fbpx

Ηλιοβασίλεμα – Solnedgång i Grekland

Det här är sjunde delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Η. Ηλιοβασίλεμα (Iliovasilema) är grekiska för solnedgång. Jag tror att nästan alla som har varit i Grekland har bilder av en och annan solnedgång. Den här artikeln blir också en liten lektion i konsten att få till de där bilderna.


En solnedgång jag är nöjd med, tack vare himlen, människorna och stenarna. Foto: John Göransson

Τον ηλιο, (Solen) är på väg att sjunka ner i havet. Turisterna på den grekiska ön samlas vid kajen med kamerorna (mest mobiler) i högsta hugg. Nu ska vi få en bild av den vackra solnedgången. När ljuset skiftar i alla spektrats varma färger, människor och byggnader blir svarta silhuetter mot himlen, de långa skuggorna löses upp. Och sedan, när den sista strimman av solskivan försvinner under horisonten, blir allt först guld, sedan rosa, för att övergå i mörker. Gatljusen tänds, på mindre än en halvtimme har vi gått från fullt solljus till att vara helt beroende av elektricitet.

13 miljoner solnedgångar från Santorini

Om jag googlar på “sunset Santorini” får jag över 13 miljoner träffar. Jag ska inte tjata om vilka konsekvenser det har fått. Jag bara konstaterar att grekiska solnedgångar har en kolossal dragningskraft på turister. Och att vi vill fotografera dem. Det gäller även mig. Om jag söker på “Sunset Greece” i mitt eget bildarkiv så hittar jag 200 bilder.

Ett klassiskt motiv, men en ovanlig vinkel. Notera färgskiftningen från vänster till höger. Foto: John Göransson.

Så får du till din solnedgång

Tyvärr blir bilder på solnedgångar ofta ganska dåliga. Om man tricksar lite kan man få till dem, men det blir ändå lätt lite Hötorgskonst över det hela. Eller sådana där posters som mina tjejkompisar brukade ha på väggen när jag var tonåring.

När solen har gått ner blir himlen och havet till guld. Foto: John Göransson.

Checklista

  • En bild med bara hav, himmel och sol blir aldrig intressant. Det måste finnas något annat också. Människor, byggnader, berg… Detta måste du tänka på när du tar bilden, sedan är det för sent. Ta hellre med för mycket än för lite, det går att skära bort men inte lägga till i redigeringen.
  • Horisonten ska vara rak. Allt annat kan vara snett i bilden, men inte horisonten. Det här kan du fixa i redigeringen, men det kan gå ut över kompositionen, eftersom du måste ta bort en del av bilden för att kunna räta upp den.
  • Artistiska övningar med lutande kameror kan vara kul, men inte på solnedgångar
  • Horisonten ska du gärna placera så att du har två tredjedelar himmel ovanför, eller tvärtom. Det är en enkel regel som används av alla fotografer (kallas ”the rule of two thirds”) men som man inte ska vara rädd att bryta mot om det gör bilden bättre
  • Fundera på vad du vill säga med bilden, men än att solen går ner i havet.
  • Tänk på färger, kontrast, ljus och skuggor. Det går att fixa mycket av detta i efterhand, men inte allt.
  • Slutligen: bilderna kan bli ännu vackrare om solen inte går ner i havet. Och de bästa bilderna får man ofta när solen precis har sjunkit under horisonten.
  • En bild är inte färdig bara för att du har tagit den. Det är den först när du har redigerat den. Den kan behöva rätas upp och beskäras. Ljus, skuggor, färger, svärta och annat kan behöva fixas. Med dagens mobiltelefoner kan du göra mycket av det här direkt i telefonen och det behöver inte ta mer än ett par minuter. Lägg hellre upp en redigerad bild än tio oredigerade.

Några solnedgångar

Solnedgång genom ett tågfönster i norra Grekland. Vegetationen är som grön päls. Den här bilden berättar att det finns mycket mer att uppleva i Grekland än stränder. Foto: John Göransson.
Utsikt över Chania från taket på Hanim Lounge & Studios. Den här bilden berättar hur det ser ut på Chanias tak. Foto: John Göransson.
Solnedgång på Antikythera. Den här bilden är magisk. Den berättar om en Grekisk ö som inte turisterna har hittat ännu. Foto: John Göransson.
Solnedgång vid Aptera Beach på Kreta. Den här bilden berättar om stillheten när nästan alla turister har lämnat stranden. Det ligger ett lyxhotell precis bakom ryggen på mig. Foto: John Göransson.
Skymningsljus bakom moskén i Chania. Jag älskar ljuset. Samtidigt berättar bilden om ottomanerna som byggde moskén. egyptierna som byggde fyren och venetianarna som byggde vågbrytaren och hamnen. Foto: John Göransson
Solnedgång vid ett strandcafé på Kreta. En berättelse om kretensiska snubbar som tar ett kvällsdopp och sedan en öl, precis som vi gjorde, så nära men ändå så fjärran från massturismen. Foto: John Göransson.

One thought on “Ηλιοβασίλεμα – Solnedgång i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: