fbpx
AdventskalenderJul

Lucka 7: Juleklappar lackas in

Julhandeln i Grekland är lika intensiv som i Sverige, även om grekerna har mindre pengar att röra sig med. Hemmet ska pyntas, julklappar och julpapper ska inhandlas, julmat ska lagas, drycker ska skaffas hem…

Alla butiker julskyltar, julmarknader öppnar, dålig julmusik skvalar på gator och torg. Det är trångt och stressigt. Samtidigt är grekerna bättre än svenskarna på att sänka blodtrycket och höja energinivån med pauser i julhetsen. En fika med väninnorna, en långlunch, en tur till en by… Sedan är det bara att ge sig in i kaoset igen.

Barnen tar jultåget till Tomteland i Chania. Foto: John Göransson.

De grekiska medierna brukar rapportera om julhandeln, som är en viktig mätare på grekernas ekonomiska tillstånd. När krisen slog till 2009 kämpande handlarna hårt med låg omsättning och många tvingades i konkurs. Runt 2017 började julhandeln få upp farten igen, 2020 kom pandemin, som tvingade människor att handla online.

I år är alla restriktioner borttagna. Men grekernas ekonomi är hårt tyngd av hög inflation och höga energipriser, så det lär knappast bli några nya rekord. Samtidigt slog turismen rekord i år, så i turisttäta områden har många fått lite extra pengar på kontot.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa