fbpx

Tio skäl att fira jul i Grekland

Loading...
Loading...

Det lackar mot jul. Eftersom vi har firat jul i Grekland, närmare bestämt på Kreta, sammanlagt åtta gånger de senaste tio åren och snart drar iväg för att göra det nionde gången så tänkte jag bjuda på lite hårda fakta om varför det är bättre att fira jul i Grekland än i Sverige.

Jag håller mig till Chania, där vi har firat jul varje år sedan 2013. Jag jämför med Stockholm, där vi bor när vi inte är i Grekland. Här är hela listan:

  1. På de drygt 2 veckor vi är på Kreta i december får vi 50 timmar mer dagsljus än om vi hade stannat hemma. Varje decemberdag i Chania är solen uppe i sintt 3 timmar och 33 minuter längre än den är i Stockholm.
  2. I Stockholm i december pendlar dygnsmedeltemperaturen i december mellan -2 och +2 grader Celsius. I Chania pendlar den mellan +12 och +17 grader.
  3. Den varmaste decemberdagen vi har upplevt var det +26 grader på dagen och +24 vid midnatt. Det var nyårsafton 2009.
  4. Du får åtminstone 100 timmar mer solsken i Chania än i Stockholm i december.
  5. Vill du ha en vit jul så kan du ta bussen till Omalos, som ligger drygt 1 000 meter över havet. Där är det alltid snö i december.
  6. Vill du bada i havet så brukar vattentemperaturen i havet utanför Chaina ligga på runt 17 grader i december. Vattnet runt Stockholm är antingen iskallt eller istäckt i december
  7. I Chanias hamn är det ofta fullt på uteserveringarna i december. I Stockholm finns det inga uteserveringar i december.
  8. Ett kilo apelsiner kostar just nu (28 november) drygt 7 kronor kilot på varuhuset Synka i Chania. På Hemköp kostar de 25 kronor kilot. Ett kilo selleri kostar 20 kronor kilot på Synka och 50 kronor kilot på Hemköp.
  9. En flaska Bombay Sapphire Gin kostar just nu 207 kronor på varuhuset Synka i Chania. På systembolaget kostar den 299 kronor. En halvliter öl (Eza, ett utmärkt öl) kostar 11 kronor på Synka. En halvliter öl av liknande typ och kvalitet kostar 25 kronor på Systembolaget.
  10. Den 26 december kommer tusentals människor att dra på sig sina tomtedräkter för att delta i Santa Run Chania. Alla intäkter går till välgörenhet. En liknande fest går inte att uppbåda i Stockholm.

hdr
Foto: John Göransson

5 reaktioner till “Tio skäl att fira jul i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: