fbpx

57 döda i svåraste tågolyckan någonsin i Grekland

Sent på tisdagskvällen kolliderade ett passagerartåg på väg mellan Aten och Thessaloniki med ett godståg. Hittills har 57 dödsfall rapporterats och 72 har förts till sjukhus, flera av dem med allvarliga skador. Men sökandet efter döda och skadade fortsatte på onsdagsmorgonen i den dödligaste tågolyckan i Greklands historia. Greklands infrastrukturminister Kostas Karamanlis tvingades avgå redan på onsdagseftermiddagen.

Uppdateras kontinuerligt.


Stationsföreståndaren på Larissas station har nu erkänt att han skickade ut passagerartåget på fel spår, rakt mot det mötande godståget. Först när olyckan inträffade insåg han sitt fruktansvärda misstag.

Tre dagars landssorg

På onsdagskvällen hade 15 av de 72 som fördes till sjukhus skrivitsut, medan sex vårdades på intensiven. På skriver den grekiska dagstidningen Kathimerini. Regeringen har utlyst tre dagars landssorg i Grekland, överallt flaggar man på halv stång, liksom på alla EU-kommissionens byggnader, efter beslut av EU-kommissionen ordförande Ursula von der Leyen.

Kondoleanser har strömmat in från ledare över hela världen. I Grekland har bland annat premiärministern, presidenten samt ledarna för oppositionspartierna Syriza och Pasok tagit sig till olyckplatsen. Alla tåg i landet står stilla och parlamentet håller stängt.

Ministern lämnar sin post

Greklands premiärminister anlände till olycksplatsen vid lunchtid. “I dag går våra tankar först och främst till de anhörigas offer. Det är vår plikt att vårda de skadade, att identifiera de döda och jag kan bara lova en sak: vi ska ta reda på vad som orsakade denna tragedi och göra allt som står i vår makt för att inget liknande ska hända igen” sade han i ett uttalande.

Även infrastrukturminister Kostas Karamanlis kom till olyckplatsen där han meddelade att han lämnar sin post med omedelbar verkan. “Jag ser det som min skyldighet att göra det, som ett minimalt tecken på respekt för och minnet av dem som så orättvist har lämnat oss samt dessutom för att ta ansvar för de misstag som begåtts av den grekiska staten och det politiska systemet”, sade han i ett uttalande.

ERT rapporterar från olycksplatsen.

Sträckan Aten-Thessaloniki är den mest trafikerade fjärrtågssträckan i Grekland, eftersom den förbinder landets två största städer och passerar landets fjärde största stad Larissa. Olyckan inträffade vid Tempi, några mil norr om Larissa, runt midnatt grekisk tid, då passagerartåget av hittills okänd anledning frontalkolliderade md ett godståg.

Många ungdomar ombord

Enligt ett uttalande från Greklands president Katerina Sakellaropoulou var de flesta av dödsoffren ungdomar. Aten, Larissa och Thessaloniki är viktiga universitetsstäder och många studenter väljer tåget, eftersom det är det billigaste sättet att resa i Grekland. Presidenten ställde in ett planerat statsbesök till Moldavien och begav sig i stället till olyckplatsen.

SKAI TV rapporterar från olyckplatsen.
Olycksplatsen, drygt 3 mil norr om Larissa.

Enligt vittnesuppgifter till media spårades de tre främsta vagnarna ur och två av dem krossades fullständigt vid kollisionen. En brand bröt också ut. De flesta av de döda befann sig i restaurangvagnen längs fram i tåget. Enligt operatören Hellenic Rail fanns 354 passagerare och tio ombordanställda på passagerartåget, medan två personer fanns på godståget.

Stationschefen greps av polis

Den 59-åriga Stationsföreståndaren i Larissa, den senaste station passagerartåget stannade på innan olyckan, greps på order av åklagare. Han är bland annat misstänkt för dråp genom ovarsamhet, vållande av kroppskada och andra brott. En utredning har inletts ledd av åklagaren Stamatis Daskalopoulos. Brottsrubriceringen är “Brott mot järnvägssäkerhetslagen, med dödlig utgång”, ett brott som kan ge mellan tio års och livstids fängelse. Två andra anställda misstänks ha avgett falska vittnesmål.

De fackliga organisationerna vill i stället ge staten ansvaret. “Huvudproblemet på sträckan Aten-Thessaloniki är att varken signalsystemet eller den automatiska tågkontrollen fungerar Det innebär att landets mest betydelsefulla järnvägssträcka bara styrs av den mänskliga faktorn. Våra tåg opererar likadant som för 30 år sedan”, sade Vassilis Zavogiannis, facklig representant i styrelsen för Hellenic Rail till Kathimerini.

Det är den grekiska staten som ansvarar för landets järnvägsinfrastruktur, genom det helägda bolaget OSE. Trafiken bedrivs av bolaget Hellenic Rail, som ägs av det statliga italienska bolaget Ferrovia Italia.

Enligt Zavogiannis installerades en automatisk tågkontroll när sträckan moderniserades 2018 men den har aldrig fungerat. Zavogiannis sade också att det tog järnvägsbolaget 45 minuter att lokalisera var de kolliderande tågen fanns.

Sjukhus i stabsläge

Sökandet efter döda och skadade fortsatte hela onsdagen. Ambulanser, poliser, brandkår, militär och frivilliga deltog i räddningsarbetet. Sjukhusen i Larissa oh Thessaloniki sattes i stabsläge för att kunna ta hand om de många skadade.

Flera av de döda måste identifieras med DNA-prov, en grupp rättstekniker har skickats till platsen för att hjälpa till med arbetet. Sjukhusen i hela Grekland vädjar om bloddonationer och i Larissas centrum köade invånare för att ge blod i en kampanj organiserad av Grekiska Röda Korset tillsammans med stadens två sjukhus.

“Grekiska Röda Korset, i samarbete med de två sjukhusen i Larissa, organiserar en akut bloddonation på centrala torget i Larissa, från 09:00 till 14:00, för att hjälpa de som skadades i tågolyckan i Tempi.”
Järnvägsstationen i Larissa 2019. Foto: John Göransson.

I stort sett hela sträckan Mellan Larissa och Thessaloniki är dubbelspårig. Trots att sträckan är dubbelspårig på olyckplatsen färdades de mötande tågen på samma spår.

Restaurangvagnen på tåget mellan Aten och Thessaloniki 2019. Foto: John Göransson.

Många tågolyckor i Grekland

Den dittills svåraste tågolyckan inträffade 1 oktober i Korinth, då två tåg med passagerare på väg hem till Aten från en folkomröstning kolliderade i en järnvägskorsning. Vid olyckan dödades 34 personer, medan 150 skadades.

Grekland har en tråkig statistik för järnvägsolyckor, med flest dödsfall i EU, räknat till antalet personkilometer. Men de allra flesta beror på att människor blir överkörda vid obevakade järnvägsövergångar. Under 2018 dog många migranter och flyktingar som gick på spåren.

Sträckan Aten-Thessaloniki är den mest trafikerade fjärrtågsförbindelsen i Grekland. Den har under flera år renoverats och nya snabbtåg har satts in. Målet är att kunna konkurrera med inrikesflyget, genom att få ner restiden mellan städerna under tre timmar. I slutet av 2018 öppnade en ny dubbelspårig förbindelse mellan Livadia och Lianokladi söder om Larissa och sedan 2019 är hela sträckan elektrifierad.

Järnvägen i Grekland togs 2017 över från den grekiska staten av det statliga italienska järnvägsbolaget FSB, som en del av krisuppgörelsen med långivarna i EU. Sedan 2020 heter bolaget Hellenic Train. Förutom fjärrtågstrafiken ansvarar bolaget för pendeltågstrafiken Piraeus-Aten och Aten-Atens flygplats.

Andra artiklar om Greklands järnvägar:

Går det att ta tåget till Grekland?

Det här är en av många artiklar i en serie på temat Grekland och hållbarhet. Du hittar alla artiklar i serien här. Nej. Det går inte att ta tåget hela vägen till Grekland. Det är faktiskt omöjligt, hur mycket tid och pengar du än har till ditt förfogande. De fyra länder som har landgräns mot…

Ta Grekiskt tåg till Stranden eller skidbacken

Går det att ta tåget till en grekisk strand? Eller rentav till en grekisk skidort? Visst går det! Här kommer förslag på fem stränder och fem skidanläggningar dit du når på spår. De här symbolerna är kopplade till artikeln: Det här är fjärde och sista delen i en artikelserie om grekiska tågresor. I den första…

På räls och ridväg i Pelion

Det här är en del i en artikelserie om att åka tåg i Grekland. Här kan du läsa om hur man åker tåg till Grekland och här hur man tar sig runt med tåg i Grekland. En mulen septemberdag kom vi till den lilla järnvägsstationen i Ano Lekhonia, en kvarts taxiresa från hotellet i Volos.…

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: