fbpx

Får man åka till Grekland?

Loading...
Loading...

Det här är en av många artiklar i en serie på temat Grekland och hållbarhet. Du hittar alla artiklar i serien här.

Vi får allt oftare frågan om vi verkligen kan försvara våra Greklandsresor, när flyget bidrar så mycket till växthuseffkten. Och det är sant. Varje flygresa tur och retur till Chania, där vi har vårt hus, orsakar lika stora CO2-utsläpp som om vi hade haft bil. Tyvärr tar det nästan fyra dygn att ta sig till vårt hus med tåg och båt, så det är liksom inte ett alternativ. Ändå är vårt bidrag till växthuseffekten betydligt lägre än genomsnittet i Sverige.

Det har flera orsaker. Framför allt att vi inte har bil, samt att vi bor i en storstad med bra kollektivtrafik och effektiv användning av gemensamma nyttigheter. Samma sak är det på Kreta. Vårt hus ligger mitt i Gamla Stan, så vi kan gå, cykla eller åka buss nästan överallt. Numera klimatkompenserar vi alla våra flygresor.

Däremot har vi en del kvar att göra för att vårt hus i Grekland ska bli mer energieffektivt, men det får vänta tills vi kan tillbringa mer tid där. Det är inte särskilt miljövänligt att investera i exempelvis värmepump och solel i ett hus som står tomt tio månader om året. Vi värmer givetvis vatten med solenergi och försöker täta alla springor i dörrar och fönster. Vi kör vår A/C så lite som möjligt och använder effektiva element med infravärme. Vi eldar i öppna spisen med bioetanol.

Vår etanolbrasa brinner julen 2018.

Det bästa vi kan göra för klimatet är att minska vårt klimatfotavtryck i Grekland, snarare än i Sverige. Svenskarna släpper ut i genomsnitt 4,5 ton växthusgaser per capita, Grekerna 10 ton. Medan vi har minskat våra utsläpp med drygt 20 procent sedan 1990 har grekerna ökat sina med knappt 6 procent. Givetvis står de 30 miljoner turister som årligen besöker landet för en hel del av detta.

En nyligen publicerad forskarrapport visar att de globala turismen står för ungefär åtta procent av utsläppen av växthusgaser. Hittills har kritiken mest handlat om flygresorna. Men forskarna, som har sammanställt en mängd data, konstaterar att flyget bara står för 12 procent av turismens totala utsläpp, resten handlar om landtransporter, hotell, konsumtion och annat. Det är med andra ord viktigare hur man beter sig på resmålet än hur man tar sig dit.

Tyvärr är Grekland inget föredöme. En genomsnittlig grek som åker på semester till Sverige minskar förmodligen sitt klimatfotavtryck, medan vi ökar vårt när vi åker till Grekland. I Sverige kommer en procent av vår elektricitet från fossila bränslen. Resten kommer från förnybara energikällor som vattenkraft och kärnkraft, som inte är förnybart, men som inte heller bidrar till växthuseffekten. I Grekland kommer 73 procent av all elektricitet från fosslia bränslen, som olja, naturgas och brunkol.

Grekland drabbas redan i dag hårt av klimatförädringarna, med extremväder, som den långa torka och värmebölja som fick det att brinna på många platser i Grekland sommaren 2018.

I dag är solenergi billigt, så om grekerna investerade i det i stället för i nya gasledningar så skulle energiomställgningen kunna gå snabbt. Kreta och Rhodos är, tillsammans med Cypern och Malta, de länder i Europa som är bäst lämpade för solenergi. Varje kvadratmeter solpaneler kan generera mer än dubbelt så mycket elektricitet som i södra Sverige.

Förutom att ersätta fossil el med solel finns det en mängd saker som kan göras. Tio exempel:

 1. Byta ut alla ineffektiva luftkonditioneringsanläggningar och mot luft/vatten-värmepumpar för uppvärmning och nedkylning, eller fjärrkyla från havsbotten.
 2. Bygga ut kollektivtrafiken och begränsa privatbilismen, genom exemplvis trängselavgifter
 3. Använda avfall för generering av el och värme
 4. Röta matavfall till biobränsle
 5. Tilläggsisolera och täta hus
 6. Satsa på cykelbanor och andra åtgärder för att få fler att cykla
 7. Öka alkoholkontrollerna och ta i på skarpen mot felparkerarna, för att få fler att lämna bilen hemma
 8. Minska varutransporter genom ökad andel lokal produktion, framför allt av mat och dryck
 9. Gör klimatet till obligatoriskt skolämne
 10. Skapa pantsystem för plastflaskor

Varje sådan åtgärd skulle kunna göras betydligt billigare i Grekland än i Sverige, av två skäl: Det milda kilmatet i Grekland och det faktum att vi redan har kommit så mycket längre i Sverige att varje ny åtgärd blir mer en skärpning av något som redan finns och därmed ganska dyrt. För klimatet är det helt ointressant om utsläppen minskar i Grekland eller i Sverige. Huvudsaken är att de minskar totalt.

oznor
En vanlig måndag i Chania. Det är inte rusningstrafik, ändå är det trångt på alla gator i stan. Foto: John Göransson.

Jag har vänner som inte köper det här resonemanget. De menar att om jorden måste minska klimatpåverkan globalt med tio procent så måste alla göra det. Det duger inte att någon annan minskar med 20 procent och vi med noll. De kan helt enkelt inte räkna.

Grekland släpper ut 40 procent mer koldioxid än vi, så det är mycket bättre för klimatet om de minskar med 20 procent och vi med noll procent. De kommer fortfarande att släppa ut mer än vi, men tillsammans skulle vi uppnå klimatmålet. Kampen mot global uppvärmning är en lagsport, inte en friidrottsgren. Jag gör mitt bästa, bland annat klimatkompenserar jag alla flygresor.

Här krävs samarbete över gränserna, så den största miljörisken i dag utgörs av alla som hatar EU, FN och andra internationella samarbeten. Det är ingen slump att många av dem tillhör den grupp som inte tror på växthuseffekten. Vilket är ungefär som att inte tro på tyngdlagen.

Klimatdebatten har den senaste tiden kommit att bli en slags religionsutövning. I en kyrka finns de som har bestämt sig för att inte tro på klimatförändringarna, trots att det är ganska enkla och väl etablerade fakta det handlar om.

I en annan sitter de som tillhör den Lutheranska falangen, som anser att det är allas vårt syndiga leverne som orsakar katastrofen. Om vi alla blir veganer och slutar flyga så slipper vi syndafloden! En grupp hör den till den gammelkristna kyrka som tror att gud styr vädret och att mänskliga handlingar inte kan ändra det. I USA är de i majoritet. Därtill har vi den majoritet av jordens befolkning som av okunnighet eller ointresse inte bryr sig.

I mitten kläms ”ateisterna” de som tror på rationella lösningar, baserade på fakta, forskning och utveckling. Jag hör till denna från alla håll utskällda och bespottade grupp.

DJI_20180720_103542-PANO
Från vårt tak ser vi många solfångare. Det skulle kunna vara fler och inte bara för varmvatten. Foto: John Göransson.

Riktigt var grekerna står i den här frågan vet jag inte. Däremot vet jag att det inte är likt grekerna att ta på sig skulden för saker. Dessutom har den djupa och långvariga krisen skapat ett slags förnekelsebeteende hos många greker. ”Vi har helt enkelt inte råd att tänka på klimatet, när vi knappt har mat för dagen. Om EU vill att vi ska minska våra utsläpp så får EU betala”, sade en bekant när jag tog upp saken. Jag tycker faktiskt att han har rätt. Så låt oss satsa en del av miljöbudgeten i Grekland i stället för i Sverige! Och faktum är att EU redan skjuter till stora belopp till grekisk energiomställning. Nu gäller det att pengarna hamnar där de ska och inte i de korrumperades djupa fickor.

Kan jag göra något för klimatet när jag turistar i Grekland? I det här inlägget har jag en del tips.

3 reaktioner till “Får man åka till Grekland?

 • 12 december, 2018 kl. 21:14
  Permalink

  Du förbiser helt och hållet det faktum att flyg inom Europa omfattas av krav på utsläppsrätter, vars antal är maximerat varje år. Den koldioxid som greklandsplanet släpper ut kan nån annan (t.ex. ett kolkraftverk) INTE släppa ut. Så åk du!

  Svar
 • 11 december, 2018 kl. 20:09
  Permalink

  Ja,jag flyttar ner till Kreta för gott i april nästa år,kommer att hyra bil i bland,kommer aldrig mer flyga till Sverige,mer

  Svar
  • 13 december, 2018 kl. 11:20
   Permalink

   Jag har flyttat ner permanent och kommer ej att återvända till Svealand . Jag äter inte kött och jag återvinner , jag plastbantar och jag har nu köpt vattenfilter ( så bye bye plastic bottles ) .Jag cyklar pga min hälsa o mitt stillasittande kontorsarbete här nere .Vi får alla dra vårat strå till stacken o göra så gott vi kan. Vi har alla olika möjligheter , icke att förglömma .Många bäckar små , DESSUTOM kan vi här i Grekland påverka att leva klimatsmartare .

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: