fbpx

Vad händer vid den grekiska gränsen?

Loading...
Loading...

Från och med måndag 2 mars publicerar vi en kort daglig text med nyheter om situationen vid Greklands gräns mot Turkiet. Dagens artikel finns här.

I fredags meddelade Turkiets regering att landet inte längre tänkte hindra flyktingar från att ta sig över gränsen till Europa. Sedan dess har tiotusentals människor samlats vid gränsen mot Grekland, utan att bli insläppta. Vad är det som händer? Eftersom Grekland drabbas hårt av den här situationen ska Grekland All Exclusive försöka ge en bakgrund.


Om vi ska försöka oss på en metafor så pågår en tennismatch mellan Turkiet och EU. I denna match använder Turkiet de drygt 3 miljoner flyktingar som finns i landet som bollar och Grekland är nätet som skiljer spelarna åt. De är offer i en storpolitisk batalj som handlar om Turkiets inflytande i Medelhavsområdet och om EU:s försök att få Turkiet att hålla sig till gällande avtal och internationell rätt. Turkiets agerande kallas i medierna rätt och slätt för utpressning.

Flyktingkrisen 2015

Vi minns alla 2015. En dryg miljon människor, först från det krigsdrabbade Syrien, sedan från andra länder, tog sig över gränsen till EU, de flesta via Turkiet. En del var flyktingar, de flesta var migranter som saknade flyktingstatus.

De flesta passerade bara Grekland på väg till mer lockande destinationer som Tyskland och Sverige. Efter ett tag beslutade EU-länderna att situationen var ohållbar, flyktingströmmen måste upphöra. Då hade redan flera EU-länder hunnit få nationalistiska högerregeringar som stängde gränserna och hotade EU-samarbetet. De flyktingfientliga partierna växte även i andra länder, inte minst i Sverige.

”Lösning” i tre delar

”Lösningen” kom att bestå av tre delar:

  • I mars 2016 skrev EU ett avtal med Turkiet som innebär att Turkiet inte ska släppa flyktingar över gränsen till EU. De som ändå tog sig in skulle skickas tillbaka efter asylprövning. För varje person som skickades tillbaka skulle EU ta emot en person som hade flyktingstatus. Turkiet skulle få 6 miljarder Euro i ersättning för detta.
  • Principen om första asylland skulle gälla. Det innebär att de som tar sig in i Grekland måste söka asyl i Grekland. Detta för att gjuta olja på den våg av flyktingfientlighet som drog över Europa och få migranterna att förstå att de inte skulle komma längre än till Grekland.
  • Greklands nya regering från 2019 skärpte utlänningslagen och deklarerade att landet tänkte göra tydligt att det inte är någon bra idé at ta sig in i landet illegalt. Många hävdar att de vidriga förhållandena i flyktinglägret Moria på Lesbos är en del i den strategin.

Lyckat till en början

Till att börja med såg detta ut att lyckas. Flyktingströmmen upphörde, de som hade hunnit ta sig in i Grekland fick stanna vid gränsen, framför allt på Lesbos, Chios och Samos, i väntan på asylbesked. Då var det ”bara” några tusen kvar, resten hade hunnit lämna Grekland innan gränserna till EU stängde. Sverige tog 2015 emot 160 000 asylsökande, 2016 var det 29 000.

Från 2019 började det krackelera. Relationerna mellan EU och Turkiet försämrades, främst på grund av att Turkiet bröt mot flera avtal och mot internationell rätt, när landet skickade trupper till grannländerna samt borrade efter gas och olja i havet nära Cyperns och Greklands gränser. EU svarade med att hålla inne betalningarna till Turkiet, Turkiet svarade tillbaka med att blunda för flyktingsmugglarnas verksamhet. Det skulle också visa sig att de som kom. ofta i gummibåtar till Lesbos, trodde att se skulle kunna ta sig vidare från Grekland. De hade blivit lurade av flyktingsmugglarna.

Situationen akut på öarna

Situationen blev snabbt akut på öarna. Grekland kunde inte låta de nyanlända lämna öarna, då skulle det bli svårt att använda avtalet med Turkiet för att skicka tillbaka dem. EU-länderna tänkte inte ta emot några, det skulle kunna skapa politiskt kaos på hemmaplan och dessutom skulle det innebära att avtalet med Turkiet inte längre gällde.

I förra veckan kulminerade situationen. Invånarna på Lesbos och Chios, samt aktivister på vänster- och högerflankerna, drabbade samman med kravallpolis som skulle säkra byggandet av nya, slutna, förläggningar för de tiotusentals migranter som satt fast på öarna. Över 60 personer skadades, de flesta poliser.

Det skulle bli värre. Först anföll Syriskt och ryskt flyg Idlib, ett av de sista rebellfästena i landet. I anfallet dödades 33 turkiska soldater, som befann sig i landet för att slåss med rebellerna mot den syriska regeringen.

Erdoğan öppnade gränserna

På fredagen tillkännagav Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, att landet inte tänkte hindra de flyktingar som kom från Idlib från att ta sig igenom landet och in i EU. Bilder spreds över världen av människor som vandrade västerut genom Turkiet. Enligt Turkiet kan en miljon människor komma att fly till Turkiet. Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu skrev i ett tweet på söndagen att ytterligare minst 76 000 personer är på väg mot den grekiska gränsen.

Idlib i Syrien är ett av de syriska rebellernas sista fästen och Turkiet har bistått rebellerna militärt. Deras begäran om hjälp från EU har inte hörsammats och det var motivet bakom fredagens beslut att öppna gränsen mot Grekland.

Erdoğans beslut kom bara några timmar efter att EU-ländernas regeringar hade beslutat att lägga till ytterligare två personer på sin sanktionslista mot Turkiet för landets olagliga borrningsverksamhet utanför EU-landet Cypern. Sanktionerna består av inreseförbud i EU och frysning av deras tillgångar. EU antog de första sanktionerna mot Turkiets gas- och oljeborrningar i november i fjol.

Det skulle också snart visa sig att de flyktingar som kom till Greklands gräns inte hade någon direkt koppling till händelserna i Idlib. På lördagen samlade Turkiet ihop tiotusentals migranter, lastade dem på bussar körde dem förbi sina gränsposteringar och släppte av dem vid gränsen till Grekland. De fanns redan i Turkiet och hade inte nyligen flytt från Idlib. De allra flesta var inte syrier. Strax efteråt kom ny besked från Turkiets regering. De ville ha de pengar från uppgörelsen som EU hade fryst.

När migranterna försökte ta sig över gränsen till Grekland besköts de med tårgas. På natten mot söndagen försökte närmare 10 000 människor ta sig in i Grekland, men stoppades av polis och militär. Omkring 200 tog sig med båtar till Lesbos. Erdoğan hävdade att 18 000 migranter hade tagit sig över gränsen, i själva verket blev de alla flesta kvar på den turkiska sidan om gränsstaketet.

Fängelsestraff för migranter

Grekland har nu skärpt sin policy ytterligare, genom att åtala och döma dem som tar sig in i landet illegalt. Tidigare har man bara åtalat flyktingsmugglare, men redan på lördagen dömdes 17 av de 66 som under natten tagit sig in i Grekland till 3,5 års fängelse vardera. Samtliga dömda var Afghaner. Greklands regering har meddelat att alla som tar sig in i landet kommer att åtalas.

Uppdatering: EU:s gränspolisorganisation Frontex har nu satts i högsta beredskap, för att kunna bistå Grekland. Frontex har en styrka på minst 1 500 gränsvakter redo att med kort varsel bege sig till Grekland.

Vad händer nu?

Situationen är utomordentligt allvarlig, i synnerhet i Grekland. Det är EU och Turkiet som måste komma överens, annars kommer en av två saker att inträffa. Antingen tvingas Grekland släppa in migranterna. Då har Erdoğans strategi lyckats. Det finns minst tre miljoner flyktingar i Turkiet, så i teorin skulle han kunna bussa 17 000 till gränsen varje dag i ett halvår, eller tills EU ger vika. Erdoğan vill ha de pengar EU har hållit inne. Dessutom vill han slippa inblandning från EU kring oljeprospektering, gränskonflikter och annat.

Grekland var redan innan Erdoğan öppnade gränsen på väg att slitas sönder av konflikter kring de migranter och flyktingar som redan finns i landet. Lägg vi därtill Coronaviruset, som tvingade fram beslutet att ställa in helgens karnevaler och hotar turismen, så ser vi ett land som på bara en vecka har gått från hopp till förtvivlan. Vi kan bara hoppas att EU och Turkiet snabbt kan hitta en lösning.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: