fbpx

Nyheter från Grekland vecka 6.

Loading...

Vi ska försöka lägga lite tid på fredagarna åt att sammanfatta veckans viktigaste nyheter från Grekland. Det blir inga djuplodande analyser och inget väder eller sport, såvida det inte har hänt något riktigt stort på de fronterna. Om vi redan har skrivit om saken länkar vi till artiklarna.

Veckans huvudnyhet

Oron kring flyktinglägret Moria på Lesbos är veckans största nyhet och kommer säkerligen att fortsätta vara det ett bra tag. Regionguvernören för öarna har begärt att regeringen ska utlysa undantagstillstånd på Lesbos, men regeringen har hittills vägrat. Däremot har ett stort antal kravallutrustade poliser skickats till ön.

Andra nyheter

En känd TV- och radiojournalist fick sitt hem vandaliserat av Anarkistorganisationen Rouvikonas på torsdagskvällen. Regeringen har fördömt attacken och kallar den ett angrepp på demokratin och kallar Rouvonikas ”fascister”.

Grekland har börjat dela ut en bonus på 2 000 euro till alla nyfödda, under förutsättning att föräldrarna har en sammanlagd inkomst på högst 40 000 euro. Beslutet fattades av parlamentet i förra veckan och gäller retroaktivt från årsskiftet. Det är en åtgärd för att möta den befolkningsminskning som landet står inför.

Turkiets borrningar efter olja och gas utanför Kretas kust fortsätter att provocera grekerna och relationerna mellan de båda länderna är nu sämre än på många år.

Det har varit riktigt vinterväder med snö, kyla och blåst i stora delar av Grekland, som har lett till trafikkaos, inställda färjor, stängda skolor och andra problem.

Thessaloniki har drabbats av ett svårt utbrott av influensa (inte coronavirus utan ”vanlig säsongsinfluensa”). Skolor i tre stadsdelar stängdes, sedan en stor del av eleverna hade insjuknat.

Ekonomi

Sju av tio lever i eller är nära att hamna i fattigdom, enligt en rapport från OECD. Det är långt värre än genomsnittet i OECD.

Arbetslösheten i Grekland uppgick till 16,5 procent i november. Det är en liten minskning från föregående månad, då den låg på 16,6 procent. Året innan låg den på 17,4 procent. Trots minskningen har Grekland förtfarande högst arbetslöshet i eurozonen.

Miljö

Karditsia har fått Thessaliens första laddstation för elbilar. Grekland ligger långt efter övriga EU på det här området.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: