fbpx

Ζώον – Djur i Grekland

Det här är sjätte delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Ζ. Ζώον (Zóon) betyder djur. Så om du inte visste vad de märkligt stavade orden zoo och zoologi kommer ifrån så vet du det nu.

Grekland har ett rikt djurliv. Om man beger sig till de norra och nordvästra delarna av Grekland går det att hamna i riktig vildmark, även om det alltid är ganska nära till civilisationen. Här kan man stöta på björn, lodjur och varg. Från att ha varit nästan helt borta räknar man nu med att det finns omkring 450 björnar i centrala och västra Makedonien. I Grekland finns också vildsvin, vildgetter, vildkatter och andra sällsynta däggdjur på land samt delfiner, valar och sälar i havet.

Björnvarning utanför Kastoria i Makedonien. Foto: John Göransson.

De vilda

Det finns både fågelsjöar och fågelöar i Grekland, som är hem för många olika fågelarter, en del av dem på tillfälligt besök vår och höst. Omkring 450 olika fågelarter har observerats i Grekland. Här finns en lista över ornitologernas favoritplatser.

Havet är förstås fullt av fiskar, skaldjur och andra arter. Jag är förstås mer intresserad att äta havets skatter, så jag gläds åt bläckfisk, sardiner, makrill, musslor och annat gott.

De tama

Det var de vilda djuren. Dags för de tama. Grekland är fortfarande ett jordbrukssamhälle och djuruppfödning är en storindustri. Jag har roat mig att titta in i den grekiska statistiken och hittat lite siffror som jag har jämfört med Sverige. Jag hoppas att de roar dig också!

Notera att siffrorna bara avser jordbruket. Sällskapsdjur eller hästar avsedda för hästsport räknas inte

Djuruppfödning i Sverige och Grekland 2008-2009 (antal och skillnad)

DjurGreklandSverigeSkillnad
Kor648 0671 559 725-911658
Får9 156 821508 921+8647900
Getter4 213 230+4213230
Renar250 000– 250000
Grisar947 2221 676 327-729105
Hästar30 133+30133
Höns och kycklingar36 767 56513 733 70523033860
Bikupor944 01445 000+899014

Det finns alltså mer än dubbelt så många kor i Sverige, men grekerna har 18 gånger fler får än svenskarna. Antalet getter i Sverige är så få att de inte ens dyker upp i Jordbruksverkets statistik. Å andra sidan har vi runt 250 000 renar i Sverige. Några hästar finns inte längre i det svenska jordbruket.

I en by i Zoumerka i nordöstra Grekland stod denna renliknande individ. Foto: John Göransson.

Sverige har också betydligt fler grisar än Grekland, medan grekerna har nära tre gånger fler hönor och kycklingar. Slutligen biodlingen, det finns 20 gånger fler bisamhällen i Grekland. Alla dessa siffror ska förstås tas med en nya salt. Det är officiella siffror, verkligheten kan se helt annorlunda ut.

Källor: ELSAT, SCB, Sveriges Biodlares Riksförbund, Samiskt Informationscentrum.

Får och getter i Tzoumerka i ortöstra Grekland. Foto: John Göransson.

Ett viktigt påpekande till alla som semestrar i den grekiska övärlden och på Kreta: Nästan alla kor, i synnerhet biffkor, finns på fastlandet. Mitt råd, för såväl smaklökarna och plånboken som för miljön: Ät biff i Sverige, ät lamm, get och höns i Grekland. Risken är annars att du äter trist kött som har rest väldigt långt till din tallrik.

Hundar och katter

Så till den stora diskussionsfrågan bland greklandsresenärer: Greklands hundar och katter. Jag har skrivit ganska utförligt om detta i ett annat inlägg, så jag nöjer med att konstatera att det numera finns många hundar och katter i Grekland som bor med människor, får mat och kärlek av människor och är ”ägda” av människor. Alla jag känner som har hundar och/eller katter har tagit sig an hemlösa djur. De har tagit dem till veterinären, kastrerat/steriliserat dem, avmaskat dem… Jag känner ingen som har en hund eller katt som de har köpt av en uppfödare eller som kommer från en annan kull tamdjur.

Street smart Street cats vid den romerska agoran i Thessaloniki. De har halsband, vilket betyder att någon tar hand om dem. Foto: John Göransson.

Det finns ännu fler som inte bor hos människor. De har inga ägare och vårdare, de klarar sig på jakt, vänliga människor och tiggeri. För de flesta greker är detta lika självklart som att vi har rådjur, rävar, igelkottar och andra djur i villaträdgårdarna. Det är ingen som kommer på tanken att göra en igelkott till sällskapsdjur, däremot är det många som sätter ut mat till dem. Rådjuren betraktas som skadedjur av många villaägare, på samma sätt som många greker betraktar de herrelösa hundarna och katterna som skadedjur. Här kan du läsa berättelsen om en av dessa hundar.

Denna före detta vildhund på Kreta har numera egen vinetikett. Foto: John Göransson.

Herrelösa katter finns överallt, jag tror inte att jag har varit någonstans i Grekland där jag inte har sett vilda katter. På några öar var det betydligt fler katter än människor. Samma är det med hundar, även om de inte är fullt lika många. I början tyckte jag det var obehagligt att träffa på stora vilda hundar mitt i Greklands städer, men man vänjer sig. Numera är jag vän med flera av Chanias hemlösa hundar och tidigare hade jag många katter i bekantskapskretsen, som nu tyvärr är döda allihop. 

Farliga djur

Finns det farliga djur i Grekland? Jag saxar lite ur artikeln om risker i Grekland: 

Den grekiska faunan är ovanligt harmlös. Visst finns det några giftormar, men de allra flesta arterna är helt ofarliga och de få som är giftiga har inte dödligt gift. I norra Grekland finns det björnar, men så länge du inte lyckas reta upp en mamma med ungar så kan du känna dig lugn. (Jag har aldrig hört talas om att det har hänt.) År 2017 blev en brittisk kvinna dödad av vad som antas vara en flock vargar i nordöstra Grekland.

Myggen kan ge infekterade bett, men de bär sällan på malaria eller andra farliga sjukdomar. Skriverierna om nilfeber ska du ta med en nypa salt. Risken att drabbas är extremt liten och om du ändå skulle göra det så är risken att dö ännu mindre.

I havet finns muränor, de är elaka och har vassa tänder. Men de ger sig ytterst sällan på människor. Harpunfiskare brukar ha sitt byte i en påse som de bogserar på en lina, för att inte muränor på jakt efter bytesdjur ska råka bita dem. Längs Kretas stränder finns små fiskar, Murmori, som gärna biter människor som har eksem eller småsår på benen. Jag har råkat ut för dem flera gånger. De är helt ofarliga, men man blir rätt skraj när man plötsligt känner smärtan.

Jag tänkte avsluta med en liten språklektion om ordet Ζώον och bokstaven Zita. I Sverige har vi inget ljud för Z, vi uttalar bokstaven som vi uttalar S. I Grekland och många andra länder uttalas Z genom att man säger S och I samtidigt, så att hela skallen vibrerar. Prova!

Ordet Ζώον är också mycket märkligt för oss svenskar. Först ett Z, som vi uttalar som S. Sedan en dubbelvokal, där båda vokalerna ska uttalas på samma sätt. Zo-o. Det närmaste jag kan komma är ordet oordning. Inte så konstigt att vi uttalar ordet Zoologi som Sologi. 

One thought on “Ζώον – Djur i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: