fbpx

Greklandsresan: Från idé till semesterminnen

Loading...

Det finns snart 500 artiklar på Grekland All Exclusive, de flesta av dem handlar om resor till Grekland. Här är en lathund för resan, som börjar med beslutet att åka och slutar när du är hemma igen.

Innan du bestämmer dig

Lockande? Foto: John Göransson.

Du kanske inte har bestämt dig ännu. Du velar mellan Grekland, Grebbestad och Galapagosöarna. Här på Grekland All Exclusive hittar du massor av skäl att välja Grekland, kanske hittar du lite underlag i den här artikeln, som också innehåller en massa nyttiga länkar. Annars är det bara att snoka runt i artikelarkivet. Använd sökfunktionen (till höger om du sitter vid en dator, i botten om du läser i mobilen) och de olika kategorierna.

Vart ska du åka?

Ett funky boutiquehotell i Aten kanske? Foto: John Göransson.

Nu har du bestämt dig. Det blir Grekland. Bra val! Nu ska du bestämma dig för vart i Grekland du vill resa. Landet består av allt från öken till snöklädda berg (båda delarna om du åker till Kreta). Du kan börja med att läsa om Greklands regioner här. Om du hade tänkt en stadssemester kan du läsa om Greklands tio största städer här. Om du vill se en eller ett par öar kan du läsa om 28 av dem här.

Vill du undvika att trängas med andra turister eller föredrar föredrar du platser med mycket turism. Här kan du läsa hur turisterna fördelar sig över Grekland.

När ska du åka

I slutet på säsongen kan du bli ensam på stranden. Foto: John Göransson.

Eftersom det pågår en coronapandemi när detta skrivs ska du inte åka förrän 15 juli. I sommar lär det inte vara trängsel någonstans (det är för övrigt förbjudet). Om du inte är rädd för extrem värme kan du åka i juli och augusti, om du vill ha det lite svalare ska du åka från mitten av september till slutet av oktober. Sedan kan det börja regna, mellan december och februari kan det bli riktigt dåligt väder och kallt. Mars-april brukar vara varmare, men det kan fotfarande blåsa och regna. Maj-juni brukar det vara behagliga temperaturer och sedan kommer värmen och torkan tillbaka. Läs om extremt väder i Grekland här.

Chania i januari 2020. Det var bara att gå hem och byta byxor, skor och strumpor. Foto: John Göransson.

Resa med barn

Greker älskar barn och kommer att göra allt för att det ska bli så bra som möjligt. Vi har rest med barn i åldrar från 0-18 år, det har aldrig varit några problem. Det kräver förstås planering, både inför och under resan. Att resa All Inclusive för att man har barn är som att semestra på en parkeringsplats för att man har bil. Läs mer om det här.

Barn på krogen? Inga problem! Foto: John Göransson.

Dags att boka

Nu är det dags att boka. Börja alltid med flyget, du kommer alltid att hitta tak över huvudet. Titta runt på den här sidan så hittar du ställen att boka på. Samma sak gäller hotell, transfers och båtar. Båtar brukar du inte behöva boka långt i förväg, men detta coronaår är kapaciteten begränsad så rådet är att boka båtförbindelsen innan du bokar hotell.

Var väldigt noga med att läsa allt ordentligt innan du bokar, misstag kan bli väldigt dyra. Fel datum, fel namn på biljetten, för mycket bagage… sådant kan kosta tusenlappar.

Packa och planera inför resan

Klara för avfärd. Foto: John Göransson.

Det är enklare och enklare att resa utomlands, i synnerhet inom EU. Du hittar mycket nyttig information i den här artikeln om pass, pengar, mediciner och annat. I övrigt är det upp till dig vad du vill släpa på, men tänk på att du kan köpa i stort sett allt i Grekland som du kan köpa i Sverige. På en del ställen finns det till och med butiker som säljer svensk mat, om du skulle vilja ha det. I den här artiklen kan du läsa vad Grekland All Exclusive brukar släpa med sig. Men det är kanske lite extremt att ha med en portabel inspelningsstudio? ta inte med dig saker i onödan, men för din och allas trevnad: delta inte i tävlingen om vem som kan släpa ombord mest bagage i kabinen. Det finns alltid gott om plats i bagageutrymmet och om du inte har incheckat bagage får du inte ta med dig ens en ynka flaska vin på hemvägen.

Tid för avfärd

Just i år (2020) finns det lite extra att tänka på, med munskydd och annat. Läs om det här. Annars är det hela ganska enkelt. Läs på alla regler om vätskor i kabinen och annat. Men detta vet du förmodligen redan. Var ute i god tid och se till att ha marginaler för förseningar, i synnerhet om du ska byta plan. Här kan du läsa hur du fördriver tiden om du ska byta plan i Aten.

När du kommer fram tar du helt enkelt en buss eller taxi till hotellet. Det brukar inte vara några problem.

På resmålet

Du kan göra precis vad du vill, varför ska Grekland All Exclusive lägga sig i det? Se bara till att du undviker turistfällor och dålig sprit. Om du vill undvika att bryta mot lagar, regler och normer ska du läsa den här artikeln.

Ta massor av bilder, men tänk på att många greker inte vill vara med på bild. tänk på att horisonter alltid är raka, att människor blir kolsvarta om de har solen bakom sig och att det ofta finns saker i bildkanterna som inte är så snygga. Det mesta av detta går att lösa i efterhand.

En del bilder blir ganska lyckade. Som denna, från Ioannina. Foto: John Göransson.

Var nyfiken! Nyfikenheten är det bästa sättet att skaffa kunskap, upplevelser och vänner. Prata med folk! Blir du bjuden på en drink, tacka och bjud tillbaka. Oroa dig inte, det är väldigt få greker som vill dig illa.

Herden till höger lärde mig en del om Greklands vargar. Foto: John Göransson.

Mat och dryck

Grekland har ett mycket rikt och varierat kök. Det finns dessutom en massa spännande snabbmat i landet, så oavsett smak och budget kan du säkert hitta mat du tycker om. Du hittar massor av artiklar om mat här. Bland annat den här. Det finns också en guide till grekisk gatmat.

Bra grekiskt öl. Foto: John Göransson.

Grekland har mycket bättre vin än de flesta har en aning om. Läs den här artikeln. Om du är intresserad av öl finns det mycket att välja på numera. Du hittar flera artiklar om grekiskt öl här. På de flesta håll kan du dricka kranvattnet, men inte överallt. Läs mer om det här.

Är det säkert?

Ja, Grekland är ett ganska säkert land att resa i. Du kan läsa allt om det här.

Vad ska jag ta med hem?

Tja, säg det. Kryddor kanske. Vin, definitivt, om du är intresserad av vin. En flaska av den lokala spriten är kul att ha hemma och den är ofta ganska god. Olivolja och honung köpt direkt från gården eller på marknaden (ta reda på när och var den äger rum. Heter laïkí på grekiska).

Vin på kretensiska druvor. Foto: John Göransson.

Annars är det förstås vänner du ska ta med hem. Se till att bli vänner på Facebook och/eller andra sociala medieplattformar.

Hemresan

Packa noga, som om varje flaska var ett ägg. Stoppa buteljerna i strumpor, linda in dem i t-shirts. Tänk på vätskereglerna. Gör det så bekvämt som möjligt för dig på hemresan. Långt stopp i Aten? Varför inte köpa en voucher till en lunge, där du kan sitta bekvämt med mat och dryck och vänta på nästa plan.

Hemma igen

Snygga till dina bilder. Skicka till dina nya vänner. Håll kontakten. Börja tänka på nästa Greklandsresa! Varför inte på julhelgen?

Varför inte fira jul i Grekland nästa gång? Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: