrotts-VM i Aten 1997, OS i Sydney 2000 och Fotbolls-VM i Japan 2012. 

Invigningen av Friidrotts-VM i Aten 1997.

Hans stora intresse för rymden har gett honom uppdrag för NASA, bland annat med albumet Mythodea, som tonsatte NASA:s resa till Mars 2001.

https://youtu.be/G65f1myXX-8

Mythodea 2001

Hans sista Album ”From Juno to Jupiter” tog honom på en ännu lägre resa.

Rymdfarkosten Juno passerar Jupiter 7 juni 2021.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: