fbpx

Oväder på Kreta skapade förödelse – Videolänkar

På lördagen drog ett kraftigt oväder in över Kreta och skapade stor förödelse. Minst två dödsfall, bortspolade vägar, inställda flyg och stora materiella skador blev följden av det kraftiga regnet och de hårda vindarna.

Värt drabbad blev turistorten Agia Pelagia utanför huvudorten Heraklion. Flera bilar spolades ut i havet och två personer som färdades i en av bilarna drunknade. Ytterligare två personer har anmälts saknade. Även inne i Heraklion var förödelsen stor.

Heraklions flygplats tvingades stänga, planen dirigerades om till Chania eller Aten. Många turister på väg hem tvingades vänta ett dygn med hemresan. Flygplatsen är nu öppen igen.

Även Chania har drabbats, men i betydligt mindre omfattning. Värst var det på Akrotirihalvön väster om staden. Där ligger flygplatsen, som ändå har kunnat hålla öppet.

På söndagen, när detta skrivs, är det hårda vindbyar och regnskurar. Vädret förväntas bli något bättre efter helgen.

De sista turisterna åker hem

Molnen hopar sig över Kreta. Foto: John Göransson.

Ovädret satte slut på sommaren på Kreta. Fortfarande befinner sig många charterturister på ön, men säsongen är nu inne på sin sista vecka och vid månadsskiftet kommer det mesta att stänga. Hotell och restauranger har redan dragit ner på personalstyrkan och helgens oväder fick många turistrestauranger att hålla stängt i helgen.

Grekland All Exclusive är på plats i Chania och kan berätta att vinden får det att rista i fönsterluckorna. Havet dånar och vi har tagit in allt från takterrassen och uteplatsen. Det är helt enkelt höst, även om temperaturen kommer över 20 grader på dagarna. Ständerna är i princip tomma och trängseln i gamla stans gränder har minskat påtagligt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: