fbpx

Den grekiska nazistledaren är där han ska vara – i fängelse!

Loading...

På torsdagen beslutade en grekisk domstol att de dömda ledarna för det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning ska gå direkt i fängelse. Åklagaren hade tidigare föreslagit att alla utom den morddömde Giorgos Roupakias skulle få gå fria i avvaktan på dom i högre instans, men domstolen höll inte med. Totalt ska 38 av de dömda gå i fängelse. Flera av dem, bland annat den förra partiledaren Nikolaos Michaloliakos, är redan gripna. Ytterligare 13 dömda går fria till nästa avgörande, med reseförbud.

Texten är uppdaterad 22 oktober 17:00


Med torsdagens beslut gick ridån slutgiltigt ner efter en rättegång som har varat i mer än fem år och en process som inleddes för sju år sedan. I förra veckan meddelade den grekiska appellationsdomstolen straffen för de dömda i den historiska rättegången mot medlemmar i det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning. Rätten gick i princip helt på åklagarens linje och skärpte till och med flera av straffen. En livstidsdom och totalt över 200 års fängelse för de 68 dömda, löd rättens beslut.

Många redan gripna

Nu var det dags att besluta vilka som skulle gå direkt i fängelse och vilka som skulle gå fria i avvaktan på avgörande i nästa instans. Efter beslutet på torsdagen utfärdades arresteringsorder för 38 av de dömda. Flera av dem, bland annat Nikolaos Michaloliakos, har redan gripits eller överlämnat sig till polisen och ska nu sättas i karantän, innan de flyttas till de fängelser där de ska avtjäna sina straff.

Rättegången handlade om fyra olika fall, som hade slagits samman till ett mål: Knivmordet på rapparen Pavlos Fryssas 2013överfallet på egyptiska fiskare 2012, flera attacker mot vänsteraktivister 2013 och om Gyllene Gryning opererade som en kriminell organisation. De åtalade befanns skyldiga på samtliga åtalspunkter redan förra veckan, nu handlade det om att utdöma straffen.

Totalt stod 68 personer åtalade, bland dem 18 före detta parlamentsledamöter för det nazistiska partiet, som bildades 1980 och som med hjälp av den ekonomiska krisen kunde växa till Greklands tredje största parti, med mandat i såväl det grekiska parlamentet som i EU-parlamentet. Partiet röstades ut ur det grekiska parlamentet 2019, men två ledamöter sitter fortfarande i EU-parlamentet, som oberoende.

Partiledningen

Den förre partiledaren Nikolaos Michaloliakos fick 13 års fängelse för att ha lett en kriminell organisation. Samma gäller ytterligare sex personer som ingick i partiets högsta ledning, nämligen Nikos Michaloliakos, Elias Kasidiaris, Giannis Lagos, Elias Panagiotaros, Christos Pappas och George Germenis. Den sjunde, Artemis Mattheopoulos dömdes till 10 års fängelse. En av dem, Giannos Lagos, sitter i Europaparlamentet, men riskerar nu att mista sin immunitet och utvisas till Grekland.

Elva före detta parlamentsledamöter ska sitta mellan fem och sju år vardera. Sex av dessa slipper nu fängelse i avvaktan på nästa instans, men har reseförbud och ska betala en borgen på 20 000 euro.

Mordet på Fryssas

Giorgos Roupakias, som mördade rapparen Pavlos Fryssas i september 2013, ska sitta i fängelse på livstid, plus tio år för medlemskapet i Gyllene Gryning och fyra år för att han olagligt bar vapen. I Grekland innebär livstids fängelse att man kan kan få sitt straff tidsbegränsat efter att ha avtjänat 16 år.

Hans 15 medbrottslingar vid mordet dömdes till mellan sex och åtta års fängelse samt ytterligare fem år för medlemskap i en kriminell organisation. Tretton av dem ska nu fängslas.

Mordförsöken på fiskarna

De fem som dömts för överfallet på de egyptiska fiskarna får mellan sex och åtta års fängelse vardera för mordförsök. Den lokala partibossen Anastasios Pantazis ska sitta åtta år för mordförsöket och ytterligare sju år för medlemskapet i Gyllene Gryning.

Attacker mot tre vänsteraktivister

Alla fyra som dömts ska sitta två år i fängelse för vart och ett av överfallen mot de tre, alltså sex år vardera. Tre av dem ska går direkt i fängelse.

Läs mer om rättegången och domarna här

Läs om det grekiska nazistpartiets uppgång och fall här

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: