fbpx

Grekiska öar: Telendos

Jag fortsätter min resa bakåt i minnet och hamnar nu på Telendos Det är en av de där små öarna där jag bara har tillbringat några timmar, så den är med mest för principens skull. Samtidigt är det en väldigt vacker liten ö, som helt klart är värt ett kost besök om man har vägarna förbi.

Vi hade hyrt en motorcykel och drog runt med den på Kalymnos (som jag berättar om i morgon) ett par dagar. Från badorten Mirties på öns västra sida gick båtar i skytteltrafik över det 1 kilometer breda sundet till Telendos som helt saknar motortrafik. Vi lämnade motorcykeln, åkte över sundet och hamnade i ett litet fiskeläge. Några hus, ett par tavernor och caféer kantade kajen, sedan var det slut.

Vi promenerade söderut och kom efter bara 500 meter fram till en liten vik med en fin strand, som vi hade helt för oss själva. Detta var 1995 och på den tiden var det mindre än hälften så många turister i Grekland som i dag. Det var trots det ganska sällan vi fick vara ensamma på stränder. Det händer fortfarande, men det kräver ansträngning och tur. Det gäller också att hålla tyst om de stränderna, annars kommer de snabbt att fyllas med badgäster.

Nå, efter en stund på stranden och en stunds vila under ett träd i den lilla lummiga skogsdunge som ligger mellan stranden och byn var det dags för lunch. Först tog vi en öl i baren, som hade ”Sex on the beach”, ”Orgasm”, ”Slow fuck against the wall” och andra påhittiga cocktails på drinklistan. Vi bestämde oss för att vi hade fått det bästa ön hade att erbjuda och hoppade på båten tillbaka till Kalymnos.

Booking.com

Ön skapades 535 efter Kristus, när en kraftig jordbävning, som pågick i 14 dagar, förstörde den gamla huvudstaden Kellaris och skiljde Telendos från Kalymnos. Det finns sex ställen som serverar mat på ön, ser jag på Tripadvisor. Jag tror att det fanns två eller tre när vi var där. Jag hittar bara ett hotell. Enligt Greek Travel Pages bor det drygt 50 personer på ön.

En reaktion till “Grekiska öar: Telendos

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: