fbpx

Grekland all Exclusive föddes ur en strid om bankomater

Loading...
Loading...

Hur uppstod egentligen Grekland All Exclusive? Vad fick en ekonomijournalist och mediekonsult att starta ett nyhetsbrev om Grekland? Det var förstås en lång process, men här är berättelsen om vad som fällde det slutgiltiga avgörandet. Det handlade mycket om ett gräl om bankomater.

Det finns många bra Facebookgrupper för Greklandsälskare. Grekland All Exclusive följer flera, för att få uppslag till artiklar och för att kunna bidra med information till gruppens medlemmar. Tyvärr gäller det inte alla Facebookgrupper, så var vaksam!

Det finns administratörer av Greklandsgrupper som som blundar för falska nyheter, rasism och andra dumheter. Grupper som flyter ut i ett sammelsurium av illa tagna semesterbilder, ovidkommande inlägg ”Det regnar i Ludvika” och meningslösa diskussioner. Dem brukar jag lämna ganska snabbt. Livet är för kort för att lägga tid på sådant.

Bankomatstriden

Jag ska berätta om en grupp som jag var ganska aktiv i för några år sedan, före Grekland All Exclusive. Jag tyckte att gruppen var ett bra diskussionsforum och jag bidrog ofta med bilder, tips och information. Jag försökte också svara på medlemmarnas frågor. Ofta handlade de om busstidtabeller, priser och annat, som jag genom mina resor hade samlat på mig massor av fakta om.

Jag märkte snabbt att gruppens administratör irriterade sig på mina tips och råd. Jag blev ofta motsagd av hen. Så kan det vara, ibland handlar det om tycke och smak. Jag misstänkte att hen kände sig hotad i sin roll som den som visste mest och bäst. Det var inte mitt syfte, jag ville helt enkelt hjälpa till.

En av de vanligaste frågorna var hur man tar ut pengar ur bankomater i Grekland. Eftersom jag har gjort tusentals bankomatuttag i Grekland och hade rätt bra koll på saken tyckte jag att jag kunde bidra. Jag kanske ska tillägga att jag i mitt ”civila” yrke är ekonomijournalist och att jag även har arbetat som konsult åt flera banker samt åt ett företag som hanterar bankomater. Familjen har dessutom flera olika kontokort, varav ett utfärdat av en grekisk bank.

Den första artikeln

Jag lade några timmar på research och skrev en ”standardtext” som jag lade på hårddisken, redo att publicera varje gång någon ställde frågan. Förutom allt annat (konvertering eller inte…) varnade jag för bankomater som ger väldigt dålig kurs. Då gick admin till attack och anklagade mig för att ljuga. Hen hävdade bestämt att ”hens bank” hade talat om att alla bankomater i EU ger samma kurs. Mina försök att bevisa motsatsen, med bilder och länkar, var förgäves, hen vägrade att acceptera fakta och efter ett tag övergick diskussionen i personangrepp. Då lämnade jag gruppen. Om personlig prestige (eller vad det nu var) gick före ambitionen att hjälpa människor att inte bli lurade så var det bättre att fly än illa fäkta.

Fakta: Alla banker med säte i EU måste ge samma kurs. Men det här företaget har säte i USA och omfattas därför inte av reglerna.

Fröet var sått

Den där standardtexten om bankomater sådde fröet till nyhetsbrevet Grekland All Exclusive, Beslutet fattades slutgiltigt när administratören i en annan stor Greklandsgrupp berättade att inlägg som kritiserade All Inclusive inte längre var tillåtna. Det gav idén till namnet på nyhetsbrevet.

Jag insåg att det behövdes en plattform för sann, relevant och intressant information om Grekland. Texten ”Allt om priser och pengar i Grekland” har nu haft ungefär 20 000 läsare. Jag bröt senare ut delen om kreditkort och kontanter till en egen artikel. Jag har länge arbetat på en artikel som beskriver varför jag inte tycker om All Inclusive. Vi får se när den blir färdig.

Tre miljoner visningar

Ett halvår efter ”bankomatstriden” publicerades den här videon på Youtube. Den har nu haft drygt 3 miljoner visningar:

Videon är inspelad i Prag, men företaget har även bankomater uppställda överallt i Grekland, med lika dålig växelkurs. Det är samma företag som jag varnade för i den där Facebookgruppen. Jag undrar om administratören har sett videon.

Tio enkla principer

Principerna för Grekland All Exclusive har hela tiden varit väldigt enkla:

 1. Det ska följa de etiska reglerna för medieutgivare
 2. Alla fakta ska kontrolleras innan de publiceras
 3. Det ska måla en komplett bild av Grekland, inte bara av turistdelen av landet
 4. Det ska verka för att öka det självständiga resandet till Grekland
 5. Det ska både vara informativt, underhållande och lite kaxigt
 6. Det ska ha hög integritet och våga skriva om saker som kan väcka diskussion
 7. Det ska tillåta diskussion men moderera kommentarer i nyhetsbrevet och i sociala medier, för att inte kidnappas av rasister och andra otrevliga typer som skrämmer bort trevliga människor
 8. Det ska ställa krav på läsarna. Kritisera gärna innehållet, men inte innan du har läst artikeln!
 9. Det ska så långt det är möjligt inte tipsa om resmål som inte har fått ett besök av Grekland all Exclusive (det är till exempel därför det bara finns 28 öar i ö-guiden).
 10. Eventuella felaktigheter ska rättas, utom när information i rena nyhetstexter blir inaktuell.

Ibland blir det fel

Visst händer det att det smyger in fel i Grekland All Exclusives artiklar, trots alla ansträngningar för att allt innehåll ska vara sant, relevant och intressant. Om jag får veta det så rättas det till, efter en faktakoll. Oftast blir det ingen rättelse, eftersom det visar sig att det stod rätt från början. Kommentarer om vad Nordmakedonien heter egentligen har jag slutat att ens svara på.

Nyheter och åsikter

Sedan kommer vi till åsikterna. Grekland All Exclusive publicerar både rena nyheter och åsiktsmaterial. Det finns många som tycker att Mythos är ett gott öl, det tycker inte jag, men jag respekterar givetvis att man kan tycka om det. Däremot är det fakta att Mythos ägs av Carlsberg och att om du köper en Mythos på Systembolaget så har det transporterats från Aten, en resa på över 300 mil. Det går liksom inte att diskutera, eftersom det på Systembolagets hemsida står att ölet är bryggt i Grekland. Givetvis kollade jag innan jag skrev det i den här artikeln. Det finns också de som tycker att Nordmakedonien inte borde heta så. Det är en åsikt. Fakta är att landet sedan 2019 heter Nordmakedonien.

Du har rätt till dina egna åsikter, men inte till dina egna fakta”. Så sade den amerikanska politikern oh diplomaten Daniel Patrick ”Pat” Moynihan. Det är ledstjärnan för allt som publiceras här. Tyck gärna, men håll dig till fakta! Om du inte kan skilja på fakta och åsikter är Grekland All Exclusive ingenting för dig.

Extra viktigt i coronatider

Korrekta fakta är förstås extra viktigt i dessa tider. Vad gäller för alla som vill resa till Grekland? Går det flyg? Blir vi utsläppta? Blir vi insläppta? Blir vi sjuka? Detta är otroligt svårt att reda ut och det formligen haglar olika uppgifter. En del är både trovärdiga och relevanta men Grekland All Exclusive har fattat beslutet att i princip bara publicera officiell information om detta. Om vi någon gång avviker från den principen är vi noga med att ange källan, då oftast en välrenommerad grekisk tidning eller nyhetskanal.

Vi vill inte bidra till att någon råkar illa ut för att de har litat på våra uppgifter, vare sig det handlar om en inställd resa eller en dålig växelkurs i bankomaten. Vad ”min bank säger” har ingen betydelse. Hittills i år har 71 000 personer läst 128 000 artiklar på Grekland All Exclusive, så det verkar fungera ganska bra.

John Göransson, utgivare av Grekland All Exclusive

2 reaktioner till “Grekland all Exclusive föddes ur en strid om bankomater

 • 29 maj, 2020 kl. 07:55
  Permalink

  Tack för bra och användbar information!🌺

  Svar
 • 28 maj, 2020 kl. 15:10
  Permalink

  Tack för att ni orkar!
  Jag har fått så många bra tips just i denna sida.
  Jag blev påhoppad en sida när jag påpekade ngt .

  Önskar en skön sommar för er!

  Mvh Eeva Liljengren

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: