fbpx

Tre trista turistbilder från Grekland

Loading...
Loading...

Grekland All Exclusive vill egentligen bara en sak: Att de som besöker landet ska uppleva ”det riktiga Grekland”. Det finns förstås många riktiga Grekland och det vore förmätet att påstå att en blid av Grekland är mer rätt än någon annan. Men det finns några företeelser som alldeles uppenbart inte är det och jag har valt ut de tre som är mest irriterande.


Zorbas Dans (utom i filmen Zorba)

Jag har skrivit om filmen Zorba förut. Nu ska jag koncentrera mig på låten Zorba’s Dance, som komponerades av Mikis Theodorakis, speciellt till filmen. Det är ett lysande stycke musik och scenen där det framförs är lika fantastisk. Det är visserligen vare sig en grekisk folklåt eller en grekisk folkdans utan en imitation av dessa. Dansen, Sirtaki, sägs vara specialgjord för att passa Anthony Quinns dåliga högerben.

Jag blir lätt illamående när jag hör Zorbas dans. Varje gång en ny flashmob någonstans i världen dansar till den och gör en viral Youtubefilm. Varje gång gatumusiker spelar den. Varje gång den framförs av några trötta musiker på en turistfälla. Varje gång någons telefon ringer, som har den som signal… Jag vågar utan att darra på manschetten påstå att jag konfronteras med den minst en gång om dagen i Chania och minst en gång i veckan i Sverige (på internet, förstås). Den har blivit synonym med grekisk musik, ingen annan tycks existera. Det gör det, jag lovar!

Det finns flera

Det finns några till, också ofta från filmer, som går på repeat i turisternas Grekland. Här är en samling, alla i hemska versioner med massor av tremolo på bouzoukin. För säkerhets skull finns Zorbas dans med två gånger. Sådana här skivor säljs i turistshoppar, till turister som tror att greker faktiskt lyssnar på eländet.

Mythos öl

För 23 år sedan, 1997, lanserades Mythos, som då var det första grekiska ölet sedan Fix gick under 14 år tidigare. De nationalistiska grekerna och de greklandsälskande turisterna tog Mythos till sina hjärtan, trots att ölet inte smakade något vidare. Så småningom kom det flera nya ”grekiska” öl och egentligen var inte Mythos först. Det var Vergina, men det ölet lanserades främst i grekiska Makedonien och nådde inte turistdestinationerna förrän långt senare. Vergina är för övrigt fortfarande i grekisk ägo, Mythos ägs sedan länge av Carlsberg.

Grekerna gick snabbt vidare från Mythos och numera är det nog Alfa som dricks mest, tillsammans med trotjänaren Amstel, som är populär framför allt i Aten. Lägg därtill alla nya spännande mikroöl som har dykt upp de senaste åren.

God mat och gott öl i Thessaloniki. Ingen Mythos, i stället Crazy Donkey från Santorini. Foto: John Göransson.

Greklands sämsta lageröl

Ändå är det numera danskägda Mythos som dyker upp på var och varannan bild charterturister postar från sina semestrar i Grekland. På Ratebeer har nästan 1 400 testare korat det till Greklands sämsta lageröl, med 3 poäng av 100. Alfa har 4 poäng, Amstel 5, Fix 21 och nykomlingen Mamos har 10 poäng. Kretensiska Charma Lager har 21 poäng.

Bilden överst är tagen 7 januari 2018, när jag drack Mythos senast. Jag hade just cyklat omkull, satte mig chockad hos Yannis på Meltemi, som bjöd på varm soppa och en shot tsikoudia. Jag köpte en öl, han har bara Mythos. Det är vad som krävs för att jag ska dricka Mythos!

Mythos är för övrigt det enda grekiska öl som, helt i onödan, finns på hyllan på Systembolaget. Att frakta så dåligt öl 340 mil från Aten till Stockholm och sälja det för 35 kronor litern borde vara, om inte olagligt, så omöjligt! Carlsberg borde skämmas! I Sverige kan man i stället dricka Pistonhead Haze Lager (från Spendrupsägda Brutal Brewing). Det har 40 poäng hos Ratebeer, är bryggt 24 mil från mitt närmaste Systembolag och är billigare än Mythos. Svårt att välja?

Grekiska turistmenyer

Det här var, enligt Svenska Dagbladet, de mest populära restaurangrätterna i Sverige på 70-talet:

1970: Plankstek. 1971: Stekt torskrom. 1972: Fylld paprika. 1973: Fyra små rätter. 1974: Glace au four. 1975: Oxfilé Provencale, 1976: Flygande Jakob. 1977: Paella. 1978: Chili con Carne. 1979: Avokado med räkor.

Några av dem kan du fortfarande kan hitta på menyer i Sverige. Som på den där pizzerian i Hofors, där jag senast blev matförgiftad för tio år sedan (jag spydde fyra gånger på väg till Sälen). De serverar fortfarande plankstek för 159 kronor, läser jag hos Foodora. Men när beställde du senast stekt torskrom? Eller Flygande Jakob?

På vinfronten var det Vino Tinto Español, Saïda, Vin Rouge d’Algerie, Rioja Tinto och Parador som var storsäljarna. Alla är sedan länge borta ur sortimentet, saknade av ingen.

Kourtaki Retsina – Varför?

När vi kommer till Grekland är det annorlunda. Moussaka, fyllda paprikor (jodå), tsatsiki, grekisk sallad och souvlaki på tallrikarna, Kourtaki Retsina i glasen (Kourtaki Retsina är för övrigt oftast det enda grekiska ”vin” som finns på hyllan på Systembolaget).

En del av den där grekiska maten håller fortfarande, även om jag föredrar mizitra framför feta i salladen och mycket sällan beställer moussaka. Men det finns massor av annan spännande mat, om man bara släpper sargen och vågar sig ut på isen. Kourtaki Retsina var det länge sedan vi drack, det finns helt enkelt hundratals bättre viner att välja på. Om du är i Sverige kan du för samma pris välja 2018 Leth Grüner Veltliner från Österrike. Lägg på en tia så får du Kir Yiannis fullmatade Assyrtiko. Det är ett prisvärt grekiskt vin!

200 rätter, bara gammal skåpmat

Även när det gäller ”internationell” mat lever de grekiska turistrestaurangerna kvar i det förflutna. Pepparstek, ”Wienerschnitzel”, oxfilé  Roquefort, Hawaiipizza med fuskskinka… Se här en omfångsrik meny från Restaurang Seclect på Kos. Försök hitta en enda sak på den 200 rätter långa menyn som inte fanns där för 20 år sedan. Försök hitta ett enda lokalt öl. Försök hitta ett enda av de hundratals spännande viner som har kommit ut på den grekiska marknaden de senaste tio åren. En enda drink som du inte kunde beställa på Ålandsfärjan 1977. Sex on the beach…

Hawaiipizza med fuskskinka och osmält ost. Och en toast med pommes frites. Någonstans i Turistgrekland. Någon ville gärna dela den här bilden. Tack för det!

Det finns många bra restauranger i Grekland, som serverar ny spännande mat eller traditionella rätter som turistrestaurangerna aldrig skulle våga sätta upp på menyn. Som stolt visar upp vad grekiska råvaror och viner har att erbjuda.

Livet är för kort…

Livet är för kort för att fylla paprikor”, sade krögaren Daphne Hedjerson från restaurangen Daphne’s i Stockholm i den där artikeln om 70-talsmat. Jag kan tillägga att det är för kort för trist musik, slokande viner och dåligt öl.

4 reaktioner till “Tre trista turistbilder från Grekland

 • 15 augusti, 2020 kl. 12:47
  Permalink

  Min personliga åsikt är att både Amstel och Alfa är precis lika dåliga som Mythos men problematiskt är att så gott som samtliga grekiska tavernor och cafenion i vår stad (Ierapetra) har just dessa i sitt utbud. Har de fatöl är det ett av dessa. När man frågar efter Fix som jag själv tycker är rätt gott en varm sommardag säger de flesta att detta är för dyrt att sälja och de flesta greker inte frågar efter detta. Vi har tyvärr inte fått så många lokalöl hit, finns på några av de nya ölbarerna. Så det är inte så lätt att vara kräsen när någon annan väljer utbudet.

  Svar
  • 16 augusti, 2020 kl. 17:41
   Permalink

   Min åsikt är att Amstel är lite bättre. Det brukar jag dricka på gubbfiket.

   Svar
 • 15 augusti, 2020 kl. 11:07
  Permalink

  Ingen typ av Retsina finns längre i Systembolagets ordinarie sortiment, ett fåtal kan dock finnas i beställningssortimentet.

  Svar
  • 15 augusti, 2020 kl. 14:57
   Permalink

   Kourtaki finns i det ordinarie sortimentet.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: