fbpx

Senaste nytt från gränsen Grekland-Turkiet

Loading...

På Lesbos hindrar öbor gummibåtarna från Turkiet att ta sig i land. Den grekiska regeringen har samtidigt beslutat att frysa alla asylansökningar i en månad för alla som tar sig in i landet illegalt och skicka tillbaka så många som möjligt. Ett barn drunknade på måndagen när den gummibåt det färdades med på väg till Grekland kapsejsade.

Följ den senaste händelseutvecklingen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. Här finns vår bakgrund till konflikten.


Konflikten mellan EU och Turkiet är nu inne på sitt fjärde dygn och den tycks ännu inte ha nått sin kulmen.

Ordkrig på Twitter

Just nu pågår ett ordkrig mellan Turkiet Grekland och EU. Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu twittrade på söndagen att ”klockan 09.55 (7:55 svensk tid), är antalet migranter som har lämnat vårt land via Erdine 76 tusen 358.”

Greklands utrikesdepartement svarade i ett uttalande att Turkiet ägnar sig åt desinformation. Det skrev att 10 000 migranter hade hindrats från att ta sig in i Grekland och att de 73 som lyckats ta sig in från tidigt på lördagen till tidigt på söndagen hade arresterats. Ingen av dem kommer från den Syriska staden Idlib. I en senare tweet skrev ministeriet att ”Ingen kan korsa Greklands gräns. Alla som försöker, stoppas effektivt. De siffror som rapporteras från turkiska myndigheter är falska och missvisande.”

Film från den grekiska kustbevakningen.

En överfull gummibåt som eskorterades till gränsen av en turkisk patrullbåt, ska avsiktligt ha vänts uppochner nära den grekiska gränsen, för att utlösa en räddningsoperation. Den grekiska kustbevakningen uppger att de räddade 46 människor, men att ett barn drunknade. Barnet blev det första kända dödsoffret i detta tragiska skeende.

På Lesbos har människor gett sig ut för att stoppa gummibåtar från att ta sig i land och hamnat i bråk med pesonal från FN:s flyktingorgan UHNCR. Bussar med migranter på väg till det beryktade fyktinglägret Moria har också stoppats. Läget riskerar nu att ytterligare vidga klyftan mellan öborna och de grekiska myndigheterna.

EU:s utrikesråd håller krismöte

Greklands krav på ett krismöte med EU:S utrikes- och säkerhetsråd beviljades på söndagen och mötet kommer att äga rum på söndag. På mötet ska man både diskutera läget i konflikten i syriska Idlib och läget vid den turkisk-grekiska gränsen.

Grekland har nu skärpt sin policy ytterligare, genom att åtala och döma dem som tar sig in i landet illegalt. Tidigare har man bara åtalat flyktingsmugglare, men redan på lördagen dömdes 17 av de 66 som under natten tagit sig in i Grekland till 3,5 års fängelse vardera. Samtliga dömda var Afghaner. Greklands regering har meddelat att alla som tar sig in i landet kommer att åtalas.

Frontex redo bistå Grekland

EU:s gränspolisorganisation Frontex har satts i högsta beredskap, för att kunna bistå Grekland. Frontex har en styrka på minst 1 500 gränsvakter redo att med kort varsel bege sig till Grekland. Så här skrev de i en tweet på lördagen:

Frontex har nära kontakter med grekiska myndigheter om vilket ytterligare stöd vi kan bistå med. Vi omfördelar utrustning och ytterligare gränspoliser till Grekland och vi följer noga läget.”

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: