fbpx

Νονά, Νονός – Gudföräldrar i Grekland

Loading...
Loading...

Det här är trettonde delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Ν. Νονά και Νονός, Nona kä Nonos, betyder Gudmor och Gudfar. Det användbara ordet för och får du på köpet. Att vara gudföräldrar är en viktig uppgift i Grekland.


Eftersom familjerna är de enda verkligt fungerande samhällsbildningarna i landet är gudföräldraskapet ett sätt att länka samman familjer i större enheter. Jag ska försöka förklara hur dessa familjesamhällen ser ut och fungerar. Här kan du läsa om när vår son fick fyra grekiska gudföräldrar.

Familjens olika skikt

Den grekiska familjen är som en lök. I mitten finns, precis som i Sverige, kärnfamiljen med mamma, pappa och barn. Men föräldrar och syskon finns i samma skikt, de är lika viktiga. Ofta, framför allt på landsbygden, bor man tillsammans med den ena makens föräldrar. Eftersom det är brudens ansvar att ordna bostad åt sin dotters familj när hon gifter sig blir det ofta med hennes föräldrar den nya kärnfamiljen flyttar in. Då kan brudens mor hjälpa sin dotter med hem och barn, medan brudgummens mamma kommer med kritiska synpunkter från läktaren.

Gudmor, Nona, avlägger sina löften inför Gud. Bakom väntar mamman och barnet. Foto: John Göransson.

Syskonen är nästan lika viktiga som föräldrarna, i synnerhet när föräldrarna börjar bli skröpliga och behöver hjälp. I nästa skikt finns alla kusiner morbröder och andra mer perifera. Det är dem som vi kallar släkten, här är det fortfarande familjen. En sådan här familj kan, med mostrar, fastrar, kusiner, kusinbarn etcetera, bestå av över 100 personer, när “svarta får” räknats bort. Man kan nämligen bli förskjuten från familjen, men då måste man ha ställt till det ordentligt.

De flesta jag känner i Grekland, och några greker jag känner i Sverige, arbetar tillsammans med partners, syskon eller föräldrar. Restauranger och barer med namn som ”Three Brothers” är minst sagt vanliga. En god vän som äger en bar i Ioannina har nästan alltid hjälp av sin mor. Hon har inget annat för sig och hon älskar att se sin son sola sig gästernas beröm över hans konster som bartender.

Hur vanligt är det i Sverige? Allt vanligare, tack vare den växande andelen nysvenskar. Det är inte bara greker som har den här inställningen till familjen, snarare är det vi svenskar som är ovanliga. Kärnfamiljen är en modern uppfinning, designad för att ”mannen i huset” ska kunna flytta med sig familjen dit jobben finns.

Det behövs något som binder samman stora grekiska familjerna med andra familjer. Det är där Nona och Nonos kommer in i bilden. De är som diplomater, som kan skapa större och mäktigare enheter av flera familjer. Det behövs helt enkelt gudföräldrar.

Den enkla regeln är: ju rikare och mäktigare du eller din familj är, desto fler gudbarn (vasistiria) har du. Föräldrarna vill att gudföräldrarna ska hjälpa dem och deras barn att klättra på den sociala skalan och att få en rik och mäktig gudförälder är en väg dit.

Dina barns gudföräldrar få också en speciell relation till dig. Han är en koumparou, hon är en koumpara, tillsammans är de koumpares. Det blir ett slags plastsyskon, skulle man kunna säga. En nära vänskap kröns av att du blir gudförälder åt din kompis barn. Så är det här också, men i Grekland är det mycket viktigare, och så får man hela deras familjer på köpet.

Enkel illustration av den grekiska familjen. Tänk tio i den innersta cirkeln, minst femtio i nästa… Foto: John Göransson.

I en del grekiska samhällen kan man ha flera gudföräldrar. Vår son fick tre gudfäder och en gudmor, en av gudfäderna är tyvärr död. Men vi har tre koumpares kvar, det känns bra! Bara en av dem har egna barn, så familjen utvidgades ganska lite. Tyvärr träffar vi våra koumpares väldigt sällan nuförtiden.

Vår son och hans djupt saknade gudfar Nikos på Gudmors taverna 1997. Foto: John Göransson.

På Nisyros, där vår son döptes, var alla hans gudföräldrar “outcasts” och ingick inte i någon av de familjer som dominerade ön. Dessa outcasts hade oftast två val: Att gifta sig med någon från ön och därmed komma in i en av de tre familjerna. Eller att flytta därifrån. Eller så gjorde man som familjen Mammis. Höll ihop, jobbade stenhårt och skapade en egen plattform. Det tog en generation, men nu har de blivit en egen familj. Jag tror att många numera vill ha syskonen Mammis som koumpares. Det är detta vi i Sverige numera kallar klaner.

En reaktion till “Νονά, Νονός – Gudföräldrar i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: