fbpx

Grekiska öar: Agioi Theodoroi

Detta är utan tvekan den minsta grekiska ö jag har besökt. Det är också den grekiska ö jag har tillbringat kortast tid på. Egentligen är det fånigt att ha med den i serien. Men jag har en del att berätta om ön som inte har med mitt besök att göra.

Agioi Theodoroi ligger strax utanför Kretas kust, bara en kilometer norr om turistorten Agia Marina. Jag berättar om mitt besök, så är det avklarat: Jag hyrde en pedalbåt på stranden och trampade över till ön. Stannade i kanske tio minuter på den lilla stranden, trampade tillbaka och fick skäll av uthyraren. Där fick jag inte gå iland! Jag tog inte så allvarligt på saken.

Senare fick jag veta att ön är reservat för den kretensiska Kri kri-geten, som bara finns i vilt tillstånd på Agioi Theodoroi (som egentligen är två små öar), ön Dia utanför Heraklion och i reservatet runt Samariaravinen. I Chanias stadspark finns en familj i ett hägn. Kri Kri-getterna på småöarna är utflyttade från Kreta, så det är inte deras naturliga miljö. De vill ha berg och klippor att klättra på.

Juldagen 2018. Kri Kri-getter söker skydd undan ösregnet i Chanias stadspark. Foto: John Göransson.

Agioi Theodori är obebodd, men vaktas av några viltvårdare. Jag träffade nyligen en av dem hon visade en nytagen bild på en nyfödd killing som hon höll i famnen. Den var bedårande.

Det är förbjudet att beträda ön, åtminstone 364 dagar om året. En dag, 2 januari, firas öns skyddshelgon och om man har tur så kan man bli inbjuden till helgonfesten i öns enda kyrka. En dag, kanske.

På dagarna under turistsäsong ligger det alltid turistbåtar runt ön, eftersom snorklingen är fantastisk utanför öns klippor. Jag har aldrig provat, men jag känner flera som har gjort det och de hävdar att det är värt en utflykt. En dag, kanske.

One thought on “Grekiska öar: Agioi Theodoroi

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: