fbpx

EU lättar på reserestriktionerna 1 juli

Denna artikel är inte aktuell längre. En artikel med uppdaterad information finns här: https://greklandallexclusive.com/2020/05/13/eu-oppnar-for-turism-stegvis-i-sommar/

I dag träffas EU-kommissionen för att fatta beslut om rörligheten inom unionen. Man talar om en ”process i flera steg”, enligt det utkast till riktlinjer som har läckt ut i medierna. I slutet av artikeln försöker vi reda ut vad allt detta betyder för resenärer från Sverige och Norge.


Enligt Reuters är förslaget om tomma mittensäten på flyget borta, men alla måste bära munskydd ombord. Kommissionen understryker också vikten av att låta medborgarna besöka familjer och nära vänner i andra EU-länder. EU:s reseavrådan förlängs till 15 juni, samma datum som redan gäller för svenskar. Förslaget blir offentligt om några timmar, men detta är vad vi vet hittills. Texten kan alltså snart komma att uppdateras.

Kommissionen säger att reserestriktionerna kan tas bort i ”fas 2” och att EU just nu befinner sig i ”fas 0”. Fas 2 uppnås först när epidemin är under kontroll i hela EU. Först då kan gränserna öppnas och karantänsreglerna avskaffas.

Booking.com

Saknar landgräns mot EU

Eftersom 20 procent av landets intäkter kommer från turism står landet på randen av en ekonomisk katastrof. Beräkningar säger att landets ekonomi kommer att krympa med nära 10 procent år, samtidigt som landets utlandsskuld stiger över 200 procent av BNP. Arbetslösheten förväntas stiga till uppemot 20 procent, vilket kastar Greklands ekonomi tillbaka till de värsta krisåren 2011 och 2012.

Ett av Greklands stora problem är att landet bara har en landgräns till något annat EU-land, nämligen Bulgarien. Skräckscenariot är ett Europa utan fungerande flygtrafik, där människor semestrar med bil till sina grannländer och det är nästan aldrig Grekland. Visserligen tar Grekland emot flera miljoner besökare från grannländerna landvägen varje år, men de stannar sällan särskilt länge och intäkterna är en rännil jämfört med vad tyskar, britter, norrmän och svenskar gör av med.

Får vi åka till Grekland i sommar?

Hur ser det då ut för alla som sitter i Sverige och Norge och hoppas komma iväg till Grekland i sommar?

Först och främst: Inga gränser inom Schengenområdet är stängda, alla internationella flygplatser är öppna för flyg från alla länder i Schengen. Men reseavrådan, som alla länder har infört, tillsammans med karantänsregler vid inresa, gör det i praktiken meningslöst att resa utomlands för de allra flesta.

Däremot kan EU:s beslut åker återupptagen flygtrafik göra att de tiotusentals greker som bor, arbetar och studerar i andra EU-länder kan ta sig hem före 1 juli. Många av dem är fullt beredda att sitta i karantän, bara de kan komma hem till familj och vänner. Om de har råd att betala resan.

Före 1 juli

Glöm det, åtminstone om du hade tänkt bo på hotell. Om du har en fast bas i Grekland och lyckas ta sig dit så blir du sannolikt insläppt. Flera flygbolag har antytt att resor från Skandinavien kan komma igång i mitten av juni. Men du måste kanske börja med att sitta i karantän både på utresan och hemresan. Om du inte tänker stanna länge finns risken att du inte kan ta dig hem igen och om du blir sjuk så gäller inte din reseförsäkring. Det är kanske lite väl spännande?

Ungerska Wizz Air och tyska Lufthansa har annonserat att de har med resmål i Grekland i sina tidtabeller redan i juni. Men det hadlar om flyg från Storbritannien och Tyskland, så då måste du först ta dig dit. Aegeans enda utrikesflyg går till Bryssel några gånger i veckan. Lyckas du komma med ett av dem så får du börja med ett par karantän i Aten, innan du kan a dig vidare.

Efter 1 juli

Sverige

Reseavrådan för alla ”icke nödvändiga resor” gäller fram till 15 uni, men utrikesminister Ann Linde flaggade i förra veckan för att det kan bli en förlängning i en eller annan form. ”Jag tror inte man ska räkna med att man ska kunna resa fritt, man kommer inte kunna resa fritt efter den 15 juni. Sen beror det lite på hur det ser ut i olika länder”, sade hon i SVT:s Helgstudion. 

Vad det betyder exakt vet vi inte. Men Ann Linde understryker att det inte är risken för smittspridning som gör att UD vill att vi stannar i Sverige i sommar. I stället är det risken att vi inte ska kunna ta oss hem. Staten har redan lagt stora belopp på att ta hem svenskar strandsatta utomlands.

I klartext: Vi har ingen aning. Men flygbolag och reseföretag lär vara angelägna att få igång någon form av verksamhet i sommar. Däremot kanske inte grekerna är så angelägna att se oss i sommar, eftersom medierna har målat bilden av hur lätt vi har tagit på coronaepidemin. Hoppet står förstås till att vi kan få resa in med ett hälsotest. Frågan är om provet måste vara negativt, eller om Greklands regering accepterar att de som har antikroppar inte sprider smittan.

Norge

Norges regering stängde dörren till utlandssemestrar för norrmän i sommar. ”Regeringen är nu tydlig med at norrmän ska planera att lägga sin sommarsemester i Norge i sommar. Och resebranschen måste förbereda sig på att utlandsturister till Norge måste gå igenom en 10 dagars karantän innan de blir insläppta i landet, sade regeringen i ett pressmeddelande 7 maj. Norge, som inte är med i EU, kan ha mer protektionistiska motiv bakom beslutet. De höga priserna i landet gör att en stor del av norrmännen reser utomlands på semester. Priset för resan tjänas lätt in på lägre priser på mat, dryck och shopping, samma mönster som svenskarna hade innan Greklands eurointräde.

2 reaktioner till “EU lättar på reserestriktionerna 1 juli

 • 13 maj, 2020 kl. 11:49
  Permalink

  Hej John,
  Jag och min fru följer och läser allt du skriver med stort intresse sedan vi anslöt oss för ett par månader sedan.
  Vi har en bostad i Maroulas utanför Rethymno som vi längtar till. Hur skulle du tro att våra chanser att ta sig till Kreta efter den 15/6 ett par veckor?
  Vår stora plan är att spendera hela Augusti och September i vår by, vad tror du om den planen?

  Vi är naturligtvis hoppfulla…..

  Tack
  mvh
  Patric Sahlén

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: