fbpx

Femtio+ tips för en lyckad Greklandsresa

Det börjar bli dags att boka flyget till nästa Greklandsresa. I den här artikeln bjuder vi på våra drygt 50 bästa råd och tips för en lyckad resa. Om du bara tänker åka till Grekland för att pendla mellan charterhotellet och stranden kanske du ska sluta läsa här.

Vi har sammanfattat ett stort antal inlägg från Grekland All Exclusive, i en artikel. En del av dem handlar om hur du kan uppleva mer, andra om hur du gör din vistelse mer hållbar. Det sistnämnda är viktigt i ett land som varje år tar emot över 30 miljoner utländska turister.

Om stränder

Lite billigare än på turiststranden. Foto: John Göransson.
 1. Undvik ständer som ”alla pratar om”. De kommer att vara överbefolkade och skräpiga, maten kommer att vara dyr och dålig och det kommer att vara bilar och turistbussar överallt. Mer om hur du hittar en bra strand kan du läsa här.
 2. Leta reda på de stränder lokalbefolkningen använder. Stränderna runt turistorterna kanske ser fantastiska ut på bilder i sociala medier men grekernas ”egna” stränder kommer det att vara lugnare och trevligare, maten kommer att vara billigare och bättre och du kanske får nya grekiska vänner, inte minst om du reser med barn.
 3. Strunta i at duscha på stranden. Många öar i Grekland har brist på färskvatten och du dör inte av att ha saltvatten på huden tills du kommer till hotellet.
 4. Om du är på en turiststrand, är lunch någon annanstans. Maten är oftast både sämre och dyrare vid stranden, ofta finns bra restauranger bara några steg därifrån. Men klä på dig. I Grekland går man inte omkring i badkläder.
 5. Sola med måtta. Du vet redan att du kan bränna dig och få hudcancer. Men tänk vad mycket du mycket du missar om du tillbringar hela dagarna på stranden.
 6. Lämna ingenting efter dig på stranden. Papperskorgarna blir snabbt attackerade av fåglar, katter och råttor som sprider innehållet över stranden.

Om mat och dryck

Hemma efter inköpsrundan. Foto: John Göransson.
 1. Om du bor i lägenhet: utnyttja kokmöjligheterna! Det finns fantastiska råvaror på de flesta ställen, tänk dig att sitta på terrassen med en god hemlagad middag och ett glas gott vin i glasen. Turistlägenheter är ofta dåligt utrustade, så ta med en bra kniv, ett rivjärn, en vinkylare och ett par islådor hemifrån. Resten kan du köpa på plats. Recept och Google Translate hittar du på nätet. Läs mer om grekiska råvaror här.
 2. Strunta i restauranger och barer som har inkastare, de är nästan aldrig värda att besöka. Leta efter ställen där de flesta är greker och bli inte nervös om du inte förstår vad det står på menyn. Greker har oftast stort tålamod och du kommer att få den hjälp du behöver. Här kan du läsa mer om hur du undviker turistfällor och hittar bra ställen.
 3. Ta reda på vad som är lokala specialiteter och testa dem, de är oftast bra. Svaret får du på Google och genom att fråga lokalbefolkningen. Lokala specialiteter är nästan aldrig grekisk sallad, souvlaki eller dolmades.
 4. Utforska grekiska viner. De senaste åren har det kommit massor av fantastiskt vin, så det är dags att skippa husvinet och testa buteljerna. Här kan du läsa mer om grekiska viner.
 5. De sämsta ölsorterna i Grekland heter Mythos, Alfa, Fix och Erdinger. De är inte ens särskilt grekiska. Numera finns massor av lokala mikrobryggerier i Grekland – testa dem! Här kan du läsa om grekiskt öl.
 6. Passa på att vara lite äventyrlig! Kanin, bläckfisk, sniglar, get, sjöborrar… Kanske älskar du det, annars är det bara att lämna på tallriken. Läs mer om grekiska råvaror här.

Om kommunikationer

En privat guide kan ge dig unika upplevelser. Foto: John Göransson.
 1. Hyr inte bil om du inte måste och inte för längre tid än du måste. Trafiken är ett stort problem på många platser i Grekland, dessutom bidrar den till växthuseffekten. Läs mer om det här.
 2. Kolla efter lånecyklar! Kommunala lånecyklar blir allt vanligare i Grekland. Fråga på hotellet om det finns och hur man bär sig åt för att kunna låna dem. Oftast krävs ett besök på något kontor, men det är det värt. Läs mer om cyklar här.
 3. Åk buss! På de flesta håll i Grekland finns det bra och billiga bussförbindelser. Kolla efter tidtabeller på nätet eller på busstationen. Du kan hitta tidtabeller här.
 4. Var försiktig i trafiken! Varför du ska vara det kan du läsa om här.
 5. Åk taxi! Det är ofta lätt att få tag på en taxi, priserna är reglerade och det är mycket billigare än i Sverige. Du kan oftast få hjälp att få tag på en om du frågar. En taxi i tio minuter till hotellet eller en timmes promenad gör stor skillnad när det är mer än 35 grader varmt.
 6. Med en egen privat guide kan du så uppleva och lära dig saker som är få förunnat. Det behöver inte bli så dyrt.

Om priser och pengar

Numera gäller ditt kort överallt. Foto: John Göransson.
 1. Det är inte så mycket billigare i Grekland än i Sverige nuförtiden. Men det finns saker som är billigare. Läs mer om priser och pengar här.
 2. Det är billigare att äta och dricka ute än i Sverige. Däremot är det dyrare att gå på café (undantaget de traditionella gubbfiken)
 3. Om du kan laga mat hemma finns mycket att spara, om du handlar där grekerna handlar och undviker importerade varor.
 4. Du kan betala med kort överallt men du blir ofta bättre bemött om du betalar kontant.
 5. Du kan läsa mer om pengar och priser i Grekland här

Om seder och bruk

 1. Hur är du klädd? Badkläder har man på stranden, shorts och linne har man på dagen. På kvällarna är man påklädd och bär riktiga skor, i kyrkan har man inte bara ben och axlar. Bryter du mot dessa regler kommer grekerna att betrakta dig som en tönt eller en gris.
 2. Fotografera inte folk utan att fråga om lov. Greker är noga med sin integritet.
 3. Tänk på att många greker tror på skrock. För att inte förstöra deras dag kan du läsa det här inlägget.
 4. Tro inte på allt alla greker säger, i synnerhet inte om du ställer ”slutna” frågor. Exempel: Om du frågar ”Borde inte Kreta vara självständigt” kanske du får svaret ”Jo absolut! Om du i stället frågar ”Varför gav Kreta upp sin självständighet?” kan du få ett mycket intressantare svar, som leder till att Kreta absolut ska vara grekiskt. Varför? För att många greker ger dig det svar de tror att du vill ha. Mer om detta här.
 5. Hälsa på folk. Det är du som har ansvaret, när du är ute och går och passerar tanterna som sitter utanför sina hus. Från morgon till efter lunch: Kaliméra! Eftermiddag/kväll: Kalispéra! Sen kväll: Kálo Vrádi! Vid läggdags: Káli nichta! Läs mer om grekiska artighetfraser här.

Om risker

Vid ingången till Samariaravinen. Foto: John Göransson.
 1. Grekland är ett relativt tryggt och säkert land. Om du vidtar samma försiktighetsmått som hemma så kommer det säkert att gå bra.
 2. Solen är den största risken. Ta det försiktigt!
 3. Alkoholen kommer näst i tur. Drinkarna är starkare än hemma, du blir ofta bjuden på shots och vin. Det är lätt att tappa räkningen och bli betydligt mer påverkad än det var tänkt.
 4. Trafiken är mycket farligare än i Sverige, i synnerhet på nätterna, då många har alkohol och droger i kroppen
 5. Havet, vågorna och havsströmmarna kan vara livsfarliga. Varje år drunknar turister som har struntat i den röda flaggan eller simmat för långt ut Mer om risker i Grekland hittar du här.

Om dig själv

 1. Du är gäst i Grekland. Visst är dina pengar välkomna, men om du beter dig illa så kommer du att bli sämre behandlad. Om du tycker att greker än sämre än folk från ditt eget land så ska du stanna hemma.
 2. Var öppen och nyfiken och bjud på dig själv! De flesta greker tycker om att prata och det finns massor att lära sig. Det är också lätt att skaffa nya vänner i Grekland. Men ta det lugnt med spriten, så slipper du göra bort dig!
 3. Greker är oftast otroligt generösa, var det själv! Om du blir bjuden på en drink i en bar, bjud tillbaka! Du kan faktiskt bjuda barägaren på en drink. Även om den inte blir urdrucken så är pengarna välkomna. Har du köpt goda kakor? Ta med några till receptionen eller städerskan! Stoppa några osthyvlar, eller andra saker från ditt hemland, i väskan och ge bort till folk du gillar. Mer om det här.
 4. Var inte en besserwisser! Grekland är ett fattigt land och numera har de flesta fattat att de var med och skapade krisen. De behöver inte höra hur bra vi har löst allt i vårt eget land (det kanske inte ens är sant). Mer om det här.

Om lagar och regler

Polisstationen på lilla Antikythera. Foto: John Göransson.
 1. Utgå från att allt som är förbjudet i Sverige också är det i Grekland och vice versa.
 2. Alkoholpolitiken är helt annorlunda i Grekland. Köpa med en flaska från krogen? Visst! Köpa en flaska i kiosken tre på morgonen? Visst! Mer om det här.
 3. Rök inte inomhus. Det kan numera kosta 100 euro och risken att åka fast är ganska stor.
 4. Narkotikalagstiftningen är i princip samma som i Sverige
 5. Du är skyldig att be om kvitto för allt du köper i Grekland
 6. Prostitution är lagligt i Grekland, för såväl köpare som säljare
 7. Här kan du läsa mer om lagar och regler i Grekland

Om hållbarhet

Bilar, bilar, bilar. Foto: John Göransson.
 1. Ta med ditt svenska miljötänkande till Grekland!
 2. Duscha inte på stranden och duscha lagom på rummet
 3. Använd bara luftkonditioneringen när du verkligen måste och låt den aldrig vara på när du inte är hemma
 4. Hyr inte bil om du inte måste, inte heller fyrhjulingar
 5. Strunta i vattensporter som involverar motorbåtar och jetskis.
 6. Ta med något att bära i – plastpåsar är ett stort miljöproblem i Grekland, även om det har blivit mycket bättre.
 7. På många ställen är kranvattnet drickbart. Drick det i stället för att köpa vatten på flaska.
 8. Här kan du läsa mer om Grekland oh miljön

Booking.com

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: