fbpx

Nedräkning till Grekland: 19 dagar kvar

Loading...
Loading...

Den här nedräkningen är lite speciell, eftersom det är långtifrån säkert att det lyfter några plan från Stockholm till Grekland om 19 dagar. Vi är för säkerhets skull inbokade på två av de som finns i tidtabellen, frågan är om de kommer att lyfta. Men vi bortser från det och fortsätter med att titta på vad som hände 29 juni för mellan sju och ett år sedan.


2013: Gästerna börjar anlända

Nu börjar gästerna droppa in för att delta i vår inflyttningsfest. Vi har bråda dagar. Det finns inga foton att visa, så vi går vidare till 2014.

2014: Cykel och fotboll

På morgonen satte vi oss på våra små cyklar och trampade iväg österut. Vi skulle till Kalives. Det var helt enkelt dags att vidga vyerna lite. Turen var ganska tråkig, mest stor väg med mycket trafik. Väl där insåg vi att detta inte var det Kreta vi ville ha. En lunch och ett dopp i havet, sedan tog vi bussen tillbaka till Chania.

På kvällen bänkade vi oss på Kormoranos för att se åttondelsfinalen i fotbolls-VM mellan Grekland och Costa Rica. Det var ett bra ställe att titta på fotboll om man inte är så intresserad av fotboll. Man kunde studera grekerna i stället. Hur de slets mellan hopp och förtvivlan och hur de ibland förlorade intresset för matchen och återgick till det vanliga snacket.

Anna hängde upp en grekisk flagga på väggen så småningom och stället fylldes på vartefter. Costa Rica ledde matchen länge, men i 91:a minuten utjämnade Sokratis Papastathopoulos. Det stod 1-1. Bara ett mål till, så skulle Grekland vara vidare. Costa Rica ledde på målskillnad och behövde bara täppa till, så skulle de gå vidare. Så blev det.

2015: Direktsändning från gränden

Testar bild och ljud. Foto: John Göransson.

Världens blickar var riktade mot Grekland. Jag kontaktades av Handelsbankens TV-kanal EFN, som ville ha mig i direktsändning. Jag gjorde en ”ståuppare” från taket, med mobiltelefonen uppallad på en stol, som stod på ett bord.

Chania var rätt deppigt just nu. Vi hade en vän på besök och vi bestämde oss för att sticka från stan.

2017: En ubåt i natten

Foto: John Göransson.

Chanias senaste turistattraktion är en ubåt. Eller inte. Det är en ”glass bottom boat” som ser ut som en ubåt. Den gör regelbundet en sväng genom hamnen med magen full av turister. Detta coronaår lär det inte bli många turer.

Jag har många bilder på den där farkosten. Just denna kväll fick jag en som jag är rätt nöjd med.

2019: Lite av varje

Vi har massor att göra. Cyklarna ska till verkstad, vi ska till brädgården och köpa en skiva till skrivbordet, vi ska handla mat i saluhallen… Iväg på cyklarna i den täta och livsfarliga trafiken på Skalidi. En äldre dam trampar fram på en trehjuling, som har en kundvagn på släp. Jag får upp kameran.

Vi ägnar resten av dagen åt hemmafix och matlagning. Vi avslutar kvällen på Black Rooster. Utanför ligger kvartershunden Daphne. Vi inser att hon inte har långt kvar nu.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: