fbpx

31 fall av coronavirus i Grekland

Loading...

Detta är en nyhetsartikel. Den innehåller en del information som inte längre är aktuell. Du hittar de senaste nyheterna om Grekland och coronaviruset här.

På bara några timmar på torsdagen ökade antalet konstaterade fall av coronavirus i Grekland från 10 till 31. På onsdagen beordrade myndigheterna att alla skolor skulle stängas och förbjöd allmänna sammankomster i tre regioner i Västra Grekland. Alla nya smittade har varit i kontakt med ”patient nio”, som själv smittades i samband med en pilgrimsresa till Israel och Egypten.

Över 2 000 passagerare sitter sedan i onsdags i karantän på det schweiziska kryssningsfartyget MSC Opera. Alla har uppmanats att stanna ombord och många som befann sig på en utflykt i land fick skynda sig tillbaka ombord på fartyget, som låg i Atens hamnstad Pireus.

På natten till torsdagen lämnade det brittiska regionalflygbolaget Flybe in en konkursansökan och ställde med omedelbar verkan in alla flygningar.


Tänk om Coronaviruset ställer till det, så att jag inte kommer iväg? Vad gör jag om smittan sprids till mitt resmål i Grekland så att jag inte vågar åka? Vi försöker reda ut begreppen. Påverkas du? Besvara gärna vår enkät!

Avsikten med den hör artikeln är inte skrämma upp dig. Risken att smittas är fortfarande liten, i synnerhet i Grekland. Sverige har (5 mars) 63 konstaterade fall, Grekland har 31 fall. Så om du har en resa till Grekland bokad finns det i dagsläget som säger att du ska boka av den. Det kan ändras, då kommer du att få veta det.

Pilgrimsresa

Det nionde fallet av coronavirus i Grekland, en 65-årig man som varit på pilgrimsresa i Israel och Egypten, skulle snabbt bli ytterligare 21, sedan hans hustru och 20 andra personer han haft kontakt med visat sig vara smittade. Bland dem finns flera av hans medpassagerare på den buss pilgrimerna färdades i.

En talesperson från det grekiska hälsoministeriet sade att man förväntade sig en ”signifikant ökning” av antalet konstaterade fall de närmaste veckorna och uppmanade grekerna att iaktta ”religiös nit” i att följa de förebyggande åtgärder som har annonserats.

Det verkar som om Grekland med det nionde fallet har fått sin egen motsvarighet till Italiens ”Patient zero”, som tros vara smittkälla till en stor del av de smittade där. Den 66-årige greken, som nu vårdas på sjukhus i Patras, tros ha varit i kontakt med minst 400 personer sedan han blev smittad och nu pågår en intensiv jakt för att spåra upp och testa alla.

Kryssningsresenärer i karantän

HMS Opera.

Alla passagerare på kryssningsfartyget MSC Opera uppmanades att stanna ombord, tills vidare i 48 timmar, och många som befann sig på en utflykt i land fick skynda sig tillbaka ombord på fartyget, som då låg i Atens hamnstad Pireus. Fartyget avgick senare till Corfu, och var vid denna artikels publicering på väg till Malta.

Orsaken till karantänen är att en österrikisk passagerare från en tidigare kryssning har testats positivt för coronavirus. Enligt fartygets befälhavare har han tillbringat två veckor ombord på fartyget under en kryssning i östra Medelhavet i februari. Hans symptom uppträdde inte förrän han hade lämnat fartyget. Ingen som är ombord nu uppvisar några symptom.

Flybe i konkurs

På natten till torsdagen lämnade det brittiska regionalflygbolaget Flybe in en konkursansökan och ställde med omedelbar verkan in alla flygningar. Flybe var i första hand ett regionalflygbolag, men flög även utrikes, till bland annat Aten, Thessaloniki och Heraklion på Kreta. Flera brittiska charterbolag använde Flybe.

Flybes hemsida.

Flybe var Europas största regionalflygbolag och svarade för nära 40 procent av allt inrikesflyg i Storbritannien. Flygbolaget har haft finansinella problem länge, men enligt konkursförvalttaren har coronavisuset ”ökat trycket”.

Bolaget hade över 2 000 anställda och transporterade varje år omkring 8 miljoner passagerare.

Generösare avbokningsregler

Att coronaviruset kommer att slå hårt mot den grekiska turistindustrin är det inte längre någon som tvivlar på. Den grekiska turistorganisationen SETE uppmanade på torsdagen hotell och turistanläggningar att erbjuda generösa avbokningsregler, för att få igång bokningarna till sommaren och ge resenärer som redan har bokat möjlighet att avvakta med att boka av sina resor. Så här ser deras rekommendation till medlemsföretagen ut:

Fri avbokning med full återbetalning för säsongsöppna semesteranläggningar: upp till 7 dagar innan ankomst, för hotell inne i städer: upp till 24 timmar innan ankomst, för åretruntöppna hotell utanför städer och turistområden: upp till 48 timmar innan ankomst. SETE har också bjudit in stora europeiska researrangörer till möten för att uppmana dem att delta, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Hur du kan påverkas

Det är långtifrån bara risken att du ska bli smittad som kommer att avgöra vad som händer med resplanerna. Här är några saker som kan hända (läs längre ner vad som gäller om det händer):

 • Du blir smittad. Den risken är just nu rent statistiskt liten i Sverige och i ännu mindre i Grekland.
 • Du smittar andra. Om du bär på smittan är den risken förstås mycket stor, annars är den obefintlig.
 • Myndigheterna stoppar resor mellan Sverige och Grekland på grund av smittorisken. Den risken måste i dag bedömas som liten, även om den har ökat något det senaste dygnet.
 • Flygbolaget eller researrangören stoppar resor mellan Sverige och Grekland på grund av minskad efterfrågan. Den risken måste i dag bedömas som liten.
 • Flygbolaget eller researrangören går i konkurs på grund av att resandet går ner. Den risken börjar bli ganska stor. Ett bolag har redan gått i konkurs och många andra har det mycket besvärligt.
 • Populära turistattraktioner som Knossos och Akropolis stänger eller begränsar antalet besökare för att hindra smitta. Risken för att det ska hända är åtminstone medelhög, eftersom det är ett effektivt sätt att minska smittspridning utan att att det får så stora ekonomiska eller sociala konsekvenser.
 • Arbetsplatser, skolor etcetera stänger på grund av smittorisken. Det här har redan hänt, både i Sverige och Grekland. Men risken att det ska hända i större skala är i dag liten, i synnerhet i Grekland.

Slutsats: Du kommer troligen att komma iväg på din resa, även om risken har ökat något det senaste dygnet. Planera inte för att besöka populära turistattraktioner, gå på bio eller teater, besöka marknader eller andra platser som kanske har stängt. Testa dig gärna innan du åker. Du vill inte smitta ner någon på resan. Åk inte till Västra Grekland.

Läget just nu

Grekland har som sagt 31 fall av Coronavirus just nu (5mars) Inget av dem finns på någon av de grekiska öarna. Om du kommer hem från Grekland behöver du inte sätta dig själv i karantän.

Som läget är i Europa just nu är risken större att Grekland tvingas skärpa kontrollerna för resande till Grekland än att turister oroar sig för att åka dit.

Det har börjar dyka upp avbokningar och branschanalytiker räknar med en nedgång på 20 procent för andra kvartalet 2020. Greklands finansråd tror att utbrottet kommer att sakta ner tillväxten Grekland.

På onsdagen hade 31 fall av COVID-19 (som är det officiella namnet) rapporterats i Grekland (ett nytt fall 4 mars). Det ska jämföras med 3 089 i Italien (varav 107 har avlidit), 285 i Frankrike (varav 4 har avlidit), 262 i Tyskland, 200 i Spanien, varav en har avlidit, 85 i Storbritannien, 57 i Schweiz, 56 i Norge och 35 i Sverige. I San Marino har tio smittats och en har dött, vilket gör att den nya dödssiffran i Europa är 112 av 3 562 smittade.

Det finns alltjämt inga skäl att tro att du löper större risk att smittas i Grekland än om du hade stannat hemma. Däremot är risken att smittas större i folksamlingar och dit hör flygplatser, flygplan, färjeterminaler, färjor och andra platser som vi måste passera för att ta oss till våra resmål i Grekland. Samtidigt är kontrollerna på dessa platser just nu rigorösa, eftersom det är där smittan tar sig mellan länderna.

Att smitta skulle spridas mer ombord på flygplan är en myt. De har effektiva luftfilter som fångar in virus och bakterier. Därför är det rentav bättre att vrida på luftutblåset, för luften du andas in därifrån är renad.

Hur skyddar jag mig?

Coronaviruset smittar som droppsmitta. Det innebär at det inte sprids genom luften, utan att du måste ha kroppskontakt med en smittad eller få bli duschad av hens hostning. Eller att du tar i något som nyligen har fått en sådan dusch, exempelvis ett dörrhandtag eller en sedel. Risken finns alltså att du får virus på händerna. Du blir däremot inte smittad av att få virus på huden. Det blir du först när viruset hamnat på ställen där du inte har hud (mun, svalg, ögon).

Här är de sju bästa råden för att slippa bli smittad och slippa smitta andra:

 1. Undvik kontakt med smittade
 2. Undvik att kroppskontakt med människor, exempelvis i folksamlingar Försök också att inte stå direkt i människors ”utblås” (näsa och mun) på exempelvis bussen eller tunnelbanan
 3. Undvik marknader som hanterar levande eller döda djur
 4. Undvik att klappa lösspringande hundar och katter
 5. Tvätta händerna ofta, använd gärna handsprit men tvål och vatten ger bäst skydd. Kom ihåg den gamla devisen ”Var var handen senast? Tvätta den!”? Sedlar och mynt är ett exempel.
 6. Undvik att ta i ansiktet. Det är lättare sagt än gjort, eftersom vi gör det många gånger om dagen, oftast utan att tänka på det. Rena händer är alltså bäst.
 7. Nys och hosta i armvecket, aldrig rakt ut i luften och aldrig i handen.

Om det ändå händer

Om du vidtar försiktighetsåtgärderna ovan är risken att bli smittad ganska liten och den är, som sagt, inte större i Grekland än någon annanstans. Det kan förstås ändras. I Italien har myndigheterna stängt flera städer och områden för att hindra smitta, det kan hända även i Grekland. Om du stoppas från att resa genom ingripande från en myndighet kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag. Kolla innan du bokar!

Om du blir sjuk är det bara att söka vård och göra som du blir tillsagd. Nu gäller reseförsäkringen, om du inte på egen risk har tagit dig in i ett område efter att det har stängts av myndigheterna i landet.

Risken för konkurser är stor nu. Se därför till att du har ett konkursskydd i din försäkring. Charterbolagen är skyldiga att ställa resegaranti, det skyddet finns inte om du reser All Exclusive, det får du fixa själv. Du kan oftast köpa konkursskydd när du bokar din flygbiljett.

Om du vill boka av

Om du själv är orolig för att smittas och vill stanna hemma gäller inga försäkringar.

All Exclusive

En del flygbolag, bland dem grekiska Aegean, erbjuder nu gratis ombokning. Det är inte omöjligt att andra kommer att göra likadant, för att få igång bokningarna av sommarens resor.

Hotell går boka med eller utan avbeställningsskydd. Vi bokar oftast på hotels.com och alltid med avbeställningsskydd, för att kunna ändra resplanerna med kort varsel. Då kan man boka av upp till 24 timmar innan, utan kostnad.

Charter

Så här säger lagen om avbokningsregler för charterresor:

 • Nr du än bokar av måste du alltid betala minst anmälningsavgiften, som brukar ligga på 2 000 kronor och uppåt.
 • Om du avbeställer mer än 30 dagar före avresan behöver du bara betala anmälningsavgiften.
 • Vid avbeställning därefter, men mist 14 dagar före avresan, ska du betala 25% av resans pris.
 • Sker avbeställning därefter, men tidigare än 8 dagar före avresan, ska du betala 50% av resans pris.
 • Sker avbeställningen inom 8 dagar före avresan, måste du betala hela resans pris.

Hur länge kommer detta att pågå?

Det vet man aldrig. Att jämföra med tidigare virusutbrott är vanskligt, kanske rentav skadligt, eftersom det är så många faktorer som påverkar förloppet. Vad vi vet är att i Kina har antalet nya smittade minskat kraftigt sedan toppen i mitten av februari och nu sprids smittan snabbare i resten av världen. Det tog en månad från de första fallen till kulmen med 16 000 smittade och 3 rapporterades bara 124 nya fall. Om vi skulle få samma förlopp i Europa skulle kulmen komma i slutet av mars och redan till påsk skulle det värsta vara över. Låt oss hoppas att det blir så! Vi behöver får resa till Grekland och Grekland behöver turisterna.

När kommer vaccin?

Detta är den självklara frågan. Enligt organisationen CEPI kan ett vaccin vara färdigt för test i maj. Men då ska det först testas på djur och sedan på människor. Därefter ska det, om testerna var lyckade, tillverkas och distribueras. Sannolikheten är stor att det värsta redan är över då.

3 thoughts on “31 fall av coronavirus i Grekland

 • 5 mars, 2020 kl. 18:15
  Permalänk

  Tack för din info!
  Vad tror du om följande:
  En intressant fråga som jag har försökt finna svar till är denna: Om hotellet jag bor på blir satt i karantän, så finns det inget skydd i reseförsäkringen för detta ( inte enligt tex Länsförsäkringar eller AIG ). Det finns smittbärarpenning, och enligt F-kassan måste man då ha läkarintyg (enligt tel idag). Men för vad? Jag är ju inte smittad. Eller? FK sa att de ska utreda denna fråga. Men om ett helt hotell är satt i karantän så innebär ju detta att alla är att betrakta som potentiellt smittade samt att man måste lyda detta beslut. Så frågan är – satt i karantän inom EU, hur löser man kost, logi och hemresa? Är man själv ansvarig för dessa kostnader?

  Svar
  • 5 mars, 2020 kl. 19:46
   Permalänk

   Det är oerhört svårt att få ett säkert svar på den frågan. Men jag tänkte reda ut det i morgondagens uppdatering. Har du svarat på enkäten, förresten?

   Svar
   • 5 mars, 2020 kl. 20:29
    Permalänk

    Japp, jag har svarat på enkäten. Vårt resebolag svarade att ”det har inte hänt än så vi vet inte”…. Undrar hur de gjorde på Teneriffa. Men eg borde det ju vara självklart – karantän = ev. smittad = smittbärarpeng.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: