fbpx

Det första dödsoffret blev ett barn

Loading...
Loading...

Detta är en den dagliga uppdateringen av läget vid gränsen mellan EU och Turkiet. Det finns också en bakgrundsartikel samt en artikel med frågor och svar. Som vanligt försöker vi att bara använda säkra uppgifter.


Drunknade i havet

Det första dödsoffret i ”flyktingkriget” mellan EU och Turkiet blev ett barn. Det drunknade i havet på måndagen, när den gummibåt det färdades i välte, i åsyn av en grekisk och en turkisk patrullbåt. Samtidigt sluter EU upp bakom Grekland i ord och handling.

Turkiet hävdar att båten, med över 40 migranter ombord vältes av en en patrullbåt från den grekiska kustbevakningen. Den grekiska kustbevakningen hävdar att de ombord på gummibåten, som uppenbart eskorterades till gränsen av en turkisk patrullbåt, själva välte båten, för att utlösa en räddningsaktion och på så sätt ta sig in i Grekland. Båda sidorna har släppt videofilmer som ”bevis” men på ingen av dem finns några bilder från när båten välte.

Vad vi däremot ser är att den grekiska kustbevakningen och en annan båt försöker hindra gummibåten från att ta sig över gränsen till Grekland.

Här är en video från den turkiska sidan:

Här är den grekiska patrullbåtens film:

Notera att det inte är samma gummibåt på de olika filmerna. Notera också att den större gummibåten i den turkiska filmen inte verkar höra till kustbevakningen. Förmodligen är det ”beslutsamma grekiska medborgare” som tar lagen i egna händer.

Det andra dödsoffret?

Under måndagen cirkulerade också en film som påstods visa en syrisk flykting som hade skjutits ihjäl vid en grekisk gränspostering. Mannen namngavs och uppgavs vara från Aleppo. Greklands regering förnekade bestämt detta och kallade rapporteringen ”false news”. Tyvärr rapporterade flera svenska medier okritiskt om saken utan att ifrågasätta uppgifterna. De uppdaterades senare med den grekiska dementin. Sanningen lär vi aldrig få veta.

EU får kritik från FN

FNs flyktingkommissarie Filippo Grandi uppmanade på tisdagen EU att ställa upp med mer resurser och ge stöd åt Grekland, som står inför en ny våg av migranter och flyktingar från Syrien och andra delar av Mellanöstern.

”Grekland är medlem i EU så landet ska i första hand få stöd av EU:s resurser. Det är uppenbart att Grekland behöver mer av det”, sade han på ett möte i Geneve, enligt Reuters. Han uppmanade också länderna att sluta ”käbbla” (bickering) och i stället titta på flyktingkrisens orsaker

Krigets första offer är sanningen

Krigets första offer är sanningen”, sade den amerikanske senatorn Hiram Johnson redan 1917. Det ser vi nu. Därför är det utomordentligt viktigt att noga värdera alla uppgifter och utgå från att allt är osant utom det som bevisligen är sant. Turkiska myndigheter och medier är kända för att vara partiska och inte alltid hålla sig till sanningen. Det gäller tyvärr även grekiska myndigheter och medier. Svenska medier är ofta mindre noga med källkritiken när de rapporterar från platser som ligger långt hemifrån. ”Det första dödsoffret” vill man rapportera om och då får man finna sig i att historien kan vara fabricerad. Om just historien med den ihjälskutne syriern är det vet vi inte. Men den borde inte ha publicerats innan det fanns en kommentar från de grekiska myndigheterna. Den här artikeln från den prisbelönta oberoende amerikanska tidskriften Foregin Policy. ger en välskriven och balanserad ögonvittnesskildring från den turkiska sidan av gränsen. Läs den!

Vad händer i Turkiet?

President Recep Tayyip Erdogan anklagar förstås Grekland för inhuman behandling av de migranter som försöker ta sig över gränsen, och hävdar att grekiska säkerhetsstyrkor dödade två av dem på måndagen, medan en blev svårt skadad. Hans fortsatta budskap är att tre miljoner flyktingar kommer att skickas till gränsen om inte EU möter hans krav.

Vad händer i Grekland?

Grekland inledde på måndagen en militärövning vid Evros, nära den turkiska gränsen. Soldaterna ska öva med skarp ammunition, meddelade den grekiska armén. Ingen tvivlar på att övningen i själva verket är avsedd att skydda den turkiska gränsen. Enligt armétalesmannen skulle övningarna äga rum vid två gränsposteringar.

De grekiska myndigheterna uppgav att de under 24 timmar, mellan måndag och tisdag morgon, hade hindrat totalt 5 183 people från att ta sig in i Grekland och arresterat 45, de flesta från Afghanistan, Pakistan, Marocko och Bangladesh.

Enligt Bulgariens Permiärminister Boyko Borissov vägrar Turkiets President Recep Tayyip Erdogan att förhandla om krisen så länge Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sitter med. Borissov försökte kalla samman ett möte på måndagen, men Erdogans besked fick honom att tappa lusten, enligt bulgariska medieuppgifter som citeras av Ekathimerini.

Vad säger oppositionen?

Vänsterkoalitionen Syriza trampar försiktigt. Den vet att varje försök att plocka politiska poäng på den här situationen kan slå bakut, av två skäl: Det var Syriza som hade regeringsmakten när avtalet med Turkiet skrevs 2016 och partiet vet att om besvikelsen över regeringens politik växer är det snarare åt höger än åt vänster vinden kommer att blåsa.

Vad händer i EU?

EU:s internationella gränsstyrka Frontex beslutade på måndagen att omedelbart bistå Grekland vid gränsen mot Turkiet, meddelade man i en tweet.

Ledarna för EU-kommissionen, Europarådet och EU-parlamentet reste på tisdagen i helikopter över gränsområdet mot Turkiet. Besöket ska tolkas som en demonstration av solidaritet med Grekland från EU:s sida.

EU:s utrikeschef Josep Borrell och krishanteringskommissionären Janez Lenarcic reser till Ankara på tisdagen för samtal att tala med tjänstemän från den turkiska regeringen, inför EU:s extrainkallade utrikesministermöte i Zagreb torsdag-fredag.

Vad händer härnäst?

Händelseutvecklingen kommer att avgöras av tre faktorer:

  • Förhandlingar mellan EU och Turkiet. Parterna står väldigt långt ifrån varandra på flera punkter. Det handlar om flyktingavtalet, om Syrien och om EU:s sanktioner mot Turkiet på grund av borrningarna utanför Cyperns kust.
  • Migranterna vid gränsen. Just nu är tusentals migranter vid gränsen. De är frusna och hungriga, många av dem gjorde av med sina sista pengar på bussbiljetten, enligt Foregin Policy. Turkiet har sagt att ännu fler är på väg. Frågan är nu om de kommer att ge upp och återvända dit de kom ifrån eller om de kommer att ta till desperata åtgärder för att ta sig över gränsen. Om det senare inträffar riskerar vi att få se ett blodbad där kulorna avfyras från grekiska vapen. Eller så tvingas Grekland öppna gränsen av humanitära skäl. Båda dessa scenarier är vad Grekland och EU minst vill ha. Då har Erdogan vunnit.
  • Omvärldens reaktioner. Hittills har USA och andra länder, samt flera internationella organisationer, uttalat stöd för Greklands försök att skydda sina gränser. Men om krisen blir långvarig kan situationen ändras. För varje dag som går ökar pressen på Grekland, det har vi redan sett. Landet anklagas direkt och indirekt för att bedriva en ”push-back-politik” som strider mot FN:s asylregler.

Is i magen!

Mycket tyder på att Erdogans satsning kommer att misslyckas. Hans ord är det inte många som litar på. Greklands stenhårda policy och beslutsamhet att hålla gränsen stängd har uppenbart skakat den turkiska regeringen. Erdogan hoppades förmodligen på en upprepning av vad som hände 2015, när hundratusentals asylsökande vällde över den turkiska gränsen till Grekland, för att snabbt resa vidare in i andra EU-länder. I stället möttes migranterna denna gång vid gränsen till ett land som redan höll på att slitas sönder på grund av den rådande flyktingsituationen, som var berett att försvara sin gräns med alla till buds stående medel, med EU i ryggen.

EU har knappast något annat val än att stötta Grekland. Det är EU som har skrivit avtalet med Turkiet och det är EU som har infört sanktioner. Men Grekland, såväl regeringen som befolkningen och de som bevakar gränsen, måste ha is i magen, så att inte retoriken och handlingarna kantrar över i främlingsfientlighet, hat och våld. Migranterna är inte angripare, de är brickor i ett cyniskt spel! Skriv upp de orden på en lapp och titta på den när du tvivlar. Det kommer fortfarande att vara sant, varje gång.

Ett barn har redan dött, den dag vi kan se på Youtube hur en gränsvakt eller en ”patriotisk grekisk medborgare” dödar en asylsökande kommer luften att gå ur sympatierna snabbare än den går ur en punkterad gummibåt. Det kan hända när som helst. Redan i dag finns många filmer på Youtube som påstår att det redan har hänt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: